Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. április 13. 15:08 Világ

Egységet demonstrálni ment Kínába, hazaérve egyből kiakasztotta a szövetségeseit Macron

A francia diplomácia és Emmanuel Macron elnök napok óta igyekszik megnyugtatni szövetségeseit az államfőnek azzal a kijelentésével kapcsolatban, hogy az Európai Uniónak távol kell tartania magát a Tajvannal kapcsolatos kínai-amerikai konfliktustól.

  • Macron legutóbb szerdán Hollandiában beszélt arról, hogy a Tajvannal kapcsolatos álláspontja nem változott meg, és hogy a „célja az európai egység megőrzése Kínával kapcsolatban”.
  • Azt is mondta viszont az Egyesült Államokra utalva, hogy „szövetségesnek lenni nem egyenlő azzal, hogy vazallusok leszünk”, és „nem azt jelenti, hogy nincs jogunk a saját álláspontunkat kialakítani”.

Előzmény: a hétvégén jelent meg Macronnal egy nagy port kavart interjú, amiben úgy fogalmazott, hogy „nagy kockázat”, hogy „Európa olyan válságokba keveredik bele, amikhez nincs köze, és amelyek megakadályozzák a stratégiai autonómiájának kiépítésében”.

  • Európai és amerikai politikusok, elemzők egész sora kritizálta Macront, Donald Trump például úgy fogalmazott, hogy Macron, „aki a barátja, Kínával van”, és a kínai elnök fenekét nyalja.
  • Kínai elemzők és újságírók viszont „brilliáns meglátásnak” tartják az USA-tól nagyobb távolságot tartó uniós irányvonal elképzelését.

Miért fontos ez? Európának fontos lenne, hogy egységes álláspontot tudjon képviselni Kínával kapcsolatban, Macron a múlt héten például kifejezetten azért utazott együtt Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel, hogy ezt az egységet demonstrálja.

  • Von der Leyen keményebb, a transzatlanti szövetségre erősebben támaszkodó Kína-politikát támogatna, aminek például része bizonyos stratégiai szektorokban a Kínától való kereskedelmi függetlenedés is.

Tovább bonyolítja az egység megteremtését, hogy Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök mindeközben Washingtonban magát „anti-Macronként” pozicionálva arról beszélt, hogy a transzatlanti szövetség az európai biztonság alapvetését jelenti.

  • „Egyes nyugati vezetők arról álmodoznak, hogy mindenkivel együttműködnek, Oroszországgal és néhány távol-keleti országgal is” – mondta, neveket nem említve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOrbánhoz hasonló érveket hangoztatva békülne Oroszországgal a francia elnök, de miért?Emmanuel Macron számunkra ismerős módon kardoskodik az EU orosz nyitása mellett, ami mögött részben az Amerikától való távolodás igénye áll.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Emmanuel Macron EU Európa Franciaország interjú Kína Lengyelország usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.