Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami vagy arra utal, hogy a korábbi összegek már nem voltak elég csábítóak, vagy arra, hogy még több ember kell az ukrajnai háborúba.

Számokban: ahogy az alábbi grafikonon látható, számos orosz régióban többszörösére emelkedett az aláírási pénz az utóbbi egy évben, különösen idén tavasszal látványos a jelenség.

  • Az egyik leggazdagabbnak számító moszkvai régióban például tavaly novemberben megduplázták az addigi 400 ezer rubeles összeget, majd nemrég 1,5 millióra emelték. (Egy rubel durván négy forint.)
  • A jóval szegényebb Novoszibirszkben egy éve még nem volt ilyen bónusz, most már viszont annyit fizetnek, mint Moszkvában a tavaly novemberi emelés előtt.

Miért fontos ez? A 2022 őszén elrendelt, több mint 300 ezer embert fegyverbe szólító mozgósítást követően önkéntesek belföldi (és kisebb részben külföldi) toborzásával oldja meg az orosz hadsereg az ukrajnai háború emberveszteségeinek pótlását.

  • Mostanáig sikeres volt ebben, egybehangzó nyugati értékelések szerint az utóbbi hónapokban toborzott durván havi 30 ezer emberrel sikerült pótolni az ugyanennyi idő alatt halottakban és sebesültekben elszenvedett harctéri veszteségeket.

Felülnézet: mostanra jelentősen enyhült az ukrán hadsereg télen és tavasszal kritikus lőszerhiánya, így az oroszok a lassú előrehaladásukat is csak óriási veszteségek árán tudják fenntartani.

  • Ehhez hozzájárul, hogy a nagy veszteségek miatt páncélosból sem tudnak annyit bevetni, mint korábban, a gyalogosan és páncélozatlan járművekkel végrehajtott rohamok viszont még nagyobb emberveszteségekkel járnak.
  • Az orosz hadsereg most egyfajta ördögi körben van: a támadások lendületének fenntartása érdekében sokakat mindössze párnapos kiképzés után dobnak csatába, ami a felkészületlenség miatt tovább fokozza a veszteségeket.

Igen, de: az orosz hadsereg továbbra is masszív létszámfölényben van sok frontszakaszon, és az emberveszteségekre érzéketlen harcmodor egyelőre, ha lassan is, de biztosítja az előrehaladását, főként Doneck megyében.

Alulnézet: segélykérő videóüzeneteikben orosz katonák sokszor panaszkodnak arra, hogy öngyilkossággal felérő támadásokba hajszolják őket a parancsnokaik, és még sérülten is rohamozniuk kell.

  • Szintén visszatérő panasz, hogy megtévesztették őket, az ígért hátországbeli szolgálat helyett az ukrán állásokat kell támadniuk; jó páran pedig nem tudták, hogy teljesen mindegy, mennyi időre szóló szerződést írtak alá, a háború végéig nem szerelhetnek le.

Mi várható? Egyelőre nem tudni, hogy a több pénz megoldja-e a problémát, sikerül-e továbbra is önkéntesekből kiállítani a szükséges létszámot.

  • Ha érdemben csökkenne az orosz hadsereg emberutánpótlása, valószínűleg kevesebb fronton tudnának csak támadni, csökkenne az ukrán hadseregre nehezedő nyomás.
  • Újabb mozgósításra valószínűleg csak a 2022. őszihez hasonló harctéri vereség hatására szánná el magát az orosz vezetés, de ilyen sikertől most nagyon messze van az ukrán hadsereg.

Reakció: Oroszországban mindig emberből volt sok, pénzből kevés, de ez most fordítva van: nincs elég ember sem a frontokon, sem a gazdaságbannyilatkozta Jekatyerina Schulmann Németországban élő orosz politikatudós a Szabad Európának.

  • „Egyelőre sem a hadsereg, sem az ország vezetése nem ismerte fel, de lassan megérti, hogy nem fizethet 1,25 millió rubelt valakinek, aki két hét múlva meghal a vérszivattyúban.” Hozzátette: nem tudja, milyen következménye lesz ennek, hiszen ilyesmi sosem fordult még elő az orosz történelemben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverükNépszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg UkrajnábanHárom súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeirőlÚj veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ háború hadsereg orosz-ukrán háború Oroszország toborzás veszteség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.

Mészáros R. Tamás
2024. október 10. 04:40 Közélet, Világ

Kína egyik uniós hídfőállása lett Magyarország, de ki fog ebből hasznot húzni?

A magyarhoz hasonló stratégiák eddig nem sok haszonnal, cserébe viszont jelentős kockázatokkal jártak.

Fontos

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.

Torontáli Zoltán
2024. október 15. 11:37 Adat, Élet

Kijött a szám arról, hogy mennyire állt földbe a magyar napelemes piac

Még csak ezerhez közelít idén a támogatással telepített háztartási napelemek száma, a piac beszűkült, döntően a még korábbról átnyúló megrendelésekből él.