Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. június 10. 10:20 Világ

Inkább beteget jelentenek a brit ápolók, hogy ne kelljen autóba ülniük a magas üzemanyagárak miatt

Inkább beteget jelentenek a rosszul fizetett ápolók és gondozók az Egyesült Királyságban, minthogy fizetnék a munkájukkal járó üzemanyagköltséget a legnagyobb brit szakszervezet figyelmeztetése szerint. A közszolgáltatások területén dolgozókat képviselő Unison főtitkára, Christina McAnea szerint a benzin árának növekedésével különösen szorult helyzetbe kerülnek azok a dolgozók, akik saját autójukkal járnak dolgozni és látogatják az otthonukban ellátásra szoruló betegeket:

A lakosság körében végezni az ápolói munkát, látogatni az embereket, úgy, hogy száz fontba kerül megtankolni az autót, az lehetetlen.

– fogalmazott McAnea a The Guardian-nek, aki szerint mindeközben az ágazatot egyre többen hagyják el, már most is rengeteg a betöltetlen álláshely, mivel a közszférában adott fizetésemelések messze elmaradnak az inflációs rátától. A bérek reálértékének jelentős csökkenése a szakszervezeti vezető szerint előbb-utóbb sztrájkhoz vezethet, igaz, ezzel kapcsolatban konkrétumról még nem tudni, de a megmaradt dolgozók dühe és reményvesztettsége biztos.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétszer akkora erővel csap le az infláció a szegényebb brit háztartásokra, mint a gazdagokéra70 százalékkal többet fizetnek a rezsiért, mint tavaly ilyenkor, az év második felében újabb nagy áremelés jöhet.

Fokozódhatnak a nehézségek, ha a vasútvezetőket és más tömegközlekedési szakembereket tömörítő szakszervezetek által emlegetett, hasonló indíttatású munkabeszüntetésekre valóban sor kerül – igaz, ebben az esetben lényegében megállna a brit gazdaság, aminek különben sincsenek fényes kilátásai mostanság.

A következő hetekben a kormány várhatóan áttekinti a közszolgálati dolgozók fizetésemelésének lehetőségeit, de idén már elhangzott, hogy a tanártól az ápolóig mindenféle kulcsfontosságú munkakört magába foglaló ágazat bérrendezésére meglehetősen szűkös a mozgástér. A tankolás költségeit pedig Boris Johnson kormánya egyelőre egy öt penny-s adócsökkentéssel igyekezte mérsékelni, de ez a kutak árképzése miatt nem bizonyult érdemi segítségnek az autósok számára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar autósok fele nem bírná a piaci benzinárat, 800 forint felett a kétharmaduk nem ülne volán mögéLegalábbis ezt mondják a Reacty Digitallal közösen készített reprezentatív felmérésünk szerint. Leginkább biciklire és tömegközlekedésre váltanának.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ benzinár Egyesült Királyság infláció közszféra Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.