Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. április 24. 17:08 Tech, Világ

A lengyelek is lelőtték a napelemeket a hálózatról, de csak egy napra

Az áramellátás biztonságát fenyegető veszélyekre hivatkozva lekapcsolta a napelemes rendszereket a hálózatról vasárnap a lengyel rendszerirányító. Korábban ilyenre nem volt példa az országban.

Mi történt? A lengyel villamosenergia-hálózat működéséért felelős rendszerirányító, a PSE arról tájékoztatta vasárnap a napelemes rendszerek tulajdonosait, hogy a hálózat nem fogadja a napelemek által termelt áramot.

 • Az előrejelzések azt mutatták, hogy vasárnap csúcsidőben csak a napelemek 7,5 gigawattórányi áramot termelnének óránként, ami önmagában a teljes igény felét tenné ki, és ehhez jönne még hozzá 1-3 megawattórányi szélenergia.
 • Lengyelországban hagyományosan korosodó szénerőművek termelik az áram nagy részét, ezeket pedig nem lehet csak úgy leállítani.
 • Így a legnaposabb órákban egyszerűen nem tudtak volna mit kezdeni a megtermelt árammal, ezért volt szükség a megújulók lekapcsolására.

Miért fontos? Az, hogy ilyen az első melegebb hétvégén előfordulhatott, rámutat arra, milyen problémákkal szembesülhetnek nyáron az áramhálózatok.

 • Különösen igaz ez a mostani gázpiaci helyzetben. A napelemek ingadozó termelésének kiegyenlítésére ugyanis leginkább a gázos erőművek alkalmasak. A gázzal azonban az ellátási problémák miatt spórolni kellene, ami jelentősen ronthatja a rendszer rugalmasságát.

Előzmények: Lengyelországban az a fő probléma, hogy ugyan sokáig le voltak maradva a napelemes fejlesztésekkel, az elmúlt években nagyon felpörgött az ágazat, amihez a villamosenergia-rendszer többi eleme nem tudott alkalmazkodni.

 • Magyarországon is nagyon hasonló dolog történt, azzal a különbséggel, hogy nálunk még gyorsabb volt ez a felfutás.
 • A magyar kormány erre hivatkozva tiltotta le tavaly ősszel az újonnan telepített napelemes rendszereket a hálózatról*A hálózatra valójában csatlakozhatnak a naperőművek, csak áramot nem táplálhatnak be a rendszerbe. Ez azt jelenti, hogy amit a megtermelt energiából nem fogyasztanak el maguk, az veszendőbe megy.. Azóta kiderült, hogy itthon a lépés a várt hatás ellenkezőjét okozta.

Problémák: a lengyel leszabályozás és a magyar tiltás első ránézésre hasonló intézkedésnek tűnhet, valójában azonban nem teljesen ugyanarról a problémakörről beszélünk.

 • A legfontosabb eltérés, hogy míg a lengyel intézkedés időszakos volt, csak egy napig tartott, addig itthon elvileg hónapok óta nem táplálhatnak be az újonnan telepített napelemek.
 • A különbség oka, hogy míg Lengyelországban az aktuális túltermelés okozott problémát, addig itthon a kormányzat indoklása szerint a hálózat nem bír már el több napelemet.

Mi várható? A lapunknak nyilatkozó szakértők ugyanakkor eddig is megkérdőjelezték, hogy mennyire indokolt a hálózat hiányosságaira hivatkozni.

 • Több helyről is hallottuk azt a véleményt, hogy ez az érvelés egy-egy utcában a kisfeszültségű hálózat esetében igaz lehet, a teljes hálózatra azonban nem áll meg.
 • Batta Gergő, a MAVIR, a magyar rendszerirányító vezérigazgató-helyettese a Magyar Energiakereskedők Szövetségének konferenciáján azt mondta: Magyarországon már március elején is az látszott, hogy dél környékén van két-három óra, amikor a villamosenergia-rendszer exportos, azaz többet termel az aktuális igénynél, majd jön egy esti időszak, amikor viszont importra van szükség.
 • Nyáron logikusan ez a probléma még erősebben fog jelentkezni, és nem csak itthon, hanem valószínűleg egész Európában.
 • A leginkább kitett országok azok lesznek, amelyekben nagy a napelemek részesedése a teljes áramtermelő-kapacitáson belül, és kevés a rugalmasan szabályozható erőmű. Magyarország és Lengyelország jelenleg egyaránt ilyen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPolitikai érdekei miatt csinálta ki a kormány a lakossági napelempiacotA napelemstop tökéletesen megmutatja, hogy mi történik, ha a döntéshozók a napi politikai céljaiknak rendelik alá az energia-szakpolitikai kérdéseket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMire számíthatnak a napelemes háztartások, ha átállunk az európai elszámolásra?Magyarországon a jelek szerint vége a napelemes mézeshetek korszakának, és ami jön, az sokkal nagyobb tudatosságot kíván meg a felhasználóktól.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan lehet napelem-boom Magyarországon, ha egyszer megtiltották a betáplálást?Teljes paradoxon: tulajdonképpen a kormányzati tiltás hozott rekordnövekedést a hazai napelempiacon, és a következő negyedévekben is ez várható.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ napelem napenergia villamosenergia-rendszer Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2023. május 30. 10:02 Tech, Világ

Teljesen eltűnt a szem elől az ukrajnai háború első sztárfegyvere

Ha egyetlen fegyvert kellene kiemelni az ukrajnai háború első heteiből, az egészen biztosan a Bayraktar TB2-es drón lenne. De miért áldozott le a dicsősége?

Pintér Róbert
2023. május 29. 13:17 Tech

Négy tanács ahhoz, hogy ne vegye el a munkánkat a mesterséges intelligencia

Az autóval sem akarunk versenyt futni, ebben az esetben is az visz előre, ha azt tanuljuk meg, hogy hogyan tudjuk jól irányítani az új technológiát.

Váczi István
2023. május 22. 11:43 Tech, Világ

Százéves sufnifegyverrel megtoldva lettek még veszélyesebbek az orosz katonákra vadászó drónok

Zajlik a védő és a támadó közötti fegyverkezési verseny az ukrajnai lövészárkok fölött.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 04:31 Adat, Élet

Évi 600 milliárddal harcoltunk a hőcsapda ellen, de a felét kidobtuk az ablakon

Pedig egy jól átgondolt felújítási programmal nemcsak a lakók, hanem az állam is jól járna pénzügyileg, és még a klímacélok eléréséhez is közelebb jutnánk.

Hajdu Miklós
2023. június 4. 17:32 Világ

Ki húzza ki a magyar gazdaságot a gödörből? Nem Németország és nem is Kína

Bár itthonról nézve nincsenek súlyos problémáik, a világgazdaság centrumországainak egyikében sem túl fényesek a közeljövőre vonatkozó kilátások.

Kolozsi Ádám
2023. június 4. 04:31 Közélet, Világ

Magyar B-terv: kimenekítenék a gyerekeket az állami iskolarendszerből Kárpátalján

Hivatalosan is őshonos kisebbség szeretne lenni a magyarság Ukrajnában, de már gőzerővel dolgoznak a magyar nyelvű oktatás megmentésének egy másik módján.