Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. március 31. 09:04 Világ

Több mint ezer céget nyúltak le az oroszok Ukrajnában

A valamikor a Krím kapujaként emlegetett Melitopolt még a háború első hetében foglalta el az orosz hadsereg. A megszálló hatóságok néhány héten belül elkezdték lefoglalni az ukrán gyárakat és vállalatokat. Egy nagyobb húsüzemre májusban került sor. Az alkalmazottak beszámolói szerint csecsen fegyveresek szállták meg a telephelyet, majd az üzemet átjegyezték egy orosz tulajdonoshoz. A húsgyárat az orosz hatóságok nem sokkal később hullaházzá alakították át az ukrán titkosszolgálat szerint, a harcokban elesett katonák holttesteit szállították ide.

Melitopolban azóta a közterek szovjetizálása jegyében az ukrán nevű utcákat átnevezik, így már Leninről, Krupszkajáról, Vorosilovról és a Cseka (a KGB elődjének számító szovjet titkosrendőrség) alapítójáról, Dzserzsinszkijről elnevezett utca is lesz az invázió előtt 150 ezres városban.

Az ukrán üzemek elvétele széleskörű gyakorlat a megszállt területeken, de ennek mértékéről idáig nem voltak adatok. A Novaja Gazeta oknyomozása ezen akart változtatni, és becslésük szerint a megszállt területeken összesen ezernél is több vállalatot foglaltak le és adtak át orosz tulajdonba az elmúlt egy évben az orosz hatóságok.

A 2021-ben béke Nobel-díjat kapó orosz ellenzéki lap az Ukrajna elleni inváziót követő cenzúrában kénytelen volt felfüggeszteni tevékenységét, azóta Lettországból jelentkezik egy európai kiadással, az orosz neten blokkolják az oldalát. Mostani vizsgálatuk szerint legnagyobb számban az oroszok leginkább a stratégiai ágazatokban működő vállalatokat, illetve mezőgazdasági holdingokat, gyárakat, bányászati ​​üzemeket veszik birtokba, majd átadják azokat egy új tulajdonosnak.

Hogy ők kik, az ritkán nyilvános. Ezer elkonfiskált vállalat közül csak 260-nak nyilvános az új gazdája, ők szinte kizárólag orosz állampolgárok, legnagyobb számban Moszkvából, Rosztovból és a 2014 óta megszállt Krímből. A legtöbb esetben azonban nem hozzák nyilvánosságra a neveket, így kívánják megelőzni, hogy felkerüljenek a nemzetközi szankciós listákra.

Ahogy a megszállt Dél-Ukrajnából Oroszország gyorsan elkezdte a gabona és a mezőgazdasági gépek kiszállítását, áttelepítését (a Bloomberg becslése szerint 6 millió tonna gabonát vittek el a megszállt megyékből), úgy vették át az irányítást a magtárak, az élelmiszergyárak, de a raktárak, boltok és bevásárlóközpontok felett is.

Ennek jogi technikája, hogy a vállalatokat arra kötelezik, hogy a felszólítás után néhány napon belül regisztráljanak az orosz cégnyilvántartásban és adóhatóságnál. Az orosz hatóságoknál való regisztráció és az agresszornak való adófizetés az ukrán törvények szerint törvénytelen, ha azonban a cégek ezt nem teszik meg, a vállalkozás minden ingó és ingatlan vagyonát tulajdonos nélküli szabad prédának tekintik, és a jogok automatikusan az Orosz Föderációhoz szállnak át.

A lefoglalások miatt csak Melitopolból több száz vállalkozó tett feljelentést az ukrán hatóságoknál, amit a jelenlegi körülmények között nem tudnak érvényesíteni – az ukrán álláspont szerint azonban Oroszország ezekért is sok milliárd eurónyi kártérítéssel tartozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTizenöt évet vesztett, de stabilizálódott az ukrán gazdaságA tavalyi, 30 százalékos visszaesés után idén normalizálódni kezdett a gazdasági helyzet Ukrajnában, de az újjáépítés így is évtizedes projektnek ígérkezik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKorrupció, bizalmatlanság és harci morál az orosz hadseregbenAz Ukrajna elleni orosz agresszió mutatja, hogy milyen nagy szerepe van annak, ha egy hadsereg mélyen átitatódott a korrupcióval.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegfelezték Oroszország olajbevételeit a szankciókAz orosz olajexport mennyisége nem esett vissza, de sokkal kevesebbet kerestek vele februárban, mint egy évvel korábban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ gabona lopás mezőgazdaság orosz-ukrán háború Oroszország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. december 8. 16:12 Világ

Egyre több osztrák karácsonyi vásárban üti fel a fejét sztrájk, mert a dolgozók bére nem követi az inflációt

Ausztriában éles ellentét bontakozott ki a kiskereskedelmi dolgozók és munkaadók béremeléssel kapcsolatos elképzeléseit illetően.

Mészáros R. Tamás
2023. december 8. 04:34 Közélet, Világ

Tíz év késéssel beindult a keleti nyitás, csak közben elvesztette értelmét

Kína és Dél-Korea az akkumulátorgyártás felfutásával az utóbbi években a legnagyobb magyarországi befektetők közé került – ám ezekre a befektetésekre ma már jóval kisebb szükség van, mint 2010-ben.

Kovács Krisztián
2023. december 6. 18:47 Világ

Argentína példája mutatja, hogy ostoba környezetben csak ostobán lehet kormányozni

A megválasztott elnök egyelőre keresi és nem találja a programot végrehajtó jegybankelnököt és pénzügyminisztert.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.

Torontáli Zoltán
2023. december 7. 18:14 Adat, Élet

Régen stabilan 17 ezer forintba került a nagy bevásárlásunk, most stabilan 24 ezer lett

A közepesnek tekinthető nyugdíjnak egy hónapban több mint a felét alapvető élelmiszerekre kell költeni.