Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. április 11. 15:35 Világ

Szlovákia is függ az orosz energiától, mégis önti Ukrajnába a fegyvereket

Szlovákia továbbra is támogatja Ukrajnát, annak ellenére, hogy ezzel kockáztatja az ország energiaellátását – mondta Peter Gerhart szlovák energiaügyi államtitkár a Politicónak.

Szlovákia az orosz energiától leginkább függő országok között van az EU-ban. Ha Moszkva egyik napról a másikra leállítaná az olaj, gáz és nukleáris fűtőanyag szállítását, „abból problémánk adódna”, mondta a lapnak a miniszter. Hozzátette: „természetesen tisztában vagyunk ezekkel a kockázatokkal.” A szlovák kormányzati intézményeknek már eddig is kibertámadásokkal kellett megküzdeniük – mindennek ellenére folytatják a támogatást, az ugyanis „elvi alapokon áll”.

Szlovákia márciusban döntött öt szovjet gyártmányú MiG-29-es harci repülő Ukrajnába küldéséről. Az első ötöst további nyolc vadászgép követheti. Ezzel Szlovákia lett az első ország, amely működőképes vadászgépet küld Kijevnek, őt követte Lengyelország, szintén MiG-29-esekkel.

Kreml válaszként jelezte: mindegyik vadászgépet meg fogja semmisíteni. (Ez az orosz kormányzati rutinválasz minden Ukrajnát segítő külföldi fegyverszállítással kapcsolatban.) A vadászgépek csak a legutóbbiak az Ukrajnába áramló szlovák fegyverek egyre hosszabb sorában, korábban kerültek már egyebek mellett szlovák gyalogsági harcjárművek, önjáró tarackok, légvédelmi rendszerek és helikopterek is a szomszédos országba. Emellett a megrongálódott ukrán fegyverek egy részét is Szlovákiában javítják meg.

Szlovákia gázfelhasználásának 60 százaléka orosz földgázból történik, a kőolajának pedig 95 százaléka érkezik Oroszországból. A nukleáris fűtőanyagokat teljes egészében Oroszországból kapják a szlovák erőművek. Ugyanakkor a szlovák vezetés igyekszik mindezen változtatni, tavaly meg is kezdte a gázimportjának diverzifikálását, a háború előtti állapothoz képest mostanra az orosz gáz arányát 90-ről 60 százalékra vitte le. (Magyarország esetében a nukleáris fűtőanyagoknál hasonló a helyzet, az olajnál kisebb az orosz függőségünk, a gáznál pedig jó eséllyel csak azért nagyobb, mert eddig nem látszott kormányzati szándék a csökkentésére. Miközben Szlovákia példája is mutatja, hogy ez lehetséges.)

A szlovák cél egyértelmű: az orosz energiafüggőséget teljes egészében megszüntetni. Ez viszont időbe telhet, mondta a miniszter. Hogy mennyi időbe, az egyelőre nem világos, a kormány nem rendelt időhatárt a megvalósításhoz. Egyelőre a finomítók átállítása és az ehhez szükséges befektetések tető alá hozása jelenti a nehézséget – olaj minden gond nélkül érkezhetne az országba a Horvátországon és Magyarországon átmenő Adria kőolajvezetéken.

A miniszter pozitívan nyilatkozott a nukleáris fűtőanyagok kérdésében: bár per pillanat a Roszatom a beszállítója a négy reaktornak, az alternatív szállítókkal jól alakulnak a tárgyalások. Ugyanakkor jelenleg Szlovákia sem támogatná egyértelműen az orosz nukleáris fűtőanyagok EU-s embargóját, az ukrán kormány által már több ízben felvetett új lehetséges EU-szankciót. „Jelenleg  bizonytalanok vagyunk ezzel kapcsolatban. Nem üdvözülnénk kitörő örömmel egy ilyen szankció bevezetését”, fogalmazott a miniszter.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébeA MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópában hódít a külpolitikai idealizmusA balti térségben, Észak-Európában, de Csehországban és Szlovákiában is megjelent az elvi alapú, idealista külpolitika, miután – szemben a magyar kormánnyal – ezen országok úgy vélik, biztonságukhoz a demokrácia és az emberi jogok védelmét keresztül vezet az út.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPörög a hadiipar Kassa mellett, sérült ukrán harcjárműveket is javítanakSzlovákiában fogják javítani az ukrán hadsereg háborúban megsérült járműveit, az erről szóló megállapodást a szlovák és az ukrán honvédelmi miniszter írta alá.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ energiafüggőség fegyver földgáz fűtőanyag kőolaj Szlovákia Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Váczi István
2024. március 19. 08:39 Világ

Olcsóbban építenek, és elcsaklizzák a forgalmat a Budapest-Belgrád vasútról a szerbek

Mintha szándékosan a magyar közlekedéspolitika ellentétét valósítanák meg a szerbek.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.