Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. március 20. 15:10 Világ

Moszkvába utazik és nem Kijevbe, mégis békítőként pozicionálná magát a kínai elnök

Hétfőn először tett látogatást Hszi Csin-ping kínai elnök Moszkvában az ukrajnai orosz invázió kezdete óta.

A látogatást megelőzően a Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűncselekmények gyanúja miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, aki a hír megjelenését követően látogatást tett a megszállás alatt álló kelet-ukrajnai Mariupolban.

Miért fontos? Hszi látogatása erős diplomáciai gesztus, ami biztosítja Oroszországot a legfontosabb nemzetközi szövetségese támogatásáról a fokozódó nyugati nyomás közepette. A szankciók miatt Kína olajimportőrként és bizonyos technológiák exportőreként is Oroszország egyik legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált.

  • Arról a kínai béketervről is szó lehet a találkozón, amelyet február végén mutattak be, és amit nyugaton szkeptikusan fogadtak. 
  • Az orosz és ukrán álláspontok távolsága miatt kicsi az esélye, hogy ez alapján rendezzék a konfliktust, de Kína a szaúdi-iráni kiegyezés tető alá hozásával rákapcsolt a globális diplomáciai jelentőségének növelésére.

A kínai-amerikai kapcsolatok további romlását kockáztatja Hszi a látogatással, amelyek különösen ellenségessé váltak, mióta az USA február elején lelőtt egy kínai kémballont. Emiatt halasztották el az amerikai külügyminiszter kínai útját, és a Wall Street Journal értesülései szerint Hszi moszkvai útja tovább bonyolítja ennek az útnak a szervezését.

  • Kínának úgy kell egyensúlyoznia, hogy közben ne nagyon haragítsa magára az európai országokat sem, amelyekre kereskedelmi partnerként támaszkodna a zéró Covid után várt gazdasági fellendülés érdekében.

Az egyensúlyozás része lehet, hogy lapértesülések szerint a látogatást követően Hszi az invázió kezdete óta először felveszi a kapcsolatot Vologyimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Ezzel az lehet a szándéka, hogy Kínát mediátorként pozicionálja, és ellensúlyozza az orosz barátság diplomáciai költségeit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSötétben tapogatózva nehéz elkerülni az új háborúkatAz ellenfél szándékának azonosítása a külpolitika alapvető eleme, mégis erősen vitatott és homályos alapokon nyugszik, ami az ukrajnai orosz inváziótól a kínai-amerikai feszültségekig komoly félreértéseket okoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ béke gazdaság háború Kína Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.