Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. április 13. 15:08 Világ

Egységet demonstrálni ment Kínába, hazaérve egyből kiakasztotta a szövetségeseit Macron

A francia diplomácia és Emmanuel Macron elnök napok óta igyekszik megnyugtatni szövetségeseit az államfőnek azzal a kijelentésével kapcsolatban, hogy az Európai Uniónak távol kell tartania magát a Tajvannal kapcsolatos kínai-amerikai konfliktustól.

  • Macron legutóbb szerdán Hollandiában beszélt arról, hogy a Tajvannal kapcsolatos álláspontja nem változott meg, és hogy a „célja az európai egység megőrzése Kínával kapcsolatban”.
  • Azt is mondta viszont az Egyesült Államokra utalva, hogy „szövetségesnek lenni nem egyenlő azzal, hogy vazallusok leszünk”, és „nem azt jelenti, hogy nincs jogunk a saját álláspontunkat kialakítani”.

Előzmény: a hétvégén jelent meg Macronnal egy nagy port kavart interjú, amiben úgy fogalmazott, hogy „nagy kockázat”, hogy „Európa olyan válságokba keveredik bele, amikhez nincs köze, és amelyek megakadályozzák a stratégiai autonómiájának kiépítésében”.

  • Európai és amerikai politikusok, elemzők egész sora kritizálta Macront, Donald Trump például úgy fogalmazott, hogy Macron, „aki a barátja, Kínával van”, és a kínai elnök fenekét nyalja.
  • Kínai elemzők és újságírók viszont „brilliáns meglátásnak” tartják az USA-tól nagyobb távolságot tartó uniós irányvonal elképzelését.

Miért fontos ez? Európának fontos lenne, hogy egységes álláspontot tudjon képviselni Kínával kapcsolatban, Macron a múlt héten például kifejezetten azért utazott együtt Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel, hogy ezt az egységet demonstrálja.

  • Von der Leyen keményebb, a transzatlanti szövetségre erősebben támaszkodó Kína-politikát támogatna, aminek például része bizonyos stratégiai szektorokban a Kínától való kereskedelmi függetlenedés is.

Tovább bonyolítja az egység megteremtését, hogy Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök mindeközben Washingtonban magát „anti-Macronként” pozicionálva arról beszélt, hogy a transzatlanti szövetség az európai biztonság alapvetését jelenti.

  • „Egyes nyugati vezetők arról álmodoznak, hogy mindenkivel együttműködnek, Oroszországgal és néhány távol-keleti országgal is” – mondta, neveket nem említve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbánhoz hasonló érveket hangoztatva békülne Oroszországgal a francia elnök, de miért?Emmanuel Macron számunkra ismerős módon kardoskodik az EU orosz nyitása mellett, ami mögött részben az Amerikától való távolodás igénye áll.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Emmanuel Macron EU Európa Franciaország interjú Kína Lengyelország usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.