Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. április 24. 17:08 Tech, Világ

A lengyelek is lelőtték a napelemeket a hálózatról, de csak egy napra

Az áramellátás biztonságát fenyegető veszélyekre hivatkozva lekapcsolta a napelemes rendszereket a hálózatról vasárnap a lengyel rendszerirányító. Korábban ilyenre nem volt példa az országban.

Mi történt? A lengyel villamosenergia-hálózat működéséért felelős rendszerirányító, a PSE arról tájékoztatta vasárnap a napelemes rendszerek tulajdonosait, hogy a hálózat nem fogadja a napelemek által termelt áramot.

  • Az előrejelzések azt mutatták, hogy vasárnap csúcsidőben csak a napelemek 7,5 gigawattórányi áramot termelnének óránként, ami önmagában a teljes igény felét tenné ki, és ehhez jönne még hozzá 1-3 megawattórányi szélenergia.
  • Lengyelországban hagyományosan korosodó szénerőművek termelik az áram nagy részét, ezeket pedig nem lehet csak úgy leállítani.
  • Így a legnaposabb órákban egyszerűen nem tudtak volna mit kezdeni a megtermelt árammal, ezért volt szükség a megújulók lekapcsolására.

Miért fontos? Az, hogy ilyen az első melegebb hétvégén előfordulhatott, rámutat arra, milyen problémákkal szembesülhetnek nyáron az áramhálózatok.

  • Különösen igaz ez a mostani gázpiaci helyzetben. A napelemek ingadozó termelésének kiegyenlítésére ugyanis leginkább a gázos erőművek alkalmasak. A gázzal azonban az ellátási problémák miatt spórolni kellene, ami jelentősen ronthatja a rendszer rugalmasságát.

Előzmények: Lengyelországban az a fő probléma, hogy ugyan sokáig le voltak maradva a napelemes fejlesztésekkel, az elmúlt években nagyon felpörgött az ágazat, amihez a villamosenergia-rendszer többi eleme nem tudott alkalmazkodni.

  • Magyarországon is nagyon hasonló dolog történt, azzal a különbséggel, hogy nálunk még gyorsabb volt ez a felfutás.
  • A magyar kormány erre hivatkozva tiltotta le tavaly ősszel az újonnan telepített napelemes rendszereket a hálózatról*A hálózatra valójában csatlakozhatnak a naperőművek, csak áramot nem táplálhatnak be a rendszerbe. Ez azt jelenti, hogy amit a megtermelt energiából nem fogyasztanak el maguk, az veszendőbe megy.. Azóta kiderült, hogy itthon a lépés a várt hatás ellenkezőjét okozta.

Problémák: a lengyel leszabályozás és a magyar tiltás első ránézésre hasonló intézkedésnek tűnhet, valójában azonban nem teljesen ugyanarról a problémakörről beszélünk.

  • A legfontosabb eltérés, hogy míg a lengyel intézkedés időszakos volt, csak egy napig tartott, addig itthon elvileg hónapok óta nem táplálhatnak be az újonnan telepített napelemek.
  • A különbség oka, hogy míg Lengyelországban az aktuális túltermelés okozott problémát, addig itthon a kormányzat indoklása szerint a hálózat nem bír már el több napelemet.

Mi várható? A lapunknak nyilatkozó szakértők ugyanakkor eddig is megkérdőjelezték, hogy mennyire indokolt a hálózat hiányosságaira hivatkozni.

  • Több helyről is hallottuk azt a véleményt, hogy ez az érvelés egy-egy utcában a kisfeszültségű hálózat esetében igaz lehet, a teljes hálózatra azonban nem áll meg.
  • Batta Gergő, a MAVIR, a magyar rendszerirányító vezérigazgató-helyettese a Magyar Energiakereskedők Szövetségének konferenciáján azt mondta: Magyarországon már március elején is az látszott, hogy dél környékén van két-három óra, amikor a villamosenergia-rendszer exportos, azaz többet termel az aktuális igénynél, majd jön egy esti időszak, amikor viszont importra van szükség.
  • Nyáron logikusan ez a probléma még erősebben fog jelentkezni, és nem csak itthon, hanem valószínűleg egész Európában.
  • A leginkább kitett országok azok lesznek, amelyekben nagy a napelemek részesedése a teljes áramtermelő-kapacitáson belül, és kevés a rugalmasan szabályozható erőmű. Magyarország és Lengyelország jelenleg egyaránt ilyen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPolitikai érdekei miatt csinálta ki a kormány a lakossági napelempiacotA napelemstop tökéletesen megmutatja, hogy mi történik, ha a döntéshozók a napi politikai céljaiknak rendelik alá az energia-szakpolitikai kérdéseket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMire számíthatnak a napelemes háztartások, ha átállunk az európai elszámolásra?Magyarországon a jelek szerint vége a napelemes mézeshetek korszakának, és ami jön, az sokkal nagyobb tudatosságot kíván meg a felhasználóktól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan lehet napelem-boom Magyarországon, ha egyszer megtiltották a betáplálást?Teljes paradoxon: tulajdonképpen a kormányzati tiltás hozott rekordnövekedést a hazai napelempiacon, és a következő negyedévekben is ez várható.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ napelem napenergia villamosenergia-rendszer Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.