Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. október 24. 15:49 Világ

Tényleges háborúvá szélesedett a gázai konfliktus, a halottak száma is ezt mutatja

A Hamász bő két héttel ezelőtti bestiális terrortámadása után tényleges háborúvá szélesedett a palesztin szervezet és az Izrael közötti konfliktus, az eszkaláció veszélye pedig valós és egyre nagyobb. 

Számokban: mostanáig több mint 5700 palesztin halt meg a bombázásokban, az áldozatok közel fele gyerek. Az ENSZ egyik helyi segélyszervezetének 35 munkatársa halt meg eddig. Az ENSZ szerint a 2,3 milliós gázai lakosságból 1,4 millió hagyta el lakhelyét (közülük sokan a támadás előtt is menekültként éltek Gázában), ami miatt “komoly probléma” a túlzsúfoltság és az ivóvízhiány.

  • A mérsékeltebb Fatah által irányított Ciszjordániában 95 palesztint öltek meg a Hamász akciója óta. Így idén közel 300 ciszjordániai palesztint öltek meg, többet mint bármikor az elmúlt 15 évben.
  • A mostani konfliktus halottjainak száma összevethető a korábbi arab-izraeli háborúkéval (most mintegy 1400 izraeli halt meg). Az 1967-es hatnapos háborúban közel 20 ezer arab halt meg és mintegy 700 izraeli. Az 1973-as jom kippuri háborúban – amely 19 napig tartott – 2700 izraeli katona halt meg, az arab áldozatok számát 15 ezer körül becsülik.

Mi történik most? Több amerikai kormányzati forrás szerint egyre nagyobb esély van az eszkalációra, Joe Biden célja ezért kettős: visszafogni Izraelt (ezért indulhattak meg segélyszállítmányok Gázába) és közben időt nyerni Izrael felfegyverzésére (például további légvédelmi rendszerek beszerzésére).

  • Kulcsszereplő lehet az iráni rezsim és az általa támogatott fegyveres szervezetek, mint a libanoni Hezbollah. Izrael Gáza mellett Ciszjordániát és Dél-Libanont is bombázza, a Hezbollah pedig innen támadja Izraelt. Az itteni harcok egyre intenzívebbek az elmúlt napokban, Izrael több települést evakuált. A Hezbollah deklarált célja, hogy lekössenek izraeli csapatokat a továbbra is várható gázai bevonulás elől.
  • Ha a Hezbollah megnyitja az északi frontot, akkor Izrael nemcsak a Hezbollahot számolná fel, “hanem a kígyó feje után megy, amely Irán” – fenyegette meg Iránt az izraeli gazdasági miniszter, Nir Barkat. Irán ugyanis Libanon mellett Szíriában és Irakban is mozgósította a befolyása alatt álló milíciákat.

Tágabb kontextus: Izrael mozgástere fokozatosan bővült a Közel-Keleten az elmúlt években, ez a folyamat azonban biztosan megakad. Bahreinnel, az Emírségekkel, Marokkóval és Szudánnal is normalizálta a kapcsolatát, és egyre közeledett a térség kulcsállamához, Szaúd-Arábiához.

  • “Minden nap közelebb kerülünk egymáshoz” – mondta pár hete az arab országot ténylegesen irányító Mohammed bin Szalmán. A mostani fegyveres konfliktus miatt azonban felfüggesztették a megbeszéléseket. Valószínűtlen, hogy a kialakult helyzetben folytatódjon a közeledés, aminek a megakadályozása a Hamász egyik legfontosabb politikai célja lehetett a támadással.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Hamász hezbollah Izrael palesztin-izraeli konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. május 24. 13:41 Adat, Világ

Kolozsváron metrót építenek annyi pénzből, amennyiért a Déli Körvasutat fejlesztik Budapesten

Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy a budapesti vasútfelújítás nem is érinti a vonal teljes hosszát, akkor olcsóbbra jön ki a kolozsvári metróépítés kilométerenkénti költsége.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 24. 10:23 Adat, Élet

A fiatalok több mint fele legszívesebben elköltözne Magyarországról

Csak a ciprusi fiatalok között vannak vannak többen a magyaroknál a külföldre költözést tervezők az Európai Unió tagországainak mezőnyében.

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.