Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. március 31. 09:04 Világ

Több mint ezer céget nyúltak le az oroszok Ukrajnában

A valamikor a Krím kapujaként emlegetett Melitopolt még a háború első hetében foglalta el az orosz hadsereg. A megszálló hatóságok néhány héten belül elkezdték lefoglalni az ukrán gyárakat és vállalatokat. Egy nagyobb húsüzemre májusban került sor. Az alkalmazottak beszámolói szerint csecsen fegyveresek szállták meg a telephelyet, majd az üzemet átjegyezték egy orosz tulajdonoshoz. A húsgyárat az orosz hatóságok nem sokkal később hullaházzá alakították át az ukrán titkosszolgálat szerint, a harcokban elesett katonák holttesteit szállították ide.

Melitopolban azóta a közterek szovjetizálása jegyében az ukrán nevű utcákat átnevezik, így már Leninről, Krupszkajáról, Vorosilovról és a Cseka (a KGB elődjének számító szovjet titkosrendőrség) alapítójáról, Dzserzsinszkijről elnevezett utca is lesz az invázió előtt 150 ezres városban.

Az ukrán üzemek elvétele széleskörű gyakorlat a megszállt területeken, de ennek mértékéről idáig nem voltak adatok. A Novaja Gazeta oknyomozása ezen akart változtatni, és becslésük szerint a megszállt területeken összesen ezernél is több vállalatot foglaltak le és adtak át orosz tulajdonba az elmúlt egy évben az orosz hatóságok.

A 2021-ben béke Nobel-díjat kapó orosz ellenzéki lap az Ukrajna elleni inváziót követő cenzúrában kénytelen volt felfüggeszteni tevékenységét, azóta Lettországból jelentkezik egy európai kiadással, az orosz neten blokkolják az oldalát. Mostani vizsgálatuk szerint legnagyobb számban az oroszok leginkább a stratégiai ágazatokban működő vállalatokat, illetve mezőgazdasági holdingokat, gyárakat, bányászati ​​üzemeket veszik birtokba, majd átadják azokat egy új tulajdonosnak.

Hogy ők kik, az ritkán nyilvános. Ezer elkonfiskált vállalat közül csak 260-nak nyilvános az új gazdája, ők szinte kizárólag orosz állampolgárok, legnagyobb számban Moszkvából, Rosztovból és a 2014 óta megszállt Krímből. A legtöbb esetben azonban nem hozzák nyilvánosságra a neveket, így kívánják megelőzni, hogy felkerüljenek a nemzetközi szankciós listákra.

Ahogy a megszállt Dél-Ukrajnából Oroszország gyorsan elkezdte a gabona és a mezőgazdasági gépek kiszállítását, áttelepítését (a Bloomberg becslése szerint 6 millió tonna gabonát vittek el a megszállt megyékből), úgy vették át az irányítást a magtárak, az élelmiszergyárak, de a raktárak, boltok és bevásárlóközpontok felett is.

Ennek jogi technikája, hogy a vállalatokat arra kötelezik, hogy a felszólítás után néhány napon belül regisztráljanak az orosz cégnyilvántartásban és adóhatóságnál. Az orosz hatóságoknál való regisztráció és az agresszornak való adófizetés az ukrán törvények szerint törvénytelen, ha azonban a cégek ezt nem teszik meg, a vállalkozás minden ingó és ingatlan vagyonát tulajdonos nélküli szabad prédának tekintik, és a jogok automatikusan az Orosz Föderációhoz szállnak át.

A lefoglalások miatt csak Melitopolból több száz vállalkozó tett feljelentést az ukrán hatóságoknál, amit a jelenlegi körülmények között nem tudnak érvényesíteni – az ukrán álláspont szerint azonban Oroszország ezekért is sok milliárd eurónyi kártérítéssel tartozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTizenöt évet vesztett, de stabilizálódott az ukrán gazdaságA tavalyi, 30 százalékos visszaesés után idén normalizálódni kezdett a gazdasági helyzet Ukrajnában, de az újjáépítés így is évtizedes projektnek ígérkezik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKorrupció, bizalmatlanság és harci morál az orosz hadseregbenAz Ukrajna elleni orosz agresszió mutatja, hogy milyen nagy szerepe van annak, ha egy hadsereg mélyen átitatódott a korrupcióval.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegfelezték Oroszország olajbevételeit a szankciókAz orosz olajexport mennyisége nem esett vissza, de sokkal kevesebbet kerestek vele februárban, mint egy évvel korábban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ gabona lopás mezőgazdaság orosz-ukrán háború Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.