Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. március 20. 15:10 Világ

Moszkvába utazik és nem Kijevbe, mégis békítőként pozicionálná magát a kínai elnök

Hétfőn először tett látogatást Hszi Csin-ping kínai elnök Moszkvában az ukrajnai orosz invázió kezdete óta.

A látogatást megelőzően a Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűncselekmények gyanúja miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, aki a hír megjelenését követően látogatást tett a megszállás alatt álló kelet-ukrajnai Mariupolban.

Miért fontos? Hszi látogatása erős diplomáciai gesztus, ami biztosítja Oroszországot a legfontosabb nemzetközi szövetségese támogatásáról a fokozódó nyugati nyomás közepette. A szankciók miatt Kína olajimportőrként és bizonyos technológiák exportőreként is Oroszország egyik legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált.

  • Arról a kínai béketervről is szó lehet a találkozón, amelyet február végén mutattak be, és amit nyugaton szkeptikusan fogadtak. 
  • Az orosz és ukrán álláspontok távolsága miatt kicsi az esélye, hogy ez alapján rendezzék a konfliktust, de Kína a szaúdi-iráni kiegyezés tető alá hozásával rákapcsolt a globális diplomáciai jelentőségének növelésére.

A kínai-amerikai kapcsolatok további romlását kockáztatja Hszi a látogatással, amelyek különösen ellenségessé váltak, mióta az USA február elején lelőtt egy kínai kémballont. Emiatt halasztották el az amerikai külügyminiszter kínai útját, és a Wall Street Journal értesülései szerint Hszi moszkvai útja tovább bonyolítja ennek az útnak a szervezését.

  • Kínának úgy kell egyensúlyoznia, hogy közben ne nagyon haragítsa magára az európai országokat sem, amelyekre kereskedelmi partnerként támaszkodna a zéró Covid után várt gazdasági fellendülés érdekében.

Az egyensúlyozás része lehet, hogy lapértesülések szerint a látogatást követően Hszi az invázió kezdete óta először felveszi a kapcsolatot Vologyimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Ezzel az lehet a szándéka, hogy Kínát mediátorként pozicionálja, és ellensúlyozza az orosz barátság diplomáciai költségeit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSötétben tapogatózva nehéz elkerülni az új háborúkatAz ellenfél szándékának azonosítása a külpolitika alapvető eleme, mégis erősen vitatott és homályos alapokon nyugszik, ami az ukrajnai orosz inváziótól a kínai-amerikai feszültségekig komoly félreértéseket okoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ béke gazdaság háború Kína Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Pálos Máté
2024. február 28. 09:37 Világ

Sem Izrael, sem a Hamász nem osztja Biden optimizmusát a tűzszünetről

Egy izraeli túszért tíz palesztin foglyot engednének szabadon egy kiszirvárgott javaslat szerint.

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.