Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. január 5. 15:07 Adat

Nő a béremelések tempója, de közben egyre kevesebbet érnek a fizetések

2022 októberében a bruttó átlagkeresetek 18,4 százalékkal nőttek 2021 októberéhez képest a Központi Statisztikai Hivatal szerdai adatközlése alapján. Az éves alapú bérnövekedés mértéke ezzel július óta már a harmadik hónapja emelkedik. A gyorsabban emelkedő infláció miatt viszont októberben már második hónapja volt reálbércsökkenés.

Gyorsuló béremelkedés: A bruttóban 18,4 százalékos októberi emelkedés 0,6 százalékponttal magasabb a szeptemberi adatnál. A növekedéshez főként az év eleji 20 százalékos minimálbéremelés, a költségvetési szektorban előre ütemezett béremelések (például katonák, rendőrök), valamint a versenyszférában év közben, pótlólagosan beiktatott extra jövedelmek járultak hozzá.

Magasabb átlag, alacsony medián: Az átlagfizetés bruttóban 519 800, nettóban kedvezmények nélkül 339 500 forintra nőtt országosan. A medián – ami jobban árulkodik arról, hogy a „tipikus” munkavállaló mennyi pénzt keres – ennél jóval alacsonyabb volt, bruttóban 414 ezer, nettóban (kedvezményekkel) 287 900 forint.

Évközi emelések: A cégek egy része év közben is adott pluszpénzt a dolgozóknak a megugró infláció miatt. Ez egyáltalán nem minden cégnél volt így a felmérések szerint. Ahol viszont volt pluszpénz, a formája lehetett alapbéremelés, egyszeri kifizetés vagy extra juttatás bevezetése is. A friss adat szerint a rendszeres bruttó 18,5 százalékkal nőtt, tehát jelentős volt az alapbéremelések hatása.

Okok: Az elemzők megosztottak azzal kapcsolatban, hogy mi okozza az árak és bérek párhuzamos gyorsuló növekedését.

Ár-profit és/vagy ár-bér összefüggés?

  • Ha a magasabb infláció miatt emelnek béreket a cégek, és ezt áremelésből gazdálkodják ki, akkor egymásra ható spirál alakulhat ki. Az elemzők szerint nem egyértelmű, hogy ez a jelenség mennyiben magyarázza a trendeket.
  • Ráadásul a jegybank decemberi Inflációs jelentése szerint a vállalati profitok emelkedése is hozzájárult a dráguláshoz. Bonyolítja a képet tehát, hogy nemcsak a költségek megugrása miatt, hanem plusznyereség reményében is jellemző az áremelés a gazdaságban.

Mi várható? A KSH-adatok szerint tavaly január és október között a reálbérek 4,3 százalékkal nőttek, a magas inflációnál tehát magasabb volt a béremelések mértéke. Várhatóan az év utolsó két hónapjának magas inflációs adatával együtt is nőtt a jövedelmek reálértéke tavaly. Az utolsó hónapokban viszont már reálbércsökkenés indult, és ez 2023 egészében is megmaradhat: a jegybank például 10-11  százalékos béremelkedés mellett 15-20 százalékos inflációt vár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElőször haladta meg idén az infláció a béremelések tempóját szeptemberbenAugusztus után szeptemberben is nőttek éves alapon az átlagos béremelések, de a gyorsuló inflációval nem tudták tartani a lépést.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat árak bérek infláció KSH mnb reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.