Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. október 19. 13:21 Világ

Jó pár országot válságba taszíthat, ha még jobban eldurvul a gázai háború

Bár egyelőre Izrael és a Hamász konfliktusának gazdasági hatásai viszonylag korlátozottak, félő, hogy a harc eszkalációja miatt számottevően romlanak a világgazdaság kilátásai, és visszafordul az infláció csökkenésének globális trendje.

  • A korábbi közel-keleti konfliktusok az olajár emelkedésével jártak együtt, így a világgazdaságra ennek lenne a legjelentősebb hatása.

Számokban: a helyzetet övező bizonytalanság eddig is érezhetően hatott az energiaárakra. A Brent és a WTI olajfajták árfolyamai ugrással reagáltak a háborús hírekre, szerdán a gázai Al-Ahli kórház közelében történt becsapódást követően a Brent és a WTI is 2 százalékkal drágult, előző pénteken pedig egy nap alatt több mint 6 százalékkal nőtt mindkét olajfajta ára.

  • A holland tőzsdei gázár a múlt héten 41 százalékkal nyolchavi csúcsra nőtt, miután biztonsági aggályok miatt leállították az észak-izraeli Tamar gázmező kitermelését.
  • A műtrágyapiacon is feszültséget okozott, hogy a Gáza közelében lévő asdódi kikötő vészhelyzeti üzemmódban működik – innen Izrael jelentős mennyiségben exportál kálium-szulfát műtrágyát (bár egyelőre emiatt jelentős drágulásra nem kell számítani).

Tágabb kontextus: az IMF pár nappal a Hamász támadása után adta ki az előrejelzését, amely szerint az idei 3 százalék után jövőre a világgazdaság a vártnál valamivel kisebb, 2,9 százalékos növekedésre lesz csak képes. A szervezet szerint törékeny állapotban érte a világgazdaságot az újabb fegyveres konfliktus.

Mi várható? A Bloomberg Economics három forgatókönyv potenciális hatását elemezte.

  • Az első forgatókönyv szerint a harcok nagyrészt a Gázai övezetre és Izraelre korlátozódnak. Ez 0,1 százalékponttal csökkentené a várható globális növekedést és ugyanennyivel növelné az inflációt.
  • A másodikban az Irán által támogatott libanoni és szíriai milíciák jelentősebb beavatkozása miatt a konfliktus Izrael és Irán közti helyettesítő (proxy) háborúvá változna. Ez 0,3 százalékponttal csökkentené a globális GDP-t és 0,2-vel növelné az inflációt.
  • A legdurvább eszkalációt Irán és Izrael közvetlen háborúja jelentené, ami esetén 150 dollárig nőne az olajár (most 90 körül van), ez 1 százalékponttal csökkentené a növekedést, és 1,2 százalékponttal növelné az inflációt globálisan. Ez azt jelentené, hogy jelentős számú országban lenne recesszió.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért pont most támadta meg a Hamasz Izraelt?Alapvetőn három faktor magyarázhatja: az izraeli belpolitika, “belső” palesztin okok és tágabb külpolitikai tényezők.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA terror logikája: csapdába csalhatja Izraelt a Hamász a borzalmas mészárlássalSosem halt még meg annyi civil egy napon Izrael történetében, mint szombaton. Ha azonban válogatás nélkül szabadít erőszakot több millió palesztinra, azzal rosszul járhat a zsidó állam.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTíz adat, amiből jobban érthető válik a Hamasz-Izrael konfliktusAligha van még egy olyan terület a Földön, amelyen belül nagyobbak lennének az életszínvonalbeli különbségek, mint Izrael és Gáza között.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ háború Hamász Izrael kőolaj Közel-Kelet Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Avatar
2024. június 19. 17:00 Világ

Amikor saját részvényeseit perli az olajipari óriás: trójai faló vagy zseniális klímahack?

Az ExxonMobil és a részvényesi álca mögé bújt klímaaktivista csoportok közti jogi csata kimenetele fontos precedenst teremthet abban, hogy mit kérhetnek számon a részvényesek egy olajipari vállalaton.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.