Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. szeptember 15. 13:02 Világ

Súlyos vereséget mértek az ukránok a legrosszabb orosz dandárra

A tegnapi, ukrán források közötti üzengetés után mára egyértelművé vált, hogy az ukrán hadseregnek sikerült felszabadítania a Doneck megyei, Bahmuttól délre lévő Andrijivka falut. Ennek a háború egésze szempontjából nincs túl nagy jelentősége, azért érdekes mégis, mert egyrészt ez az első visszafoglalt település a térségben, másrészt egy különösen mostoha sorsú orosz egységgel szemben sikerült kivívni ezt a győzelmet.

A hosszan ostromolt Bahmuttól délre még azt megelőzően indított korlátozott ellentámadást az ukrán hadsereg, hogy a várost május végén elfoglalta az orosz hadsereg, pontosabban a Wagner-csoport. Ennek keretében fokozatosan sikerült felszámolni a Bahmuttól délre kialakult orosz kiszögellést, és visszaszorítani az orosz csapatokat a Kliscsijivka-Andrijivka-Kurgyumivka vonalra.

A front állása a bahmuti térségben szeptember 13-án, itt Andrijivka még orosz kézen, amit a piros pont jelez. Forrás: Militaryland.net

Ennek a közepén sikerült most elfoglalni a kétutcás, eredetileg némi jóindulattal is legfeljebb 50 házból álló, mostanra nagyrészt lerombolt települést.

Pedig az oroszok keményen védelmezték, a különleges erőkbe tartozó katonák és csecsen harcosok mellett annak a 72. önálló gépesített lövészdandárnak a katonái, amely talán a legrosszabb harcértékkel – de legalábbis hírrel – bíró orosz alakulat.

Ezt még tavaly nyáron hozták létre önkéntesekből az egészében is dicstelen 3. hadtest keretin belül, és rossz hírét leginkább a Wagner-csoportnak köszönheti. A korábban Herszon megyében és a Doneck megyei Vuhledárnál is súlyos veszteségeket szenvedő 72. dandár akkor került a területre, amikor a zsoldos csoport átadta a Bahmuttól délre és északra lévő térségek felügyeletét az orosz reguláris hadseregnek, hogy a város bevételére tudjon koncentrálni. Itt az alakulat már az első harcérintkezések alkalmával kisebb-nagyobb vereségeket szenvedett, az akkor még ereje teljében lévő Wagner-csoport pedig foglyul ejtette a parancsnokát, és olyan vallomást erőszakolt ki belőle, miszerint részegen arra utasította a katonáit, hogy wagneresekre lőjenek.

A június 24-i zendülését követően a Wagner eltűnt Ukrajnából, a 72. dandár viszont a helyén maradt, és nem lett könnyebb dolga, az ukrán hadsereg egyik legjobbjának tartott 3. rohamdandárral szemben kellett volna tartania a frontot.

Ez végül nem is sikerült, és az ukrán alakulat arról számolt be, hogy Andrijivka elfoglalása során megsemmisítette a 72. dandár gyalogságának nagy részét, köztük a hírszerzési vezetőjével és három zászlóalj-parancsnokával együtt.

Ennek igazságtartalmát nem lehet megítélni, de az előzmények és a körülmények alapján még az sem lenne meglepő, ha az orosz hadvezetés inkább feloszlatná a 72. dandárt, és a túlélőket más alakulatokba helyezné át. (Erre egy másik dandár esetében már volt példa.)

Az Andrijivkától északra lévő Kliscsijivkából is kiszorult nagyrészt az orosz hadsereg, így könnyen elképzelhető, hogy a napokban azt is teljesen fel tudják szabadítani az ukránok. Ezzel Bahmuttól délre tovább romlanának valamelyest az orosz pozíciók, de egyrészt folyamatosan küldi a térségbe az erősítéseket az orosz hadvezetés, másrészt az ukránok továbbra is csak korlátozott erőkkel támadnak, így a háború menetére érdemi befolyást gyakorló áttörés nem valószínű.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkŐrületesen nagy hibából próbál talpra állni az orosz hadsereg, nem lesz könnyűA hadvezetés tavaly nyáron a kiképzőegységek egy részét is Ukrajnába küldte, hátországbeli hiányuk folyamatosan rontja az orosz hadsereg teljesítményét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKatasztrófába hajszolná az amerikai hadvezetés Ukrajnát?Az offenzíva lassúsága miatt sorra érkeznek a jó tanácsok nyugatról, ám ezek jelentős része téves helyzetmegítélésen alapul, és finoman szólva vitatható.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg nagyon súlyos veszteség érte az orosz hadseregetBiztosan odaveszett egy partra szállító hajó és jó eséllyel egy korszerű tengeralattjáró is - gyengül az orosz uralom a Fekete-tengeren.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ hadsereg offenzíva orosz-ukrán háború Ukrajna wagner csoport Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 21. 15:42 Világ

Teljes hatalmi átrendeződés és az etnikai tisztogatás rémképe: a kaukázusi villámháború következményei

Az örmény többségű Hegyi-Karabah sorsa a napokban megpecsételődött.

Pálos Máté
2023. szeptember 21. 13:09 Világ

Két körülmény árnyalja az ukrajnai lengyel fegyverszállítás leállítását

Választás előtti szavazatmaximalizáló manőver lehet a bejelentés, és a legtöbb fegyvert már leszállították. A diplomáciai feszültség ettől még lehet valós.

Debreczeni Anna
2023. szeptember 21. 10:47 Világ

Külső nyomás vethet véget Ausztria semlegességi politikájának

Osztrák diplomáciai és nemzetbiztonsági körökben terjed a nézet, hogy a semlegességre való hivatkozás mára elvesztette hitelességét.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 24. 16:03 Adat, Élet

Mire elég, hogy több időt töltünk munkában, mint a nyugat-európaiak?

Hiába dolgoznak egyre többen viszonylag sok időt munkával töltve, ha olyan munkát végeznek, amelynek nem magas a hozzáadott értéke.

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.