Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. október 24. 15:49 Világ

Tényleges háborúvá szélesedett a gázai konfliktus, a halottak száma is ezt mutatja

A Hamász bő két héttel ezelőtti bestiális terrortámadása után tényleges háborúvá szélesedett a palesztin szervezet és az Izrael közötti konfliktus, az eszkaláció veszélye pedig valós és egyre nagyobb. 

Számokban: mostanáig több mint 5700 palesztin halt meg a bombázásokban, az áldozatok közel fele gyerek. Az ENSZ egyik helyi segélyszervezetének 35 munkatársa halt meg eddig. Az ENSZ szerint a 2,3 milliós gázai lakosságból 1,4 millió hagyta el lakhelyét (közülük sokan a támadás előtt is menekültként éltek Gázában), ami miatt “komoly probléma” a túlzsúfoltság és az ivóvízhiány.

  • A mérsékeltebb Fatah által irányított Ciszjordániában 95 palesztint öltek meg a Hamász akciója óta. Így idén közel 300 ciszjordániai palesztint öltek meg, többet mint bármikor az elmúlt 15 évben.
  • A mostani konfliktus halottjainak száma összevethető a korábbi arab-izraeli háborúkéval (most mintegy 1400 izraeli halt meg). Az 1967-es hatnapos háborúban közel 20 ezer arab halt meg és mintegy 700 izraeli. Az 1973-as jom kippuri háborúban – amely 19 napig tartott – 2700 izraeli katona halt meg, az arab áldozatok számát 15 ezer körül becsülik.

Mi történik most? Több amerikai kormányzati forrás szerint egyre nagyobb esély van az eszkalációra, Joe Biden célja ezért kettős: visszafogni Izraelt (ezért indulhattak meg segélyszállítmányok Gázába) és közben időt nyerni Izrael felfegyverzésére (például további légvédelmi rendszerek beszerzésére).

  • Kulcsszereplő lehet az iráni rezsim és az általa támogatott fegyveres szervezetek, mint a libanoni Hezbollah. Izrael Gáza mellett Ciszjordániát és Dél-Libanont is bombázza, a Hezbollah pedig innen támadja Izraelt. Az itteni harcok egyre intenzívebbek az elmúlt napokban, Izrael több települést evakuált. A Hezbollah deklarált célja, hogy lekössenek izraeli csapatokat a továbbra is várható gázai bevonulás elől.
  • Ha a Hezbollah megnyitja az északi frontot, akkor Izrael nemcsak a Hezbollahot számolná fel, “hanem a kígyó feje után megy, amely Irán” – fenyegette meg Iránt az izraeli gazdasági miniszter, Nir Barkat. Irán ugyanis Libanon mellett Szíriában és Irakban is mozgósította a befolyása alatt álló milíciákat.

Tágabb kontextus: Izrael mozgástere fokozatosan bővült a Közel-Keleten az elmúlt években, ez a folyamat azonban biztosan megakad. Bahreinnel, az Emírségekkel, Marokkóval és Szudánnal is normalizálta a kapcsolatát, és egyre közeledett a térség kulcsállamához, Szaúd-Arábiához.

  • “Minden nap közelebb kerülünk egymáshoz” – mondta pár hete az arab országot ténylegesen irányító Mohammed bin Szalmán. A mostani fegyveres konfliktus miatt azonban felfüggesztették a megbeszéléseket. Valószínűtlen, hogy a kialakult helyzetben folytatódjon a közeledés, aminek a megakadályozása a Hamász egyik legfontosabb politikai célja lehetett a támadással.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Hamász hezbollah Izrael palesztin-izraeli konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kovács Krisztián
2023. december 6. 18:47 Világ

Argentína példája mutatja, hogy ostoba környezetben csak ostobán lehet kormányozni

A megválasztott elnök egyelőre keresi és nem találja a programot végrehajtó jegybankelnököt és pénzügyminisztert.

Torontáli Zoltán
2023. december 6. 12:07 Közélet, Világ

Extrém módon túl sok Covid-oltást rendeltünk, vagy ránk tukmálta az EU, de kifizetni nem akarjuk

Magyarország azt állítja, az ukrán-háború miatt nem tud 23 milliárd forintot kifizetni arra a hárommillió Pfizer vakcinára, amit valamilyen formában feleslegesen rendelt meg.

Stubnya Bence
2023. december 6. 09:41 Világ

Egy ideig működött, de mostanra hatástalanná vált az ársapka az orosz nyersolajon

Egy friss jelentés szerint az orosz olajszállítmányok csaknem felét olyan tankereken szállították az elmúlt egy évben, amelyen nem szállíthatták volna.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.

Torontáli Zoltán
2023. december 7. 18:14 Adat, Élet

Régen stabilan 17 ezer forintba került a nagy bevásárlásunk, most stabilan 24 ezer lett

A közepesnek tekinthető nyugdíjnak egy hónapban több mint a felét alapvető élelmiszerekre kell költeni.