Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. június 23. 15:25 Világ

Egyre többen kérik az angol boltokban, hogy egy bizonyos összeghatárnál álljon le a kasszás az áruszkenneléssel

Amellett, hogy átlagosan kevesebb árut pakolnak az angol vásárlók a kosarukba, az egyik nagy helyi áruházlánc, az Asda kasszásai egyre gyakrabban tapasztalják azt is, hogy a vásárlók azt kérik, csak egy bizonyos összeghatárig szkenneljék be az árukat – mondta Stuart Rose, a cég elnöke a BBC-nek.

Az Egyesült Királyságban az infláció májusban 9,1 százalékra emelkedett, és ezen belül jelentős emelkedés tapasztalható az élelmiszer- és az üzemanyagárakban. Stuart Rose saját bevallása szerint már tavaly úgy érezte, hogy az infláció meg fog ugrani.

Az emberek kevesebbet vásárolnak, és aggódnak a kiadásaik miatt, határt szabnak maguknak a bevásárlásnál. Például azt mondják, hogy egy bevásárlásnál 30 font (kb. 14 ezer forint) a felső határ. Ha ezt az összeget átlépik, akkor azt mondják, ennyi és itt a vége. Ugyanez a helyzet a benzinnel is

– mondta.

Az Asda saját mérései alapján a háztartásoknak májusban átlagosan 44 fonttal (kb. 20 ezer forinttal) kevesebb volt a szabadon felhasználható jövedelmük hetente, mint egy évvel ezelőtt, ami közel 18 százalékos csökkenést jelent. A méréseik szerint ez volt az egymást követő harmadik hónap, amikor a lakosság elkölthető jövedelme csökkent.

A nagyobb áruházláncok ebben a piaci helyzetben igyekeznek egyensúlyozni aközött, hogy az infláció miatt növekvő költségeiket beépítsék az áraikba, de a vásárlók számára se legyenek túl drágák.

Az Egyesült Királyságban a piaci részesedés alapján harmadik legnagyobb szereplőnek számító Asda például több új kategóriát is kialakított az áruk között, és ezeken a kategóriákon belül igyekeznek alacsonyan tartani az áraikat. Az egyik ilyen akció például a “Dropped and Locked” névre hallgató, amiben 100 termék árát csökkentették, és vállalták, hogy egész évben rögzítik is ezt az árszintet a kategórián belül.

Az Asda elnöke azt mondta, jó ötletnek tartaná, ha a rászorulók több kormányzati segítségben részesülnének, üdvözölné például az áfa vagy az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentését 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétszer akkora erővel csap le az infláció a szegényebb brit háztartásokra, mint a gazdagokéra70 százalékkal többet fizetnek a rezsiért, mint tavaly ilyenkor, az év második felében újabb nagy áremelés jöhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAngol családok százezrei tehetik fel a kérdést: vacsorázzunk ma, vagy inkább fűtsünk?Az angol kormánynak sürgősen be kell avatkoznia, ha el akarja kerülni súlyos életszínvonal zuhanást - állítja egy neves agytröszt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ asda Egyesült Királyság elkölthető jövedelem fogyasztás kiskereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.