Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. december 8. 16:12 Világ

Egyre több osztrák karácsonyi vásárban üti fel a fejét sztrájk, mert a dolgozók bére nem követi az inflációt

Kérdéses az osztrák adventi vásárok sorsa a kiskereskedelmi dolgozók sztrájkhoz vezető elégedetlensége miatt. Az ágazat munkaadói és a GPA nevű szakszervezet között csütörtökön az ötödik próbálkozásra sem született megállapodás, aminek híre Bécsben és Linzben ma reggel tüntetésekhez vezetett.

Háttér: a GPA 430 ezer bolti alkalmazott bérrendezését igyekszik elérni, legalább az éves infláció 9,2 százalékos mértékének megfelelő fizetésemelést követelve. A munkaadók azonban nemrég hat százalékos emelést és 1000 eurós bónuszt ajánlottak – az efféle egyszeri kifizetésektől a szakszervezet határozottan elzárkózik.

  • A szakszervezeten erős nyomás van, ugyanis több ágazatban megadták a munkaadók az inflációkövető béremeléseket, továbbá a nyugdíjak a pénzromlást felülmúló mértékben növekednek. A zömmel kis- és közepes, illetve családi vállalkozásokból álló kiskereskedelem viszont nehezen teremti elő a fizetésemelés feltételelit a megnövekedett költségek mellett.

Miért fontos ez? Az advent a kiskereskedelem csúcsidőszaka, a városközpontokban tartott szakszervezeti gyűlések és a több száz üzletet érintő ideiglenes, zömmel néhány órás munkabeszüntetések komoly jelentőséggel bírnak. Anyagi szempontból egyelőre komolyabb kár nem éri a kereskedőket.

Mit mondanak ők? Az egyeztetések során a munkaadókat képviselő Rainer Trefelik felrótta a szakszervezetnek, hogy ha a munkabeszüntetések miatt elbizonytalanodnak a vásárlók és csökken a forgalom, akkor veszélybe kerülhetnek a munkahelyek.

  • A szakszervezet szerint viszont a munkaadók jelenlegi ajánlata több százezer munkavállaló – többségükben nők – számára jelentene hatalmas jövedelemkiesést. „Egyes munkáltatók elképzelése tiszteletlen és életidegen.” – mondta a GPA részéről Helga Fichtinger.

Tágabb kontextus: a kérdés az Ausztriában vásárló és az osztrák kiskereskedelemben dolgozó magyarok számára sem közömbös, akik száma egyáltalán nem elhanyagolható. Szélsőséges példa, de érdemes felidézni, hogy a határhoz közeli parndorfi designer outletben a magyarországi vásárlók aránya 13-18 százalék körül mozog, és az ott dolgozók harmada magyar.

Mi várható? Megállapodás hiányában folytatódnak a sztrájkok és a tüntetések a második decemberi hétvégén is, sőt, a jövő héten is. A szakszervezet a fémipari dolgozók körében alkalmazott béremelési modellt tekintheti jó példaként, miszerint a kisebb keresetű dolgozóknak nagyobb fizetésemelés jár – ez alapján az inflációt meghaladó emelés több mint százezer embert illet meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ adventi vásár karácsony kiskereskedelem sztrájk Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.