Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. december 8. 16:12 Világ

Egyre több osztrák karácsonyi vásárban üti fel a fejét sztrájk, mert a dolgozók bére nem követi az inflációt

Kérdéses az osztrák adventi vásárok sorsa a kiskereskedelmi dolgozók sztrájkhoz vezető elégedetlensége miatt. Az ágazat munkaadói és a GPA nevű szakszervezet között csütörtökön az ötödik próbálkozásra sem született megállapodás, aminek híre Bécsben és Linzben ma reggel tüntetésekhez vezetett.

Háttér: a GPA 430 ezer bolti alkalmazott bérrendezését igyekszik elérni, legalább az éves infláció 9,2 százalékos mértékének megfelelő fizetésemelést követelve. A munkaadók azonban nemrég hat százalékos emelést és 1000 eurós bónuszt ajánlottak – az efféle egyszeri kifizetésektől a szakszervezet határozottan elzárkózik.

  • A szakszervezeten erős nyomás van, ugyanis több ágazatban megadták a munkaadók az inflációkövető béremeléseket, továbbá a nyugdíjak a pénzromlást felülmúló mértékben növekednek. A zömmel kis- és közepes, illetve családi vállalkozásokból álló kiskereskedelem viszont nehezen teremti elő a fizetésemelés feltételelit a megnövekedett költségek mellett.

Miért fontos ez? Az advent a kiskereskedelem csúcsidőszaka, a városközpontokban tartott szakszervezeti gyűlések és a több száz üzletet érintő ideiglenes, zömmel néhány órás munkabeszüntetések komoly jelentőséggel bírnak. Anyagi szempontból egyelőre komolyabb kár nem éri a kereskedőket.

Mit mondanak ők? Az egyeztetések során a munkaadókat képviselő Rainer Trefelik felrótta a szakszervezetnek, hogy ha a munkabeszüntetések miatt elbizonytalanodnak a vásárlók és csökken a forgalom, akkor veszélybe kerülhetnek a munkahelyek.

  • A szakszervezet szerint viszont a munkaadók jelenlegi ajánlata több százezer munkavállaló – többségükben nők – számára jelentene hatalmas jövedelemkiesést. „Egyes munkáltatók elképzelése tiszteletlen és életidegen.” – mondta a GPA részéről Helga Fichtinger.

Tágabb kontextus: a kérdés az Ausztriában vásárló és az osztrák kiskereskedelemben dolgozó magyarok számára sem közömbös, akik száma egyáltalán nem elhanyagolható. Szélsőséges példa, de érdemes felidézni, hogy a határhoz közeli parndorfi designer outletben a magyarországi vásárlók aránya 13-18 százalék körül mozog, és az ott dolgozók harmada magyar.

Mi várható? Megállapodás hiányában folytatódnak a sztrájkok és a tüntetések a második decemberi hétvégén is, sőt, a jövő héten is. A szakszervezet a fémipari dolgozók körében alkalmazott béremelési modellt tekintheti jó példaként, miszerint a kisebb keresetű dolgozóknak nagyobb fizetésemelés jár – ez alapján az inflációt meghaladó emelés több mint százezer embert illet meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ adventi vásár karácsony kiskereskedelem sztrájk Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. február 17. 04:38 Világ

Trump NATO-fenyegetése régi stratégia, de eddig nem hallgatott rá Európa

Az amerikai elnökök az 1950-es évek óta próbálják rávenni a NATO-tagokat, hogy költsenek többet a védelemre, de a nyilvános fenyegetések eddig nem működtek.

Stubnya Bence
2024. február 14. 09:32 Adat, Világ

Már csak néhány ország maradt, ahol ne szakadt volna meg a szennyezés és a növekedés évtizedekig kitartó együttmozgása

A fejlett országokban a 2000-es évek vége óta csökkenő szén-dioxid-kibocsátás mellett nő a gazdaság, és a legtöbb feltörekvő és fejlődő országban is meglazult az összefüggés.

Bucsky Péter
2024. február 13. 04:34 Világ

Saját fegyverükkel kényszerítenék térdre az orosz gazdaságot az ukránok

A szankcióknál is hatékonyabb út lehet az orosz olaj- és gázbevételek csökkentésére, ha sikerül a legnagyobb kikötők forgalmát ellehetetleníteni.

Fontos

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Nagy Zsolt
2024. február 19. 14:19 Vállalat

Elhízott amerikaiak hozták meg a jólétet egy 16 ezer fős dán kisvárosnak

A Novo Nordisk olyan mértékű iparűzési adót fizet, hogy az önkormányzat csökkenteni tudta a lakosok adóterheit.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.