Hírlevél feliratkozás
Avatar
2024. június 10. 13:33 Világ

Sok lengyel álmodik saját lakásról, de egyre kevesebben tudják valóra váltani

(A szerző a lengyel Polityka hetilap újságírója, a cikk egy határokon átnyúló együttműködés keretében jelenik meg magyarul. Fordítás: Voxeurop.)

Hány lengyel bérel lakást? Erre az egyszerűnek tűnő kérdésre nincs könnyű válasz. Az Eurostat adatai szerint Lengyelországban a lakók 13 százaléka bérli a lakását (az uniós átlag több mint 30 százalék). A szakértők azonban úgy vélik, hogy ez a szám alábecsült. A ThinkCo agytröszt tavalyi, Lakásbérlés 2030 című, lakáspiacokat elemző jelentéséből az derül ki, hogy a lengyelek fele rendelkezik saját lakással, egynegyede családtagnál vagy ismerősnél lakik (amiért nem fizet bérleti díjat), és egynegyede fizet az albérletért. Ez utóbbi sem homogén csoport, mert egy részük önkormányzati vagy szövetkezeti lakást vesz igénybe, illetve valamilyen szociális lakásszövetkezet tagja. A lengyelek körülbelül 12 százaléka bérel ingatlant piaci alapon. És ők vannak a legrosszabb helyzetben.

A lengyel ingatlanbérleti piac gyakorlatilag semmilyen módon nem szabályozott. Mindkét fél – bérlő és tulajdonos – bizalmatlanul viszonyul egymáshoz. A bérlők arra panaszkodnak, hogy nincsen törvényi korlátja a bérleti díjak emelésének, így azokat kizárólag a szabad piac határozza meg. A tulajdonosok pedig azt kifogásolják, hogy semmilyen törvény nem védi őket a megbízhatatlan bérlőkkel szemben, és nehéz érvényt szerezni a kilakoltatásoknak.

A bérlakások túlnyomó többsége (ezek száma a lengyel piacon a becslések szerint valamivel több, mint egymillió) magántulajdonban van. Nincsenek egységes bérbeadási standardok, és nagyon eltérő műszaki állapotban lévő lakások kerülnek a piacra. A tulajdonosok egy része nem végzi el a szükséges felújításokat, mert hosszú távon a lakást eladásra vagy valamelyik családtagja számára (általában a gyermekének) szánja.

Lengyelországban a bérlők túlnyomó többsége kényszerűségből bérel lakást, nem pedig azért, mert úgy gondolja, hogy ez a legjobb megoldás a számára. A ThinkCo tavalyi felmérése szerint a bérlők 79 százaléka saját elmondása szerint nem engedheti meg magának, hogy ingatlant vásároljon. 2002-ben az Ingatlanbérleti Piac Alapítvány egy felmérést végzett a lengyelek között az általuk leginkább preferált lakhatási formáról. A megkérdezettek 89 százaléka a saját tulajdonú ingatlant részesítette előnyben. Ez az eredmény nem meglepő, a magántulajdon kultusza mélyen gyökerezik a lengyel kultúrában, az albérletet pedig sokan rosszabb, kevésbé kívánatos megoldásnak tartják. Különösen az idősek szokták hangsúlyozni, hogy a saját lakást vagy házat tovább lehet adni a gyerekeknek vagy unokáknak.

A lakásbérlés megítélésén az elmúlt évek árrobbanása sem javított. A járvány kezdetekor a bérlők egy része otthagyta a nagyvárosokat, és visszatért szülővárosába. A bérleti díjak egy ideig mintha csökkentek volna, de már 2022 drámai fordulatot hozott. Az ukrajnai orosz invázió miatt több százezer menekült érkezett Lengyelországba, a nagyvárosokban (például Varsóban, Krakkóban vagy Wrocławban) 2022-re több mint 30 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak!

