Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. szeptember 28. 09:27 Világ

Kilométeres sorokban menekülnek a szülőföldjükről: az örmény exodus tragédiája

Folyamatos és egyre több embert érint az exodus Karabahból. Hogy marad-e egyáltalán örmény az idáig 99 százalékban általuk lakott területen, nem is az etnikai mészárlástól félő lakosságon múlik már, hanem a hatóságokon és a tágabb külpolitikai taktikákon. Az már most látszik, hogy az Ukrajna elleni invázió után – melyhez szintén kisebbségeket használtak ürügyként – a kisebbségek még inkább kiszolgáltatottak lettek a geopolitikának.

Mi történt? Eddig 50 ezren lépték át az örmény határt az múlt heti azeri katonai művelet óta, vagyis a lakosság harmada-fele már elmenekült. A kilométeres kocsisorokat lassítja, hogy sokan kifogyott tankkal tolják az autót. Hétfőn itt robbant fel egy üzemanyagdepó, a balesetben a halottak, sebesültek, eltűntek száma az 500-at közelíti.

  • A karabahi örmények azon a lacsini folyosón távoznak, aminek a blokádjával az azeriek kiéheztették Karabahot, és ezt az orosz békefenntartók sem akadályozták. Miután 24 óra alatt legyőzték a karabahi örmény védelmet, az idáig lezárva tartott utat újra megnyitották.

Számokban: a formálisan eddig is Azerbajdzsánhoz tartozó, de idáig örmények által ellenőrzött Karabah lakossága kb. 120 ezres lehetett idáig. Az örmény kormány a teljes karabahi népesség befogadására készül.

  • Az azeriek azt mondják, mindenkinek garantálják a biztonságát, aki felveszi az azeri állampolgárságot, de a 2020-as háború üldözései után az örmények újabb etnikai tisztogatástól tartanak, így sokan inkább elhagyják szülőföldjüket. A bizalmat nem erősíti, hogy szerdán letartóztatták Karabah korábbi államminiszterét.

Miért fontos? A karabahi exodus így félő, hogy egy történelmi etnikai tér és az örmény jelenlét végét jelenti. Karabah némileg hasonló helyet foglal el az örmény tudatban, mint a magyarban Erdély, vagy a szerbek számára Koszovó.

  • Karabah ezzel kiürülhet, a kényszermigráció vádja ellen Baku azzal védekezik, hogy az örmények saját akaratukból mennek el. Az örmény kisebbséget mindenesetre sem az azeri agressziót tiltó tűzszüneti megállapodások, sem az orosz békefenntartók, sem a többi nemzetközi szereplő nem védte meg.
  • A befogadásuk Örményországban alapvető nemzeti kötelesség, a miniszterelnök számára pedig politikailag is fontos, hiszen Karabah elvesztése miatt az ellenzék orosz információs rásegítéssel aktívan próbálja megbuktatni – a folyamatos tüntetéseken kívül több letartóztatás is volt az elmúlt napokban.

Tágabb kontextus: a nemzetközi politika szempontjából Karabah örménymentesítésének messzebbre mutató hatásai is lehetnek. A tömeges menekülés, etnikai homogenizálás tragédiája közben ezzel egy több évtizedes befagyott konfliktus zárulhat le. Ez az örményeknek tragédia, de az oroszoknak sem áll érdekében.

  • Ha ugyanis nem maradnak örmények Karabahban, okafogyottá válna az orosz békefenntartók jelenléte. Moszkvának az állna érdekében, hogy az azeri-örmény konfliktus továbbra is be legyen fagyva, és közben megbuktassák a velük szakító örmény vezetést. A Kreml propagandistái ennek megfelelően az azeri támadásért minden felelősséget a nyugatbarát, a moszkvai narratívában hazaárulónak titulált Pasinjánra tolnak.
  • Az azeri agresszióval szembeni nyugati kritikák (gyakorlati jelentősége nem sok volt annak, hogy a magyar külügy blokkolta Azerbajdzsán közös EU-s elítélését) és az örményekért való aggódás teret adhat a nyugati megfigyelőknek. Ők egyelőre nem mehetnek be Karabahba, de Alijev elnök Blinken amerikai külügyminiszternek megígérte, hogy beengedi őket.

A térkép bal oldalán az azeri Nahicseván exklávé, sötétzölddel az azeriek által visszafoglalt örmény területek, a kettő területet összekötő folyosót a zöld nyíl jelöli. A sötétebb barna Örményország szuverén területe, világosabb barnák azok a karabahi területek, amelyeket a helyi örmények megtarthattak a 2020-as háború után is. Forrás: Wikipedia

Mi várható? Vannak arra utaló jelek, hogy szélesebb rendezés körvonalazódhat. Ennek eredményeként a Karabahról lemondani kénytelen Örményország biztonsági garanciákat kapna, Törökország és Azerbajdzsán pedig lemondhat a további területi követelésekről.

  • Ehhez azonban kell Irán is, aminek a bevonása amerikai érdek: az azeri akció nyugati jóváhagyásával Oroszországot szoríthatják ki a térségből. Ennek az alapja, hogy Törökország és Azerbajdzsán nem követeli tovább az őket (illetve a nahicseváni azeri exklávét) összekötő zangezuri folyosó megnyitását Örményországtól. Az összeköttetés ugyanis Törökország szerint Iránon keresztül is megvalósítható, ehhez Irán is pozitívan áll.
  • Irán szemben áll a török-azeri oldallal, ha tényleg mégis rajtuk keresztül kapcsolódhat a pántürk folyosó, azzal az örményeknek tesznek szívességet, és legalább valamennyire ők kontrollálnák az összeköttetést. 

Egy ilyen rendezés ugyanis egyaránt jól jönne a több azeri gázra vágyó EU-s államoknak és Washingtonnak.Ők konszolidálnák a térséget, kiegyezve Bakuval és talán a NATO-renitens Törökországgal is, és biztonsági garanciákat adnának a Moszkvával szakító Örményországnak. Oroszország pedig még kijjebb szorulna a Dél-Kaukázusból.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Azerbajdzsán hegyi-karabah kaukázus örményország posztszovjet Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Debreczeni Anna
2023. november 29. 09:57 Világ

Olajüzleteket kötnének a klímacsúcson a kiszivárgott iratok szerint

Az Egyesült Arab Emírségek a házigazdája a COP28-nak, de nem feltétlen a klímaválsággal foglalkozna Szultan Ahmed al-Dzsaber.

Mészáros R. Tamás
2023. november 28. 04:34 Világ

Makacs jelzálogok és megtakarítások miatt nem hat a kamatpolitika – kérdés, hogy meddig

A korábbi évtized alacsony jelzálog- és kötvénykamatai, a járvány alatti megtakarítások és az iparpolitika is ellentart.

Váczi István
2023. november 27. 15:04 Világ

Jókora földgázmező segíthet majd újjáépíteni a Gázai övezetet

Ha egyszer véget érnek a harcok, egy jövőbeli gázai kormányzat számára fontos bevételi forrás lehet az Izrael szerint is a palesztinokat illető gázkincs.

Fontos

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.