Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. április 24. 17:08 Tech, Világ

A lengyelek is lelőtték a napelemeket a hálózatról, de csak egy napra

Az áramellátás biztonságát fenyegető veszélyekre hivatkozva lekapcsolta a napelemes rendszereket a hálózatról vasárnap a lengyel rendszerirányító. Korábban ilyenre nem volt példa az országban.

Mi történt? A lengyel villamosenergia-hálózat működéséért felelős rendszerirányító, a PSE arról tájékoztatta vasárnap a napelemes rendszerek tulajdonosait, hogy a hálózat nem fogadja a napelemek által termelt áramot.

 • Az előrejelzések azt mutatták, hogy vasárnap csúcsidőben csak a napelemek 7,5 gigawattórányi áramot termelnének óránként, ami önmagában a teljes igény felét tenné ki, és ehhez jönne még hozzá 1-3 megawattórányi szélenergia.
 • Lengyelországban hagyományosan korosodó szénerőművek termelik az áram nagy részét, ezeket pedig nem lehet csak úgy leállítani.
 • Így a legnaposabb órákban egyszerűen nem tudtak volna mit kezdeni a megtermelt árammal, ezért volt szükség a megújulók lekapcsolására.

Miért fontos? Az, hogy ilyen az első melegebb hétvégén előfordulhatott, rámutat arra, milyen problémákkal szembesülhetnek nyáron az áramhálózatok.

 • Különösen igaz ez a mostani gázpiaci helyzetben. A napelemek ingadozó termelésének kiegyenlítésére ugyanis leginkább a gázos erőművek alkalmasak. A gázzal azonban az ellátási problémák miatt spórolni kellene, ami jelentősen ronthatja a rendszer rugalmasságát.

Előzmények: Lengyelországban az a fő probléma, hogy ugyan sokáig le voltak maradva a napelemes fejlesztésekkel, az elmúlt években nagyon felpörgött az ágazat, amihez a villamosenergia-rendszer többi eleme nem tudott alkalmazkodni.

 • Magyarországon is nagyon hasonló dolog történt, azzal a különbséggel, hogy nálunk még gyorsabb volt ez a felfutás.
 • A magyar kormány erre hivatkozva tiltotta le tavaly ősszel az újonnan telepített napelemes rendszereket a hálózatról*A hálózatra valójában csatlakozhatnak a naperőművek, csak áramot nem táplálhatnak be a rendszerbe. Ez azt jelenti, hogy amit a megtermelt energiából nem fogyasztanak el maguk, az veszendőbe megy.. Azóta kiderült, hogy itthon a lépés a várt hatás ellenkezőjét okozta.

Problémák: a lengyel leszabályozás és a magyar tiltás első ránézésre hasonló intézkedésnek tűnhet, valójában azonban nem teljesen ugyanarról a problémakörről beszélünk.

 • A legfontosabb eltérés, hogy míg a lengyel intézkedés időszakos volt, csak egy napig tartott, addig itthon elvileg hónapok óta nem táplálhatnak be az újonnan telepített napelemek.
 • A különbség oka, hogy míg Lengyelországban az aktuális túltermelés okozott problémát, addig itthon a kormányzat indoklása szerint a hálózat nem bír már el több napelemet.

Mi várható? A lapunknak nyilatkozó szakértők ugyanakkor eddig is megkérdőjelezték, hogy mennyire indokolt a hálózat hiányosságaira hivatkozni.

 • Több helyről is hallottuk azt a véleményt, hogy ez az érvelés egy-egy utcában a kisfeszültségű hálózat esetében igaz lehet, a teljes hálózatra azonban nem áll meg.
 • Batta Gergő, a MAVIR, a magyar rendszerirányító vezérigazgató-helyettese a Magyar Energiakereskedők Szövetségének konferenciáján azt mondta: Magyarországon már március elején is az látszott, hogy dél környékén van két-három óra, amikor a villamosenergia-rendszer exportos, azaz többet termel az aktuális igénynél, majd jön egy esti időszak, amikor viszont importra van szükség.
 • Nyáron logikusan ez a probléma még erősebben fog jelentkezni, és nem csak itthon, hanem valószínűleg egész Európában.
 • A leginkább kitett országok azok lesznek, amelyekben nagy a napelemek részesedése a teljes áramtermelő-kapacitáson belül, és kevés a rugalmasan szabályozható erőmű. Magyarország és Lengyelország jelenleg egyaránt ilyen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPolitikai érdekei miatt csinálta ki a kormány a lakossági napelempiacotA napelemstop tökéletesen megmutatja, hogy mi történik, ha a döntéshozók a napi politikai céljaiknak rendelik alá az energia-szakpolitikai kérdéseket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMire számíthatnak a napelemes háztartások, ha átállunk az európai elszámolásra?Magyarországon a jelek szerint vége a napelemes mézeshetek korszakának, és ami jön, az sokkal nagyobb tudatosságot kíván meg a felhasználóktól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan lehet napelem-boom Magyarországon, ha egyszer megtiltották a betáplálást?Teljes paradoxon: tulajdonképpen a kormányzati tiltás hozott rekordnövekedést a hazai napelempiacon, és a következő negyedévekben is ez várható.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ napelem napenergia villamosenergia-rendszer Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Torontáli Zoltán
2024. május 13. 10:06 Adat, Tech

Nemcsak a Temu tarolása a probléma, hanem hogy kicsi a magyar piac

A csehek és a lengyelek kiugróan jók, de Románia és még Horvátország is előttünk jár az e-kereskedelmi piac mutatóiban.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.