Hírlevél feliratkozás
Pletser Tamás
2024. május 26. 05:22 Világ

Messze van még a világ olajfogyasztásának csúcsa

(A szerző az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázpiaci elemzője. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)

2020-ban a British Petroleum akkori vezérigazgatója, Bernard Looney sokkolta az olajvilágot a kijelentéssel, hogy 2019-ben a globális olajkereslet már elérte a csúcsát, és soha nem fogunk visszatalálni erre a pontra, innen csak lefelé vezet az út a nyersolajfogyasztásban. A főnök nem maga találta ezt ki, az angol cég elemzőcsapata hosszan próbálta alátámasztani a tézist, amit azóta megcáfolt az élet: a 2023-as globális olajkereslet (102,2 millió hordó/nap) meghaladta a 2019-es mértéket (99,6 millió hordó/nap).

Készítettem egy számomra is érdekes eredményt mutató ábrát, mégpedig arról, hogy miként alakul az egy főre jutó kőolajfogyasztás a világban. Jól látható, hogy az olaj szerepe a világgazdaságban a 60-as évektől az olajválságig erőteljesen nőtt. A 70-es évek közepétől volt egy jelentős csökkenés, majd a 80-as évek első felétől kezdve stabilan beállt a globális fogyasztás a 4,5 hordó/fő szintre. Egy kivétel volt – a 2020-2021-es Covid-válság –, amikor a fogyasztás nagyot huppant, de 2022-2023-ra visszatértünk a rég megszokott átlaghoz.

A világ olajfüggése tehát közel 45 éve gyakorlatilag változatlan. A nyugati világban zajló zöldforradalom ellenére a kőolajat ugyanolyan ütemben fogyasztja a világ, mint korábban. Sőt, mivel nő a lakosság, ezzel párhuzamosan nő a kőolajfogyasztás is. Ezek alapján, ha hihetünk a demográfiával foglalkozó jósoknak, akkor az olajfogyasztás csúcsa is valahol 2050 és 2100 között lehet, mivel erre az időpontra várható az emberiség létszámának a tetőzése (az ENSZ jelenlegi állítása szerint 2086-ben lesz ez, 10,4 milliárd emberrel a Földön).

Nagyon érdekes a fogyasztás eloszlása, ami számomra megerősíti, hogy ez a 4,5 olajhordó/fő átlagos fogyasztási szint fennmaradhat. A következő ábrán látszik, hogy vannak nagyfogyasztók (USA, Európa), és vannak a sáv másik végén lévő országok (India, Afrika). De Kína is alatta van jelenleg a világátlagnak. Ha úgy fogyasztana, mint mondjuk az Európai Unió, az a mostani 15 millió hordó/nap fogyasztási szint triplázását jelentené. India pedig kilencszerezné a mostani 5 millió hordós napi fogyasztását.

Ez felvet olyan kérdéseket is, hogy tud-e a fejlődő világ olyan mértékben energiát fogyasztani, mint a fejlett, vagyis eljuthat-e mindenki legalább a 8-10 hordó/fő szintre. Van egy olyan érzésem, hogy nem – már a mostani szénhidrogén-kitermelési szint is mélyen kizsákmányolja a Föld erőforrásait, ennek a fogyasztási szintek a duplázása felgyorsítaná a természeti erőforrások hanyatlását. Ez geopolitikai oldalról sem vetít jó képet előre, mivel így fennmarad a késztetés, hogy katonai erővel szerezzünk erőforrásokat.

Az új technológiák megjelenése – főleg az elektromos hajtás – lassítaná a kőolajfogyasztás növekedését. Mindkét nagy ázsiai olajfogyasztó ország – Kína és India – jelentős importőr, nem véletlen, hogy nagyon keresik a kőolaj-felhasználás alternatíváit, legyen ez földgáz, kőszén vagy megújuló energia. De egyelőre kevés ilyen van, hiszen míg a kőolajfogyasztás 20-25 százalékáért felelős könnyűgépjárműveket lehet valamennyire, ha nem is teljesen, elektrifikálni, addig a vegyipar, nehézgépjárművek, hajók, repülés esetében kevesebb az alternatíva. (A földgáznak lehet ebben szerepe a vegyipar vagy a nehézgépjárművek esetében, lásd például a kínai LNG-használatot a teherautóknál). Emiatt joggal lehet gondolni, hogy

a kőolajfogyasztás és a lakosságszám közti összefüggés fennmarad, és még sokáig nem kell aggódnia az olajszektornak a kereslet eltűnése miatt.

Arról nem is szólva, hogy ha csökken is egy területen a kőolaj szerepe, ezt az értékes nyersanyagot más felhasználók örömmel fogják megvenni. Tehát önmagában amiatt, hogy a fejlett világ 10-20 százalékkal mérsékeli nyersolajfogyasztását, a globális összfogyasztás még egyáltalán nem fog feltétlenül csökkeni. Maximum annyit történik, hogy némileg olcsóbb lesz a termék, így a kevésbé tehetős országok is hozzáférhetnek nagyobb mennyiséghez, amit örömmel meg is tesznek, hiszen jólétük javul ezáltal. Nem hiszek ennek megfelelően abban, hogy csúcson lenne az olajkereslet: amíg fennmarad a fejlődő világ energiaéhsége, addig mindig lehet találni vevőt a kitermelt fekete aranyra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRosszabbul fogunk élni, ha lecseréljük az olajat, a gázt és a szenet?Az emberiséget a kőszénben, a kőolajban és a földgázban rejlő energia kiaknázása tette gazdaggá. Mi lesz utána?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsapdák sora tartja fogva a magyar energiarendszert, nem úgy tűnik, hogy könnyen lehet szabadulni belőlükNem csak az orosz befolyás, a kormány populizmusa is fogva tartja az energiarendszert.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIzgalmas befektetési lehetőségek adódhatnak idén a nyersanyagpiacokonA befektetők szempontjából jobb éve lehet a nyersanyagoknak idén, mint tavaly, részben a továbbra is fennálló geopolitikai feszültségek miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kőolaj kőolaj-kitermelés olajfogyasztás olajipar olajpiac Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.