Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. október 19. 13:21 Világ

Jó pár országot válságba taszíthat, ha még jobban eldurvul a gázai háború

Bár egyelőre Izrael és a Hamász konfliktusának gazdasági hatásai viszonylag korlátozottak, félő, hogy a harc eszkalációja miatt számottevően romlanak a világgazdaság kilátásai, és visszafordul az infláció csökkenésének globális trendje.

  • A korábbi közel-keleti konfliktusok az olajár emelkedésével jártak együtt, így a világgazdaságra ennek lenne a legjelentősebb hatása.

Számokban: a helyzetet övező bizonytalanság eddig is érezhetően hatott az energiaárakra. A Brent és a WTI olajfajták árfolyamai ugrással reagáltak a háborús hírekre, szerdán a gázai Al-Ahli kórház közelében történt becsapódást követően a Brent és a WTI is 2 százalékkal drágult, előző pénteken pedig egy nap alatt több mint 6 százalékkal nőtt mindkét olajfajta ára.

  • A holland tőzsdei gázár a múlt héten 41 százalékkal nyolchavi csúcsra nőtt, miután biztonsági aggályok miatt leállították az észak-izraeli Tamar gázmező kitermelését.
  • A műtrágyapiacon is feszültséget okozott, hogy a Gáza közelében lévő asdódi kikötő vészhelyzeti üzemmódban működik – innen Izrael jelentős mennyiségben exportál kálium-szulfát műtrágyát (bár egyelőre emiatt jelentős drágulásra nem kell számítani).

Tágabb kontextus: az IMF pár nappal a Hamász támadása után adta ki az előrejelzését, amely szerint az idei 3 százalék után jövőre a világgazdaság a vártnál valamivel kisebb, 2,9 százalékos növekedésre lesz csak képes. A szervezet szerint törékeny állapotban érte a világgazdaságot az újabb fegyveres konfliktus.

Mi várható? A Bloomberg Economics három forgatókönyv potenciális hatását elemezte.

  • Az első forgatókönyv szerint a harcok nagyrészt a Gázai övezetre és Izraelre korlátozódnak. Ez 0,1 százalékponttal csökkentené a várható globális növekedést és ugyanennyivel növelné az inflációt.
  • A másodikban az Irán által támogatott libanoni és szíriai milíciák jelentősebb beavatkozása miatt a konfliktus Izrael és Irán közti helyettesítő (proxy) háborúvá változna. Ez 0,3 százalékponttal csökkentené a globális GDP-t és 0,2-vel növelné az inflációt.
  • A legdurvább eszkalációt Irán és Izrael közvetlen háborúja jelentené, ami esetén 150 dollárig nőne az olajár (most 90 körül van), ez 1 százalékponttal csökkentené a növekedést, és 1,2 százalékponttal növelné az inflációt globálisan. Ez azt jelentené, hogy jelentős számú országban lenne recesszió.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért pont most támadta meg a Hamasz Izraelt?Alapvetőn három faktor magyarázhatja: az izraeli belpolitika, “belső” palesztin okok és tágabb külpolitikai tényezők.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA terror logikája: csapdába csalhatja Izraelt a Hamász a borzalmas mészárlássalSosem halt még meg annyi civil egy napon Izrael történetében, mint szombaton. Ha azonban válogatás nélkül szabadít erőszakot több millió palesztinra, azzal rosszul járhat a zsidó állam.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTíz adat, amiből jobban érthető válik a Hamasz-Izrael konfliktusAligha van még egy olyan terület a Földön, amelyen belül nagyobbak lennének az életszínvonalbeli különbségek, mint Izrael és Gáza között.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ háború Hamász Izrael kőolaj Közel-Kelet Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.