Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2024. február 12. 13:03 Világ

Trump hajmeresztő kijelentései a NATO-ról rövidtávon még jól is elsülhetnek, de hosszútávon kockázatosak

Kemény hangot ütött meg a NATO-tagországokkal kapcsolatban Donald Trump egykori amerikai elnök, aki a visszatérésre készül.

Mi történt: egy hétvégi, Dél-Karolinában tartott gyűlésen Donald Trump megosztott egy történetet a szimpatizánsaival, amely aztán komoly visszhangot keltett a védelmi szövetségen belül.

  • Trump felidézett egy állítólagos találkozót egy meg nem nevezett ország elnökével, aki megkérdezte Trumpot, vajon akkor is számíthatna-e az Egyesült Államok védelmére egy esetleges orosz támadás esetén, ha nem teljesíteni a NATO által elvárt, védelemre fordítandó kiadásokat.
  • Trump erre azt mondta, hogy nem, sőt, bátorítaná az oroszokat, hogy támadjanak meg nyugodtan minden olyan NATO-országot, amely nem teljesíti az előírt kiadási limitet.

Miért fontos: Trump kijelentése veszélybe sodorhatja az amerikai és európai NATO-katonákat, ezt már Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára mondta. „Bármilyen támadás a NATO ellen erős és egységes fellépést vált ki. Bármilyen arra utaló kijelentés, hogy a szövetségeseink nem védik meg egymást, aláássa a szervezet biztonságát, a katonákat pedig fokozott veszélybe sodorja”.

  • Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel felelőtlen viselkedésnek minősítette a kijelentést, amely csak Putyin érdekeit szolgálja.

Kontextus: Trumpnak nem ez az első NATO-ellenes kijelentése: elnöki időszaka alatt többször belengette, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a védelmi szövetségből, de ez blöffnek bizonyult, a mostani kijelentés pedig egy csúsztatáson alapul.

  • A NATO ajánlása (ami nem kötelező) az, hogy minden ország minimum a GDP 2 százalékát költse védelmi kiadásokra. Ennek a legtöbb tagország nem felel meg.
  • Ugyanakkor a szervezet alapokmányának ötös cikkelye szerint a kollektív védelem elve megkívánja, hogy bármelyik NATO-tagország elleni támadás estén a többi ország egységesen lépjen fel a támadóval szemben – függetlenül attól, hogy a GDP hány százalékát fordítják védelmi kiadásokra.
  • A NATO-nak van közös büdzséje is, amibe a tagországok befizetnek, ezek a szervezet működési költségeit fedezik (ide értendő a civil és a katonai működés is).

Igen, de az sem hagyható figyelmen kívül, hogy az Egyesült Államok a NATO legerősebb tagja. Amennyiben a jelenlétét garantáltnak veszik, a tagországok elkényelmesedhetnek abban a hitben, hogy nem kell a saját védelmükkel foglalkozniuk.

  • A nyomásgyakorlás tehát rövidtávon akár még kifizetődő is lehet, ha a nemzetek többet költenek a saját védelmi képességeik megerősítésére, hiszen ezzel az egész szervezet jól jár. Egy ilyen kommunikációs trükközés viszont hosszabb távon negatív hatással lehet a kohézióra.

Alulnézet: Magyarország idén – amennyiben a költségvetés nem módosul – először átlépheti a 2 százalékos küszöböt.

  • Az utóbbi néhány évben komoly modernizálás és bővítés indult a Magyar Honvédségnél.
  • Tavaly hazánk a német hadiipar harmadik legnagyobb fegyvervásárlóvá vált (Ukrajna és Norvégia után), a nem végleges adatok szerint egymilliárd euró értékben importált német fegyvert.
 
 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ háború külpolitika külügy magyar honvédség NATO Oroszország trump védelmi szervezet Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Debreczeni Anna
2024. február 24. 15:09 Világ

Csak tíz évvel később tudjuk meg, ha átléptük a 1,5 fokos küszöböt

Tavaly volt a legforróbb év a Földön a mérések kezdete óta.

Hajdu Miklós
2024. február 23. 12:39 Világ

A magyarok 4 Gripent, a svédek egy NATO-csatlakozást kaptak

A svéd (és a magyar) érdekek mellett sokkal lényegesebbnek mutatkoznak a NATO szempontjai Svédország csatlakozásával kapcsolatban.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Holtzer Péter
2024. február 24. 04:34 Közélet

Más szakmából átképzett tanárok – megoldás vagy álmegoldás a tanárhiányra?

Sokéves vegyipari múlttal vált kezdő tanárrá Fridez Dóra, aki most két határmenti kistelepülés iskolájában tanít.