Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. november 24. 13:17 Adat

Először haladta meg idén az infláció a béremelések tempóját szeptemberben

Szeptemberben idén először csökkentek a reálbérek éves alapon, a 20,1 százalékos inflációnál alacsonyabb, 17,8 százalékos volt a bruttó bérnövekedés átlagos mértéke.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közölt friss béradatainak másik legérdekesebb vonatkozása, hogy augusztus után szeptemberben is meghaladta a bérnövekedés mértéke az előző hónapban mért szintet.

A tempósabb drágulást gyorsuló bérnövekedés is kíséri tehát, ami ugyanakkor lemaradóban van az infláció mértékétől. 

Ahogy az alábbi ábrán is látszik, a reálbérek február óta tartó lassulása szeptemberben vált idén először csökkenéssé. (Az egyszerű bruttó béradattal számolva 2,3 százalékos, a rendszeres – prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli – bruttó adattal számolva 1,9 százalékos szinten.)

 

A versenyszférában idén jellemző volt, hogy a cégek évközi pótlólagos béremelésekkel vagy egyszeri juttatásokkal igyekezték ellensúlyozni a bérek vásárlóerejének csökkenését. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába emelnek bért év közben is, megeszi a magyar fizetéseket a drágulásA kétarcúvá váló munkaerőpiacon az emberek egy része már annak is örül, ha megmarad a munkahelye. Az infláció miatt elszállnak a bérigények, ebből jövőre nagy konfliktusok, de brutális reálbércsökkenés is lehet.

Ez lehet az egyik magyarázata a bérnövekedés gyorsulásának, ami a versenyszférában 16,8 százalékot ért el szeptemberben az augusztusi 16,2 százalék után. Sokkal jelentősebb hatása volt viszont a közszféra béremeléseinek: itt szeptemberben 20 százalékos (19,5) emelkedés volt jellemző az augusztusi 16,5 százalékos növekedés után. 

Ebben a kategóriában a jelentősebb bérnövekedés oka, hogy a rendőrök és a katonák a januári 10 százalékos fizetésemelés és a februári fegyverpénz után szeptemberben újabb béremelést kaptak a kormánytól.

Az év hátralevő részében várhatóan a reálbérek további csökkenésére lehet számítani, októberben ugyanis már 21,1 százalékos inflációs adatot közölt a statisztikai hivatal, amivel aligha tudják tartani a lépést a béremelések. Ez a hatás az alacsony jövedelműek körében sokkal jelentősebben érvényesül: a magyarok legrosszabbul kereső 20 százalékának szeptemberben 27,1, októberben pedig már 29,6 százalék volt az infláció.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA rosszabbul kereső magyaroknak szeptemberben már közel 30 százalék volt az inflációCsak a legrosszabbul kereső letteket és litvánokat sújtotta nagyobb infláció szeptemberben, mint a legalsó jövedelmi ötödbe tartozó magyarokat. Európai szinten is nagyra nyílt nálunk az olló ebben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarok milliói kerülnek még messzebb attól, hogy kijöjjenek a jövedelmükbőlEddig is igaz volt, hogy minél rosszabbul keresett valaki, annál messzebb volt attól a jövedelmi szinttől, amit átlagos életszínvonalat adónak gondolt. De erre az infláció rátesz még egy lapáttal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat bérek fizetés infláció reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.