A bérlők helyzetét a lakáspiac összeomlása csak tovább rontotta. A jelentős kamatemelések miatt visszaestek a lakáseladások, mert sokan elvesztették hitelképességüket. Megállt az a természetes folyamat, amelynek során minden évben bizonyos számú bérlő saját ingatlant vásárol, és ilyen módon felszabadítja a helyet az új bérlők számára. Ez azt jelentette, hogy míg az eladásra kínált lakások ára átmenetileg nem nőtt tovább, a tulajdonosok egyre magasabb bérleti díjakat követeltek a bérlőktől.

Tavaly ismét megváltozott a helyzet a lengyel piacon. Az ingatlanárak gyorsan emelkedni kezdtek az új típusú, állami támogatással járó jelzáloghitel bevezetése miatt (ez a PiS – Jog és Igazságosság párt szavazatszerzési kísérlete volt az őszi önkormányzati választások előtt), míg az ingatlanbérleti piacon viszonylagos nyugalom állt be. A bérlők száma némileg csökkent, hiszen egyeseknek sikerült megvalósítani lakásvásárlási tervüket, ráadásul az ukrán menekültek egy része is elhagyta Lengyelországot. Az Expander pénzügyi közvetítő elemzései szerint a legtöbb városban stabilizálódtak a bérleti díjak. Ez azonban nem azt jelenti, hogy bérelni olcsó. Egy lakás átlagos bérleti díja (az adminisztratív költségek és rezsi nélkül) négyzetméterenként eléri a havi 75 złotyt (jelenleg 6825 forint) Varsóban, és meghaladja a 60 złotyt (5460 forint) Krakkóban, Gdańskban és Wrocławban. 50 złoty (4550 forint) körüli négyzetméterárakat találunk Poznańban, Rzeszówban, Gdyniában és Lublinban.

Azonban, bár sok bérlő álmodik akárcsak egy kicsike, de saját lakásról, szakértők szerint az elkövetkezendő években Lengyelországban növekedni fog a bérlők száma, például az ingatlanárak hirtelen növekedése miatt. Ezzel számolnak a nemzetközi befektetési alapok is, amelyek már évek óta azt tanácsolják az ingatlanfejlesztőknek, hogy olyan tömbházakat építsenek, amelyek kizárólag bérlakásokból állnak. Ez az úgynevezett intézményi bérlakásszektor, amely már most nagy vitákat vált ki. Egyes politikusok arra hívják fel a figyelmet, hogy az alapok így felpörgethetik az árakat. Vannak azonban olyan bérlők, akik előnyben részesítik az ilyen ingatlanokat, mert jobb felszereléssel és kiszámíthatóbb feltételekkel tervezhetnek, mint az egyéni tulajdonosokkal kötött szerződések esetén.

Egyelőre Lengyelországban az intézményi bérlés keretein belül csak mintegy 15 ezer lakás áll rendelkezésre (főleg Varsóban). A CRIDO&Savills jelentése szerint azonban további 10 ezer bérlakás építése van folyamatban, a befektetők pedig további közel 30 ezret terveznek. Számukra a lengyel piac szabályozatlansága nagyszerű hír és remek lehetőség a profitszerzésre. Az albérlők egyetlen reménye, hogy minél többen vannak, annál jobban hallható lesz a hangjuk. És ezt már a politikai osztály sem hagyhatja majd figyelmen kívül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy nagyon drága itthon a lakhatás, hogy az elmúlt két évben még javult is a megfizethetőségeMegint nekifut a kormány annak, hogy kamattámogatásokkal segítse a lakásszerzést, Lengyelországban viszont egy tervezett hasonló intézkedés miatt utcára mentek az emberek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem biztos, hogy akkora büszkeség a saját tulajdonú lakásban élők magas arányaA saját tulajdonú ingatlanokban élők magas arányát a kormány sikerként tartja számon, pedig az nem jelent minden esetben megnyugtató lakhatási megoldást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉledezik a magyar lakáspiac, de nem idén tér vissza oda, ahol 2021-ben voltFőleg a lakástámogatási rendszer változásai okozták a fellendülést, de már a hitelek is elkezdtek olcsóbbá válni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ albérlet ingatlanpiac lakásbérlés lakáspiac lakáspolitika Lengyelország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.