Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. október 30. 15:52 Világ

Hosszú háborút vetít előre Izrael kibontakozó katonai taktikája

Izraeli egységek hétfőn megközelítették Gázaváros külső részeit, de a külvárosokból hamarosan vissza is vonultak. Ez az óvatosabb, kisebb egységekre alapozó izraeli katonai taktika nagyon más, mint az az átfogó invázió, amit sokan vártak, és hosszú háborút vetít előre.

Mi történt? Szombatra virradóra Izrael két ponton indította el az október 7-i terrortámadások után belengetett szárazföldi műveleteket Gáza ellen: a palesztin fennhatóságú terület északi határán Beit Hanounnál és délebbre Bureijnél.

 • Közben Gáza délebbi részein is folytatódnak a légicsapások, de ez egyelőre nem az az általános invázió, amire az erős politikai nyilatkozatokból és a Gáza körül összevont 300 ezer izraeli katona alapján számítani lehetett.

Invázió vagy sem? Az izraeli vezetés kerüli az invázió kifejezést, ehelyett „kiterjesztett szárazföldi műveletekről” beszél. Netanjahu miniszterelnök is azt hangsúlyozza ugyanakkor, hogy elkezdődött a Hamász elleni hadműveletek második szakasza. Fokozatosan növelnék a műveletek nagyságát.

Milyen műveletek zajlanak? Izrael idáig nagyjából egy zászlóaljnyi harckocsival és gépesített gyalogsággal hatolt be 3-4 kilométerre a Gázai övezetbe, jellemzően kisebb egységekben, lépésről-lépésre, ha kell, gyorsan visszavonulva, erős légi támogatás mellett.

 • A támadás az övezet északi részére koncentrálódik, oda, ahol Izrael szerint a Hamász katonai képességeinek a zöme koncentrálódik.
 • A Gáza alatti 500 kilométeres alagútrendszer kijáratait akarják első körben lokalizálni és pusztítani izraeli források szerint, továbbá különleges egységekkel keresik a Hamász vezetőit, valamint buldózerekkel sávokat nyitnak a most még csak sporadikusan behatoló tankoknak.
 • Komoly utcai harcokról egyelőre nincsenek hírek. Nagyobb egységek várhatóan csak a terep lassú megtisztítása után mennek majd be.
 • A közvetlen taktikai cél Gázaváros lassú körbevétele lehet.

Katonai kockázatok: a városi hadviselésnél csak a romvárosok veszélyesebbek. A Hamász harcosainak, mesterlövészeinek és öngyilkos merénylőinek számtalan búvóhelye lehet, a behatoló egységeken hátulról is könnyen rajtaüthetnek, akár újabb túszokat ejtve.

 • A statikus egységek még inkább sebezhetőek, ezért az izraeli katonák inkább folyamatos mozgásban vannak. A nyílt terepen való műveletek viszonylag kevésbé veszélyesek, most ezeket látjuk. A kisebb egységeknek könnyebb biztosítani a légi támogatást is.

Politikai szempontok: a katonai megfontolásokon túl más okai is vannak az izraeli vezetésnek az óvatosabb fellépésre.

 • A terrortámadás után felálló egységkormány megosztott, a kockázatosabb és bizonytalanabb célok helyett Netanjahu a nagyobb támogatottságú taktikát kereste.
 • Az amerikai külpolitika és Lloyd J. Austin védelmi miniszter sajtóinformációk szerint megpróbálta lebeszélni Izraelt a túl gyors és nem eléggé előkészített akcióktól, részben a túszok, részben a palesztin lakosság érdekében, de azért is, hogy legyen idő megerősíteni az amerikai védelmi képességeket a térségben.
 • Egy általános invázió képei után tovább nőne a nyomás a nemzetközi közvélemény részéről Izraellel szemben, és még nagyobb lenne az esélye egy szélesebb Hezbollah-támadásnak Libanon felől. Azzal, hogy kevesebb izraeli katona vesz részt a műveletekben, a Hezbollah kevésbé tudja kihasználni a helyzetet, és ha kell, Izrael több egységet tud átvezényelni északra.

Mi lehet a tágabb cél? Erről Izrael némileg homályosan beszél, amit az előre látható katonai nehézségek, a kormányon és hadvezetésen belüli megosztottság, az eszkalációs kockázatok és a külpolitikai reakciók is indokolnak.

 • „Minden Hamász-tag halott ember” – jelentette ki Netanjahu az 1400 életet követelő terrortámadás után, és kezdetben a Hamász teljes megsemmisítéséről beszéltek. Ez azonban politikailag lehetetlennek tűnik.
 • Ugyanő később már a Hamász katonai és kormányzóképességének a lerombolását hangsúlyozta, ami nem ugyanaz, ahogy a katonai és politikai megsemmisítés sem az. A katonai hírszerzés korábbi vezetője legalább 10 ezer fegyveres meggyilkolását, a hadsereg pedig a Hamász vezetőinek módszeres likvidálását hangsúlyozza.
 • A lassan kibontakozó szárazföldi műveletek ugyan idővel felgyorsulhatnak, de így is hónapokig vagy akár egy évig is tarthatnak. Kérdés, hogy azt követően milyen politikai megoldást kínálna Izrael.
 • A Gáza feletti közvetlen uralmat az izraeli kormány sem szeretné, a 2,3 millió palesztin elűzését pedig nemcsak Egyiptom vagy Jordánia, de az Egyesült Államok is elutasítja. Most az látszik a legvalószínűbbnek, hogy Izrael a Palesztin Hatósággal vagy egy újonnan felállítandó palesztin vezetéssel helyettesítené Gázában a Hamászt.
 • Izrael egy ütközőzónát hozna létre a szárazföldi műveletek utáni majdani harmadik szakaszban, a Gázai övezet mai határain belül még szűkebb zónába szorítva ezzel a palesztinokat. Hogy ezt a biztonsági zónát milyen nemzetközi szervezet tudná működtetni, homályos, ahogy az is, hogy Izrael hogy tudná hosszú távon növelni a saját biztonságát az új magasságokba jutó arab és iszlám Izrael-ellenesség közben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleges háborúvá szélesedett a gázai konfliktus, a halottak száma is ezt mutatjaTöbb mint kétezer gyerek és egy segélyszervezet több tucat munkatársa halt eddig meg Gázában, és több jele is van az eszkalációnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAranykor, visszafejlődés, stagnálás: már a bombázások előtt is egyre romlott a gázai gazdaság helyzeteÖnálló országként a világ negyven legszegényebb országa között lenne a Gázai övezet. De mi az oka annak, hogy még Ciszjordániánál is háromszor szegényebb?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHarcba küldte Irán a milíciáit, Izraelnek súlyos kockázatokat kell mérlegelnieIzraeli célpontokat és térségbeli amerikai támaszpontokat is támadtak már a héten iráni támogatást élvező fegyveres csoportok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Gázai övezet Izrael palesztin-izraeli konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.