Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. február 23. 12:39 Világ

A magyarok 4 Gripent, a svédek egy NATO-csatlakozást kaptak

Egy érdekalapú döntés után – ahogy fogalmazott Orbán Viktor – jövő hétfőn ratifikálja a magyar parlament Svédország NATO-csatlakozását, amit 2022 júliusa óta különböző indokok miatt halogat a kormány és a Fidesz-KDNP. 

Háttér: Svédország (és Finnország) eddig is szorosan együttműködött a NATO-val, ám a belépéstől vonakodtak, úgy vélték ugyanis, hogy a szövetséghez való csatlakozás felesleges provokációt jelentene Oroszország felé. Ezért sokáig semlegességi, majd elzárkózási politikát folytattak, hogy elkerüljék a feszültséget a térségben meghatározó nagyhatalommal.

  • Svédország sokáig közvetítői szerepkörre törekedett, a második világháború utáni külpolitikája a többoldalú párbeszédre és a nukleáris leszerelésre összpontosított, majd a hidegháború befejezése után a hadsereg leépítésével erősítette a korábbi álláspontját, a NATO-tagsággal szemben tehát alapvetően ideológiai jellegű érvek szóltak.

Miért fontos ez? Az ukrajnai háború kitörésével megváltozott a skandináv országokban a NATO-tagságot illető közvélekedés, ám a csatlakozásukkal inkább a katonai szervezet nyerhet – persze  a szövetséghez tartozó atomhatalmak által nyújtott biztonsági garanciák is lényegesek az új tagok számára.

  • Svédország fegyveres ereje és elhelyezkedése jelentős erősítést jelent a NATO-nak, főleg a balti NATO-tagállamok szempontjából. Politikailag is jól jön a szövetség számára a bővülés, a közelmúltban ugyanis egyre több kétség övezte a jelentőségét, Emmanual Macron többször is „agyhalottnak” nevezte.

Alulnézet: Magyarország még a szavazás előtt egy sor üzleti szerződést is kötött a svédekkel.

  • A jelenlegi 14 mellé távobbi 4 Gripent vásárol a magyar honvédség a svéd SAAB-tól
  • Egy mesterséges intellgiencia fókuszú kutatási központot is létrehoznak a SAAB-bal 
  • A védelmi eszközöknél a logisztikai szolgáltatásokra vonatkozó szerződést meghosszabbítják, és kiterjesztik a katonai kiképzések területére is.

Felülnézet: Arról megoszlik a két irszág vélekedése, hogy mekkora bizniszt kötötek most. A magyar fél kommunikációja az elmúlt évek legjelentősebb honvédelmi bejelentését rebesgette a megállapodással kapcsolatban, míg a svédek inkább bagatellizálták a megegyezést.

Mi várható? Hosszabb távon az Északi-sarkvidék növekvő stratégiai fontossága indokolhatja a NATO érdekeltségét a skandináv országok csatlakozásában. Svédország belépésével ugyanis térségben szuverén nyolc ország közül hét a NATO kötelékeibe tartozik majd, az egyetlen kivétel Oroszország marad, igaz, a Jeges-tenger partvidéke döntően orosz fennhatóság alatt áll.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ külpolitika NATO orosz-ukrán háború Svédország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.