Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. szeptember 15. 13:02 Világ

Súlyos vereséget mértek az ukránok a legrosszabb orosz dandárra

A tegnapi, ukrán források közötti üzengetés után mára egyértelművé vált, hogy az ukrán hadseregnek sikerült felszabadítania a Doneck megyei, Bahmuttól délre lévő Andrijivka falut. Ennek a háború egésze szempontjából nincs túl nagy jelentősége, azért érdekes mégis, mert egyrészt ez az első visszafoglalt település a térségben, másrészt egy különösen mostoha sorsú orosz egységgel szemben sikerült kivívni ezt a győzelmet.

A hosszan ostromolt Bahmuttól délre még azt megelőzően indított korlátozott ellentámadást az ukrán hadsereg, hogy a várost május végén elfoglalta az orosz hadsereg, pontosabban a Wagner-csoport. Ennek keretében fokozatosan sikerült felszámolni a Bahmuttól délre kialakult orosz kiszögellést, és visszaszorítani az orosz csapatokat a Kliscsijivka-Andrijivka-Kurgyumivka vonalra.

A front állása a bahmuti térségben szeptember 13-án, itt Andrijivka még orosz kézen, amit a piros pont jelez. Forrás: Militaryland.net

Ennek a közepén sikerült most elfoglalni a kétutcás, eredetileg némi jóindulattal is legfeljebb 50 házból álló, mostanra nagyrészt lerombolt települést.

Pedig az oroszok keményen védelmezték, a különleges erőkbe tartozó katonák és csecsen harcosok mellett annak a 72. önálló gépesített lövészdandárnak a katonái, amely talán a legrosszabb harcértékkel – de legalábbis hírrel – bíró orosz alakulat.

Ezt még tavaly nyáron hozták létre önkéntesekből az egészében is dicstelen 3. hadtest keretin belül, és rossz hírét leginkább a Wagner-csoportnak köszönheti. A korábban Herszon megyében és a Doneck megyei Vuhledárnál is súlyos veszteségeket szenvedő 72. dandár akkor került a területre, amikor a zsoldos csoport átadta a Bahmuttól délre és északra lévő térségek felügyeletét az orosz reguláris hadseregnek, hogy a város bevételére tudjon koncentrálni. Itt az alakulat már az első harcérintkezések alkalmával kisebb-nagyobb vereségeket szenvedett, az akkor még ereje teljében lévő Wagner-csoport pedig foglyul ejtette a parancsnokát, és olyan vallomást erőszakolt ki belőle, miszerint részegen arra utasította a katonáit, hogy wagneresekre lőjenek.

A június 24-i zendülését követően a Wagner eltűnt Ukrajnából, a 72. dandár viszont a helyén maradt, és nem lett könnyebb dolga, az ukrán hadsereg egyik legjobbjának tartott 3. rohamdandárral szemben kellett volna tartania a frontot.

Ez végül nem is sikerült, és az ukrán alakulat arról számolt be, hogy Andrijivka elfoglalása során megsemmisítette a 72. dandár gyalogságának nagy részét, köztük a hírszerzési vezetőjével és három zászlóalj-parancsnokával együtt.

Ennek igazságtartalmát nem lehet megítélni, de az előzmények és a körülmények alapján még az sem lenne meglepő, ha az orosz hadvezetés inkább feloszlatná a 72. dandárt, és a túlélőket más alakulatokba helyezné át. (Erre egy másik dandár esetében már volt példa.)

Az Andrijivkától északra lévő Kliscsijivkából is kiszorult nagyrészt az orosz hadsereg, így könnyen elképzelhető, hogy a napokban azt is teljesen fel tudják szabadítani az ukránok. Ezzel Bahmuttól délre tovább romlanának valamelyest az orosz pozíciók, de egyrészt folyamatosan küldi a térségbe az erősítéseket az orosz hadvezetés, másrészt az ukránok továbbra is csak korlátozott erőkkel támadnak, így a háború menetére érdemi befolyást gyakorló áttörés nem valószínű.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkŐrületesen nagy hibából próbál talpra állni az orosz hadsereg, nem lesz könnyűA hadvezetés tavaly nyáron a kiképzőegységek egy részét is Ukrajnába küldte, hátországbeli hiányuk folyamatosan rontja az orosz hadsereg teljesítményét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKatasztrófába hajszolná az amerikai hadvezetés Ukrajnát?Az offenzíva lassúsága miatt sorra érkeznek a jó tanácsok nyugatról, ám ezek jelentős része téves helyzetmegítélésen alapul, és finoman szólva vitatható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg nagyon súlyos veszteség érte az orosz hadseregetBiztosan odaveszett egy partra szállító hajó és jó eséllyel egy korszerű tengeralattjáró is - gyengül az orosz uralom a Fekete-tengeren.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hadsereg offenzíva orosz-ukrán háború Ukrajna wagner csoport Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.