Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. október 21. 10:35 Pénz

Először vontak felelősségre nagybankot Angliában azért, mert megpróbálta zöldre festeni a működését

Az Egyesült Királyság reklámszabályozási hatósága betiltotta a világ egyik legnagyobb bankja, a brit HSBC két reklámját, amiért azok a felügyelet indoklása szerint megtévesztőek voltak, ugyanis lényeges tényeket hallgattak el az HSBC klímaváltozást befolyásoló tevékenységeiről.

A döntésről beszámoló BBC cikke megjegyzi, hogy ez volt az első alkalom, hogy egy bankot “zöldre festésért” vonnak felelősségre. A zöldre festés (angolul greenwashing) azt jelenti, hogy egy cég azt a látszatot próbálja fenntartani, hogy környezetbarát, fenntartható, vagy zöld, miközben ezek az elvek a működésében nem, vagy nem teljes mértékben érvényesülnek.

Az HSBC szóvivője a BBC megkeresésére elmondta, a pénzügyi szektornak van felelőssége abban, hogy kommunikáljon a zöld átmenetben vállalt szerepével kapcsolatban, és mérlegelni fogják, hogy ennek hogy tudnak megfelelni.

A hirdetések tavaly októberben voltak láthatóak az utcákon az COP26 glasgow-i ENSZ klímacsúcsot megelőzően London és Bristol buszmegállóiban. A plakátokon a bank a zöld átmenetet elősegítő hitelezési céljait és a 2 millió fa ültetését célzó programját reklámozta.

A hatóság szerint ezzel az volt a probléma, hogy eközben az HSBC fontos információkat hallgatott el az üvegházhatású gázok kibocsátásához való hozzájárulásáról. Konkrétan arról, hogy miközben valóban vannak a zöld átmenetet elősegítő tevékenységei, olyan vállalkozások finanszírozásában is részt vesz, amelyek jelentősen hozzájárulnak a szén-dioxid és más üvegházhatású gázok kibocsátásához.

Az HSBC-t idén több alkalommal is érte kritika a környezetvédelem iránti elkötelezettségét illetően. A londoni ShareAction nevű, felelős befektetési alapelveket támogató szervezet hívta fel a figyelmet rá, hogy a Net Zero Banking Alliance-hez*Olyan bankok csoportja, amelyek vállalják, hogy működésükkel hozzájárulnak a nettó zéró célok teljesüléséhez, ami leegyszerűsítve azt az állapotot jelzi, amikor az emberi tevékenységből származó károsanyag-kibocsátást különféle módszerekkel ellensúlyozzák, azaz végső soron nettó értelemben karbonsemleges az egyenleg. csatlakozott 24 nagybank, köztük az HSBC tavaly óta idén februárig 33 milliárd dollárnyi hitelt adott új olaj- és gázprojektekhez. 

Májusban aztán abból lett botrány, amikor a bank egyik felsővezetője azt mondta, hogy a jegybankárok és más döntéshozók eltúlozzák a klímaváltozás kockázatait. Stuart Kirk, a bank vagyonkezelési részlegének felelős befektetési részlegének globális vezetője azt mondta: “mindig van valami őrült, aki a világvégéről beszél.” Kirk júliusban felmondott.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Hihetetlenül nehéz rávenni az embereket, hogy átalakítsák az otthonukat"Az energiatermelés és közlekedés dekarbonizációja könnyebb, mint a táplálkozásé és a lakhatásé - mondta Philip Summerton, a Cambridge Econometrics vezetője a G7-nek adott, klímakonferenciát is értékelő interjújában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖntik a pénzt az erdőirtáshoz kapcsolódó projektekbe a globális nagybankokA párizsi megállapodás hatályba lépése óta tíz multi 119 milliárd dollárnyi finanszírozást nyújtott erdőirtással összefüggésbe hozható mezőgazdasági vállalkozásoknak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bank fenntarthatóság hitelezés hsbc zöldre festés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.