Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. december 8. 16:12 Világ

Egyre több osztrák karácsonyi vásárban üti fel a fejét sztrájk, mert a dolgozók bére nem követi az inflációt

Kérdéses az osztrák adventi vásárok sorsa a kiskereskedelmi dolgozók sztrájkhoz vezető elégedetlensége miatt. Az ágazat munkaadói és a GPA nevű szakszervezet között csütörtökön az ötödik próbálkozásra sem született megállapodás, aminek híre Bécsben és Linzben ma reggel tüntetésekhez vezetett.

Háttér: a GPA 430 ezer bolti alkalmazott bérrendezését igyekszik elérni, legalább az éves infláció 9,2 százalékos mértékének megfelelő fizetésemelést követelve. A munkaadók azonban nemrég hat százalékos emelést és 1000 eurós bónuszt ajánlottak – az efféle egyszeri kifizetésektől a szakszervezet határozottan elzárkózik.

  • A szakszervezeten erős nyomás van, ugyanis több ágazatban megadták a munkaadók az inflációkövető béremeléseket, továbbá a nyugdíjak a pénzromlást felülmúló mértékben növekednek. A zömmel kis- és közepes, illetve családi vállalkozásokból álló kiskereskedelem viszont nehezen teremti elő a fizetésemelés feltételelit a megnövekedett költségek mellett.

Miért fontos ez? Az advent a kiskereskedelem csúcsidőszaka, a városközpontokban tartott szakszervezeti gyűlések és a több száz üzletet érintő ideiglenes, zömmel néhány órás munkabeszüntetések komoly jelentőséggel bírnak. Anyagi szempontból egyelőre komolyabb kár nem éri a kereskedőket.

Mit mondanak ők? Az egyeztetések során a munkaadókat képviselő Rainer Trefelik felrótta a szakszervezetnek, hogy ha a munkabeszüntetések miatt elbizonytalanodnak a vásárlók és csökken a forgalom, akkor veszélybe kerülhetnek a munkahelyek.

  • A szakszervezet szerint viszont a munkaadók jelenlegi ajánlata több százezer munkavállaló – többségükben nők – számára jelentene hatalmas jövedelemkiesést. „Egyes munkáltatók elképzelése tiszteletlen és életidegen.” – mondta a GPA részéről Helga Fichtinger.

Tágabb kontextus: a kérdés az Ausztriában vásárló és az osztrák kiskereskedelemben dolgozó magyarok számára sem közömbös, akik száma egyáltalán nem elhanyagolható. Szélsőséges példa, de érdemes felidézni, hogy a határhoz közeli parndorfi designer outletben a magyarországi vásárlók aránya 13-18 százalék körül mozog, és az ott dolgozók harmada magyar.

Mi várható? Megállapodás hiányában folytatódnak a sztrájkok és a tüntetések a második decemberi hétvégén is, sőt, a jövő héten is. A szakszervezet a fémipari dolgozók körében alkalmazott béremelési modellt tekintheti jó példaként, miszerint a kisebb keresetű dolgozóknak nagyobb fizetésemelés jár – ez alapján az inflációt meghaladó emelés több mint százezer embert illet meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ adventi vásár karácsony kiskereskedelem sztrájk Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Bőgel György Avatar
2024. július 14. 05:06 Világ

Hogyan birkózott meg az ukrajnai háború gazdasági sokkjával Közép-Európa?

Nyolc ország harminc kutatója fogott össze, hogy elemezze az orosz-ukrán háború gazdasági következményeit a régiónkban.

Avatar
2024. július 13. 17:02 Világ

Hamarosan kiderül, lehet-e láncfűrésszel gazdaságot gyógyítani

Dübörög a kapitalista sokkterápia a sokat szenvedett Argentínában, de egyelőre kérdés, hogy mikor jön a fellendülés.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.

Stubnya Bence
2024. július 15. 05:32 Pénz, Tech

Egyre többen látják pesszimistán a mesterséges intelligencia jövőjét

Energiaigényes infrastruktúra, kis haszon nagy költségek mellett, a dotkomhoz hasonló piaci buborék: egyre több a borúlátó elemzés az elmúlt másfél év slágertechnológiájáról.

Gergely Péter
2024. július 13. 05:39 Pénz

Pénzzel, nyereményjátékkal és utalványokkal is toboroznak a nyugdíj- és egészségkasszák

Több szolgáltató is toborzó akciókkal próbálja bővíteni ügyfélkörét, ám ezektől függetlenül is érdemes megfontolni a belépést.