Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. szeptember 28. 09:27 Világ

Kilométeres sorokban menekülnek a szülőföldjükről: az örmény exodus tragédiája

Folyamatos és egyre több embert érint az exodus Karabahból. Hogy marad-e egyáltalán örmény az idáig 99 százalékban általuk lakott területen, nem is az etnikai mészárlástól félő lakosságon múlik már, hanem a hatóságokon és a tágabb külpolitikai taktikákon. Az már most látszik, hogy az Ukrajna elleni invázió után – melyhez szintén kisebbségeket használtak ürügyként – a kisebbségek még inkább kiszolgáltatottak lettek a geopolitikának.

Mi történt? Eddig 50 ezren lépték át az örmény határt az múlt heti azeri katonai művelet óta, vagyis a lakosság harmada-fele már elmenekült. A kilométeres kocsisorokat lassítja, hogy sokan kifogyott tankkal tolják az autót. Hétfőn itt robbant fel egy üzemanyagdepó, a balesetben a halottak, sebesültek, eltűntek száma az 500-at közelíti.

  • A karabahi örmények azon a lacsini folyosón távoznak, aminek a blokádjával az azeriek kiéheztették Karabahot, és ezt az orosz békefenntartók sem akadályozták. Miután 24 óra alatt legyőzték a karabahi örmény védelmet, az idáig lezárva tartott utat újra megnyitották.

Számokban: a formálisan eddig is Azerbajdzsánhoz tartozó, de idáig örmények által ellenőrzött Karabah lakossága kb. 120 ezres lehetett idáig. Az örmény kormány a teljes karabahi népesség befogadására készül.

  • Az azeriek azt mondják, mindenkinek garantálják a biztonságát, aki felveszi az azeri állampolgárságot, de a 2020-as háború üldözései után az örmények újabb etnikai tisztogatástól tartanak, így sokan inkább elhagyják szülőföldjüket. A bizalmat nem erősíti, hogy szerdán letartóztatták Karabah korábbi államminiszterét.

Miért fontos? A karabahi exodus így félő, hogy egy történelmi etnikai tér és az örmény jelenlét végét jelenti. Karabah némileg hasonló helyet foglal el az örmény tudatban, mint a magyarban Erdély, vagy a szerbek számára Koszovó.

  • Karabah ezzel kiürülhet, a kényszermigráció vádja ellen Baku azzal védekezik, hogy az örmények saját akaratukból mennek el. Az örmény kisebbséget mindenesetre sem az azeri agressziót tiltó tűzszüneti megállapodások, sem az orosz békefenntartók, sem a többi nemzetközi szereplő nem védte meg.
  • A befogadásuk Örményországban alapvető nemzeti kötelesség, a miniszterelnök számára pedig politikailag is fontos, hiszen Karabah elvesztése miatt az ellenzék orosz információs rásegítéssel aktívan próbálja megbuktatni – a folyamatos tüntetéseken kívül több letartóztatás is volt az elmúlt napokban.

Tágabb kontextus: a nemzetközi politika szempontjából Karabah örménymentesítésének messzebbre mutató hatásai is lehetnek. A tömeges menekülés, etnikai homogenizálás tragédiája közben ezzel egy több évtizedes befagyott konfliktus zárulhat le. Ez az örményeknek tragédia, de az oroszoknak sem áll érdekében.

  • Ha ugyanis nem maradnak örmények Karabahban, okafogyottá válna az orosz békefenntartók jelenléte. Moszkvának az állna érdekében, hogy az azeri-örmény konfliktus továbbra is be legyen fagyva, és közben megbuktassák a velük szakító örmény vezetést. A Kreml propagandistái ennek megfelelően az azeri támadásért minden felelősséget a nyugatbarát, a moszkvai narratívában hazaárulónak titulált Pasinjánra tolnak.
  • Az azeri agresszióval szembeni nyugati kritikák (gyakorlati jelentősége nem sok volt annak, hogy a magyar külügy blokkolta Azerbajdzsán közös EU-s elítélését) és az örményekért való aggódás teret adhat a nyugati megfigyelőknek. Ők egyelőre nem mehetnek be Karabahba, de Alijev elnök Blinken amerikai külügyminiszternek megígérte, hogy beengedi őket.

A térkép bal oldalán az azeri Nahicseván exklávé, sötétzölddel az azeriek által visszafoglalt örmény területek, a kettő területet összekötő folyosót a zöld nyíl jelöli. A sötétebb barna Örményország szuverén területe, világosabb barnák azok a karabahi területek, amelyeket a helyi örmények megtarthattak a 2020-as háború után is. Forrás: Wikipedia

Mi várható? Vannak arra utaló jelek, hogy szélesebb rendezés körvonalazódhat. Ennek eredményeként a Karabahról lemondani kénytelen Örményország biztonsági garanciákat kapna, Törökország és Azerbajdzsán pedig lemondhat a további területi követelésekről.

  • Ehhez azonban kell Irán is, aminek a bevonása amerikai érdek: az azeri akció nyugati jóváhagyásával Oroszországot szoríthatják ki a térségből. Ennek az alapja, hogy Törökország és Azerbajdzsán nem követeli tovább az őket (illetve a nahicseváni azeri exklávét) összekötő zangezuri folyosó megnyitását Örményországtól. Az összeköttetés ugyanis Törökország szerint Iránon keresztül is megvalósítható, ehhez Irán is pozitívan áll.
  • Irán szemben áll a török-azeri oldallal, ha tényleg mégis rajtuk keresztül kapcsolódhat a pántürk folyosó, azzal az örményeknek tesznek szívességet, és legalább valamennyire ők kontrollálnák az összeköttetést. 

Egy ilyen rendezés ugyanis egyaránt jól jönne a több azeri gázra vágyó EU-s államoknak és Washingtonnak.Ők konszolidálnák a térséget, kiegyezve Bakuval és talán a NATO-renitens Törökországgal is, és biztonsági garanciákat adnának a Moszkvával szakító Örményországnak. Oroszország pedig még kijjebb szorulna a Dél-Kaukázusból.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Azerbajdzsán hegyi-karabah kaukázus örményország posztszovjet Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.