Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. április 11. 15:35 Világ

Szlovákia is függ az orosz energiától, mégis önti Ukrajnába a fegyvereket

Szlovákia továbbra is támogatja Ukrajnát, annak ellenére, hogy ezzel kockáztatja az ország energiaellátását – mondta Peter Gerhart szlovák energiaügyi államtitkár a Politicónak.

Szlovákia az orosz energiától leginkább függő országok között van az EU-ban. Ha Moszkva egyik napról a másikra leállítaná az olaj, gáz és nukleáris fűtőanyag szállítását, „abból problémánk adódna”, mondta a lapnak a miniszter. Hozzátette: „természetesen tisztában vagyunk ezekkel a kockázatokkal.” A szlovák kormányzati intézményeknek már eddig is kibertámadásokkal kellett megküzdeniük – mindennek ellenére folytatják a támogatást, az ugyanis „elvi alapokon áll”.

Szlovákia márciusban döntött öt szovjet gyártmányú MiG-29-es harci repülő Ukrajnába küldéséről. Az első ötöst további nyolc vadászgép követheti. Ezzel Szlovákia lett az első ország, amely működőképes vadászgépet küld Kijevnek, őt követte Lengyelország, szintén MiG-29-esekkel.

Kreml válaszként jelezte: mindegyik vadászgépet meg fogja semmisíteni. (Ez az orosz kormányzati rutinválasz minden Ukrajnát segítő külföldi fegyverszállítással kapcsolatban.) A vadászgépek csak a legutóbbiak az Ukrajnába áramló szlovák fegyverek egyre hosszabb sorában, korábban kerültek már egyebek mellett szlovák gyalogsági harcjárművek, önjáró tarackok, légvédelmi rendszerek és helikopterek is a szomszédos országba. Emellett a megrongálódott ukrán fegyverek egy részét is Szlovákiában javítják meg.

Szlovákia gázfelhasználásának 60 százaléka orosz földgázból történik, a kőolajának pedig 95 százaléka érkezik Oroszországból. A nukleáris fűtőanyagokat teljes egészében Oroszországból kapják a szlovák erőművek. Ugyanakkor a szlovák vezetés igyekszik mindezen változtatni, tavaly meg is kezdte a gázimportjának diverzifikálását, a háború előtti állapothoz képest mostanra az orosz gáz arányát 90-ről 60 százalékra vitte le. (Magyarország esetében a nukleáris fűtőanyagoknál hasonló a helyzet, az olajnál kisebb az orosz függőségünk, a gáznál pedig jó eséllyel csak azért nagyobb, mert eddig nem látszott kormányzati szándék a csökkentésére. Miközben Szlovákia példája is mutatja, hogy ez lehetséges.)

A szlovák cél egyértelmű: az orosz energiafüggőséget teljes egészében megszüntetni. Ez viszont időbe telhet, mondta a miniszter. Hogy mennyi időbe, az egyelőre nem világos, a kormány nem rendelt időhatárt a megvalósításhoz. Egyelőre a finomítók átállítása és az ehhez szükséges befektetések tető alá hozása jelenti a nehézséget – olaj minden gond nélkül érkezhetne az országba a Horvátországon és Magyarországon átmenő Adria kőolajvezetéken.

A miniszter pozitívan nyilatkozott a nukleáris fűtőanyagok kérdésében: bár per pillanat a Roszatom a beszállítója a négy reaktornak, az alternatív szállítókkal jól alakulnak a tárgyalások. Ugyanakkor jelenleg Szlovákia sem támogatná egyértelműen az orosz nukleáris fűtőanyagok EU-s embargóját, az ukrán kormány által már több ízben felvetett új lehetséges EU-szankciót. „Jelenleg  bizonytalanok vagyunk ezzel kapcsolatban. Nem üdvözülnénk kitörő örömmel egy ilyen szankció bevezetését”, fogalmazott a miniszter.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébeA MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópában hódít a külpolitikai idealizmusA balti térségben, Észak-Európában, de Csehországban és Szlovákiában is megjelent az elvi alapú, idealista külpolitika, miután – szemben a magyar kormánnyal – ezen országok úgy vélik, biztonságukhoz a demokrácia és az emberi jogok védelmét keresztül vezet az út.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPörög a hadiipar Kassa mellett, sérült ukrán harcjárműveket is javítanakSzlovákiában fogják javítani az ukrán hadsereg háborúban megsérült járműveit, az erről szóló megállapodást a szlovák és az ukrán honvédelmi miniszter írta alá.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ energiafüggőség fegyver földgáz fűtőanyag kőolaj Szlovákia Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Pálos Máté
2024. február 28. 09:37 Világ

Sem Izrael, sem a Hamász nem osztja Biden optimizmusát a tűzszünetről

Egy izraeli túszért tíz palesztin foglyot engednének szabadon egy kiszirvárgott javaslat szerint.

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.