Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. március 20. 15:10 Világ

Moszkvába utazik és nem Kijevbe, mégis békítőként pozicionálná magát a kínai elnök

Hétfőn először tett látogatást Hszi Csin-ping kínai elnök Moszkvában az ukrajnai orosz invázió kezdete óta.

A látogatást megelőzően a Nemzetközi Büntetőbíróság háborús bűncselekmények gyanúja miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, aki a hír megjelenését követően látogatást tett a megszállás alatt álló kelet-ukrajnai Mariupolban.

Miért fontos? Hszi látogatása erős diplomáciai gesztus, ami biztosítja Oroszországot a legfontosabb nemzetközi szövetségese támogatásáról a fokozódó nyugati nyomás közepette. A szankciók miatt Kína olajimportőrként és bizonyos technológiák exportőreként is Oroszország egyik legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált.

  • Arról a kínai béketervről is szó lehet a találkozón, amelyet február végén mutattak be, és amit nyugaton szkeptikusan fogadtak. 
  • Az orosz és ukrán álláspontok távolsága miatt kicsi az esélye, hogy ez alapján rendezzék a konfliktust, de Kína a szaúdi-iráni kiegyezés tető alá hozásával rákapcsolt a globális diplomáciai jelentőségének növelésére.

A kínai-amerikai kapcsolatok további romlását kockáztatja Hszi a látogatással, amelyek különösen ellenségessé váltak, mióta az USA február elején lelőtt egy kínai kémballont. Emiatt halasztották el az amerikai külügyminiszter kínai útját, és a Wall Street Journal értesülései szerint Hszi moszkvai útja tovább bonyolítja ennek az útnak a szervezését.

  • Kínának úgy kell egyensúlyoznia, hogy közben ne nagyon haragítsa magára az európai országokat sem, amelyekre kereskedelmi partnerként támaszkodna a zéró Covid után várt gazdasági fellendülés érdekében.

Az egyensúlyozás része lehet, hogy lapértesülések szerint a látogatást követően Hszi az invázió kezdete óta először felveszi a kapcsolatot Vologyimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Ezzel az lehet a szándéka, hogy Kínát mediátorként pozicionálja, és ellensúlyozza az orosz barátság diplomáciai költségeit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSötétben tapogatózva nehéz elkerülni az új háborúkatAz ellenfél szándékának azonosítása a külpolitika alapvető eleme, mégis erősen vitatott és homályos alapokon nyugszik, ami az ukrajnai orosz inváziótól a kínai-amerikai feszültségekig komoly félreértéseket okoz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ béke gazdaság háború Kína Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2023. május 31. 17:02 Világ

A rendszámcsere óta izzik a magyar katonákat megégető tűz parazsa, de a szerb elnöknek jókor jött a koszovói konfliktus

A közvetlen előzmények csak néhány hónapra nyúlnak vissza, de ezek több évtizedes konfliktusra és több évszázados ellentétre rakódtak rá. Mit lép a hadsereget készenlétbe helyező Vucic?

Pálos Máté
2023. május 31. 09:26 Közélet, Világ

Példa nélküli lenne, ha elvennék Magyarországtól az uniós elnökséget

Jogi kötőereje nem lesz a holnap várható európai parlamenti határozatnak, de következménye ettől még lehet.

Fabók Bálint
2023. május 30. 11:19 Világ

Nem véletlen, hogy magyar katonák kerültek főszerepbe a koszovói összecsapásban

A magyar kontingens mostanra a harmadik legnagyobb Koszovóban, a tömegoszlatásra kiképzett és a hétvégében bevetett egység pedig csak magyarokból áll.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. június 2. 12:41 Vállalat

Akkor is drágulhat a benzin a magyar kutakon, ha az olajár nem változik és a forint se gyengül

Nincs jó alkupozícióban a Mol, amikor a tranzitdíjakról kell megállapodnia azzal a két országgal, ahonnan az olajvezetékek jönnek.

Stubnya Bence
2023. június 2. 09:22 Adat

A szállodák és panziók már túl drágák, olcsóbb szállásokat keresnek a belföldön pihenők

A belföldi turizmus forgalmán is látszik, hogyan eszi meg a fizetéseket az infláció. Főleg a kisebb, vidéki szálláshelyek vannak most nagy bajban.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 17:11 Pénz

Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?

Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?