Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. április 11. 15:35 Világ

Szlovákia is függ az orosz energiától, mégis önti Ukrajnába a fegyvereket

Szlovákia továbbra is támogatja Ukrajnát, annak ellenére, hogy ezzel kockáztatja az ország energiaellátását – mondta Peter Gerhart szlovák energiaügyi államtitkár a Politicónak.

Szlovákia az orosz energiától leginkább függő országok között van az EU-ban. Ha Moszkva egyik napról a másikra leállítaná az olaj, gáz és nukleáris fűtőanyag szállítását, „abból problémánk adódna”, mondta a lapnak a miniszter. Hozzátette: „természetesen tisztában vagyunk ezekkel a kockázatokkal.” A szlovák kormányzati intézményeknek már eddig is kibertámadásokkal kellett megküzdeniük – mindennek ellenére folytatják a támogatást, az ugyanis „elvi alapokon áll”.

Szlovákia márciusban döntött öt szovjet gyártmányú MiG-29-es harci repülő Ukrajnába küldéséről. Az első ötöst további nyolc vadászgép követheti. Ezzel Szlovákia lett az első ország, amely működőképes vadászgépet küld Kijevnek, őt követte Lengyelország, szintén MiG-29-esekkel.

Kreml válaszként jelezte: mindegyik vadászgépet meg fogja semmisíteni. (Ez az orosz kormányzati rutinválasz minden Ukrajnát segítő külföldi fegyverszállítással kapcsolatban.) A vadászgépek csak a legutóbbiak az Ukrajnába áramló szlovák fegyverek egyre hosszabb sorában, korábban kerültek már egyebek mellett szlovák gyalogsági harcjárművek, önjáró tarackok, légvédelmi rendszerek és helikopterek is a szomszédos országba. Emellett a megrongálódott ukrán fegyverek egy részét is Szlovákiában javítják meg.

Szlovákia gázfelhasználásának 60 százaléka orosz földgázból történik, a kőolajának pedig 95 százaléka érkezik Oroszországból. A nukleáris fűtőanyagokat teljes egészében Oroszországból kapják a szlovák erőművek. Ugyanakkor a szlovák vezetés igyekszik mindezen változtatni, tavaly meg is kezdte a gázimportjának diverzifikálását, a háború előtti állapothoz képest mostanra az orosz gáz arányát 90-ről 60 százalékra vitte le. (Magyarország esetében a nukleáris fűtőanyagoknál hasonló a helyzet, az olajnál kisebb az orosz függőségünk, a gáznál pedig jó eséllyel csak azért nagyobb, mert eddig nem látszott kormányzati szándék a csökkentésére. Miközben Szlovákia példája is mutatja, hogy ez lehetséges.)

A szlovák cél egyértelmű: az orosz energiafüggőséget teljes egészében megszüntetni. Ez viszont időbe telhet, mondta a miniszter. Hogy mennyi időbe, az egyelőre nem világos, a kormány nem rendelt időhatárt a megvalósításhoz. Egyelőre a finomítók átállítása és az ehhez szükséges befektetések tető alá hozása jelenti a nehézséget – olaj minden gond nélkül érkezhetne az országba a Horvátországon és Magyarországon átmenő Adria kőolajvezetéken.

A miniszter pozitívan nyilatkozott a nukleáris fűtőanyagok kérdésében: bár per pillanat a Roszatom a beszállítója a négy reaktornak, az alternatív szállítókkal jól alakulnak a tárgyalások. Ugyanakkor jelenleg Szlovákia sem támogatná egyértelműen az orosz nukleáris fűtőanyagok EU-s embargóját, az ukrán kormány által már több ízben felvetett új lehetséges EU-szankciót. „Jelenleg  bizonytalanok vagyunk ezzel kapcsolatban. Nem üdvözülnénk kitörő örömmel egy ilyen szankció bevezetését”, fogalmazott a miniszter.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébeA MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópában hódít a külpolitikai idealizmusA balti térségben, Észak-Európában, de Csehországban és Szlovákiában is megjelent az elvi alapú, idealista külpolitika, miután – szemben a magyar kormánnyal – ezen országok úgy vélik, biztonságukhoz a demokrácia és az emberi jogok védelmét keresztül vezet az út.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPörög a hadiipar Kassa mellett, sérült ukrán harcjárműveket is javítanakSzlovákiában fogják javítani az ukrán hadsereg háborúban megsérült járműveit, az erről szóló megállapodást a szlovák és az ukrán honvédelmi miniszter írta alá.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ energiafüggőség fegyver földgáz fűtőanyag kőolaj Szlovákia Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Stubnya Bence
2024. június 13. 14:07 Közélet

Pár éve még 68 órás munkahéttel került be a hírekbe az üzem, ahonnan most 500 embert eresztenek szélnek

Változnak a fogyasztói igények, ezért bezár a Henkel körösladányi üzeme, ahol 1990 óta gyártottak mosóport.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 13:45 Adat

Nincs fideszes többség, ahol a lakosság legalább 60 százaléka érettségizett

A kormánypárt EP-választáson elért eredménye jellemzően azokon a településeken lett erősebb, ahol alacsonyabb az iskolázottság.