Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. január 12. 07:05 Vállalat

Ukrajna leggazdagabb és egykor leghatalmasabb embere érdeklődik a Dunaferr iránt

A leggazdagabb ukrán üzletember, Rinat Ahmetov tulajdonába tartozó Metinvest is érdeklődik a felszámolás alatt álló Dunaferr felvásárlása iránt – számolt be kedden egy dunaújvárosi lap és a Népszava.

Miért fontos ez? Fénykorában, tíz évvel ezelőtt Ahmetov a világ 40 leggazdagabb embere közé tartozott, és Ukrajna de facto politikai vezetője volt. Ahmetov pénzelte és vezette a gyakorlatban az oroszpárti exelnök, Janukovics Régiók Pártját. Az egyik zavaros ügyéről itt lehet bővebben olvasni.

  • A legjobb ukrán focicsapatnak, a Sahtar Donyecknek is Ahmetov a tulajdonosa, a képen a 2009-es UEFA-kupa-döntő megnyerése után ünneplik.
  • Részben a háború miatt vagyona a töredékére olvadt – elvesztett például két mariupli acélművet, köztük az Azovsztált –, de 4,3 milliárd dollárral még így is a leggazdagabb ukrán.
  • Zelenszkij 2021-ben azzal vádolta meg, hogy az oroszokkal összefogva puccsot szervez ellene. A háborúban ugyanakkor tevékenyen is részt vesz az ellenállásban, Putyint háborús bűnösnek nevezte.

Mi történt? A Dunaujvaros.com birtokába került a Metinvest vezérigazgatójának decemberi levele, amelyet Orbán Viktornak és három miniszterének címeztek. Ebben azt írta, hogy készen állnak részt venni a cég reorganizációjában.

  • Vállalnák a kohó újraindításának és a 60 százalékos kapacitás elérésének becsléseik szerint 150 millió eurós költségét, és azt is, hogy az újraindítással 55 százalékkal csökkenne az eddigi károsanyag-kibocsátás.
  • Pintér Tamás, a város jobbikos polgármestere a Népszavának azt mondta, ő is tárgyalt a cég egyik képviselőjével, és szerinte a vevőjelölt szándékai komolyak.

Tágabb kontextus: a londoni Liberty Steel is tárgyalt a kormánnyal a vasmű megvásárlásáról, de a Népszava szerint egyedül nem tudná megvásárolni, ezért kínai befektetőt vagy a magyar államot szeretné partnerként bevonni az üzletbe.

  • A rendezetlen tulajdonviszonyú Dunaferrnek nagyjából 4,5 ezer alkalmazottja lehet, de a teljes ellátási láncban 20-25 ezer munkahelyet érintene a bedőlés. A zavaros ügyeiről bővebben korábbi cikkünkben lehet olvasni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat acélipar Dunaferr Dunaújváros Rinat Ahmetov Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.