Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. április 13. 15:08 Világ

Egységet demonstrálni ment Kínába, hazaérve egyből kiakasztotta a szövetségeseit Macron

A francia diplomácia és Emmanuel Macron elnök napok óta igyekszik megnyugtatni szövetségeseit az államfőnek azzal a kijelentésével kapcsolatban, hogy az Európai Uniónak távol kell tartania magát a Tajvannal kapcsolatos kínai-amerikai konfliktustól.

  • Macron legutóbb szerdán Hollandiában beszélt arról, hogy a Tajvannal kapcsolatos álláspontja nem változott meg, és hogy a „célja az európai egység megőrzése Kínával kapcsolatban”.
  • Azt is mondta viszont az Egyesült Államokra utalva, hogy „szövetségesnek lenni nem egyenlő azzal, hogy vazallusok leszünk”, és „nem azt jelenti, hogy nincs jogunk a saját álláspontunkat kialakítani”.

Előzmény: a hétvégén jelent meg Macronnal egy nagy port kavart interjú, amiben úgy fogalmazott, hogy „nagy kockázat”, hogy „Európa olyan válságokba keveredik bele, amikhez nincs köze, és amelyek megakadályozzák a stratégiai autonómiájának kiépítésében”.

  • Európai és amerikai politikusok, elemzők egész sora kritizálta Macront, Donald Trump például úgy fogalmazott, hogy Macron, „aki a barátja, Kínával van”, és a kínai elnök fenekét nyalja.
  • Kínai elemzők és újságírók viszont „brilliáns meglátásnak” tartják az USA-tól nagyobb távolságot tartó uniós irányvonal elképzelését.

Miért fontos ez? Európának fontos lenne, hogy egységes álláspontot tudjon képviselni Kínával kapcsolatban, Macron a múlt héten például kifejezetten azért utazott együtt Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel, hogy ezt az egységet demonstrálja.

  • Von der Leyen keményebb, a transzatlanti szövetségre erősebben támaszkodó Kína-politikát támogatna, aminek például része bizonyos stratégiai szektorokban a Kínától való kereskedelmi függetlenedés is.

Tovább bonyolítja az egység megteremtését, hogy Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök mindeközben Washingtonban magát „anti-Macronként” pozicionálva arról beszélt, hogy a transzatlanti szövetség az európai biztonság alapvetését jelenti.

  • „Egyes nyugati vezetők arról álmodoznak, hogy mindenkivel együttműködnek, Oroszországgal és néhány távol-keleti országgal is” – mondta, neveket nem említve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbánhoz hasonló érveket hangoztatva békülne Oroszországgal a francia elnök, de miért?Emmanuel Macron számunkra ismerős módon kardoskodik az EU orosz nyitása mellett, ami mögött részben az Amerikától való távolodás igénye áll.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Emmanuel Macron EU Európa Franciaország interjú Kína Lengyelország usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. június 4. 17:32 Világ

Ki húzza ki a magyar gazdaságot a gödörből? Nem Németország és nem is Kína

Bár itthonról nézve nincsenek súlyos problémáik, a világgazdaság centrumországainak egyikében sem túl fényesek a közeljövőre vonatkozó kilátások.

Váczi István
2023. június 4. 12:15 Világ

Meglepően keveset költ Oroszország az ukrajnai háborúra

Az invázió költségei egyelőre kigazdálkodhatók, így marad pénz jóléti intézkedésekre is.

Kolozsi Ádám
2023. június 4. 04:31 Közélet, Világ

Magyar B-terv: kimenekítenék a gyerekeket az állami iskolarendszerből Kárpátalján

Hivatalosan is őshonos kisebbség szeretne lenni a magyarság Ukrajnában, de már gőzerővel dolgoznak a magyar nyelvű oktatás megmentésének egy másik módján.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 13:20 Közélet

Gálvölgyi-hatás a mentőknél: több hívást nyilváníthatnak sürgősnek, de ennek veszélyei is lehetnek

Bekövetkezett, amitől tartottak: olyan esetekhez is rohamkocsit küldenek, ahova nem indokolt.

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 04:31 Adat, Élet

Évi 600 milliárddal harcoltunk a hőcsapda ellen, de a felét kidobtuk az ablakon

Pedig egy jól átgondolt felújítási programmal nemcsak a lakók, hanem az állam is jól járna pénzügyileg, és még a klímacélok eléréséhez is közelebb jutnánk.

Fabók Bálint
2023. június 3. 17:33 Világ

„15-szörös áron adták a benzint, de meg kellett vennem, mert az életemről van szó” – menekülés a szudáni polgárháborúból

Aki nem menekült el, lényegében hat hete be van zárkózva Szudán fővárosában, az akár 40 fokos melegben azonban rendszeresen előfordul, hogy nincs áram és víz.