Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. február 20. 16:39 Adat, Világ

Négymilliárd eurós alapból pörgetnék fel a régiós lőszergyártást Ukrajnának

Észt javaslatra már márciustól megindulhat az a nagyszabású európai lőszerbeszerző projekt, melyet Hollandia és Románia is támogat – írja a Bloomberg. A négymilliárd eurós alapból finanszírozott, egymillió lőszer legyártását célzó kezdeményezés nemcsak az ukránok támogatására, hanem tagállamok készleteinek feltöltésére is alkalmas. 

„Az ötlet jó, mert a lőszer kritikus kérdés – az ukránoknak rengetegre van szükségük, és a saját készleteinket is fel kell tölteni” – mondta a holland védelmi miniszter, Kajsa Ollongren. „Ezt jelenleg egyedül, nemzeti szinten csináljuk, de ha ezt nagyobban is meg lehetne valósítani, akkor azt támogatom.”

A lőszerkérdés kritikus pontja a háborúnak, mind az orosz, mind az ukrán erők naponta tízezres nagyságrendben fogyasztják a tüzérségi muníciót. Bár az ukrán tüzérség hatékonyan dolgozik, a készletek gyorsabban fogynak annál, mint ahogy Európa pótolni tudja azt, ráadásul a tavasz közeledtével az orosz támadások erőteljesebbé válására számítanak az elemzők. Oroszország esetében – bár ők még nagyobb intenzitással használják a tartalékaikat – más a helyzet, ők már a háború előtt is folyamatosan, évente 1,7 millió tüzérségi lőszert gyártottak le.

 

Az észtek az európai lőszergyártást lényegében a közös európai vakcinabeszerzéshez hasonlítják, ahol önmagában egyetlen ország sem rendelkezik elég erőforrással ahhoz, hogy ilyen masszív méretben állítson elő valamit, viszont összehangolt stratégiával már jó eredményeket lehet elérni. 

A kezdeményezés pozitív visszhangott kapott, Emmanuel Macron francia elnök szintén gondolkozik a közös lőszerbeszerzés lehetőségén, míg a lengyelek többek között az észtekkel együttműködve próbálják a gyártási költségek fedezetét előteremteni. A javaslat részleteit még nem dolgozták ki, de erre a következő hetekben sor kerülhet, a döntés pedig még várhatóan márciusban megszülethet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKinek a lőszere fogy el hamarabb Ukrajnában?Az időjárás mellett valószínűleg az oroszokat és az ukránokat is leginkább a lőszerhiány akadályozza a terveik megvalósításában, és hamarosan kiderülhet, hogy melyiküket erősebben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehezen tudja felpörgetni a lőszergyártást Ukrajna számára EurópaBeszállítói problémák, valamint a beruházások tőke- és időigénye is akadályozza a hidegháború vége óta veszni hagyott termelési kapacitások visszaépítését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak egy nagy dobása lehet az ukrán hadseregnek?Lapértesülés szerint az amerikai kormány figyelmeztette Ukrajnát, hogy ne vegye garantáltnak a katonai segítség fennmaradását a jelenlegi volumenben, ezért hozza ki belőle a lehető legtöbbet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ háború lőszer Oroszország tüzérség Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2023. szeptember 27. 15:15 Adat

Budai kerületekben a 60 százalékot is meghaladja a diplomások aránya, 300 településen az 5 százalékot sem éri el

A magyar települések 40 százalékában 10 százaléknál kevesebb a diplomások aránya, a II. és a XII. kerületben viszont 66 százalék ez a mutató.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 27. 13:00 Adat, Élet

Duplázódott a kínaiak száma Magyarországon, az indiaiak száma ennél is nagyobb arányban nőtt

Az ukrán polgárok száma a friss adatok alapján nem a háború miatt ugrott meg.

Fabók Bálint
2023. szeptember 26. 09:48 Adat

Bő száz év alatt nyertünk egy második életet

1900-ben nagyjából 37 év volt a várható élettartam Magyarországon.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 28. 09:27 Világ

Kilométeres sorokban menekülnek a szülőföldjükről: az örmény exodus tragédiája

Karabah némileg hasonló helyet foglal el az örmény tudatban, mint a magyarban Erdély, vagy a szerbek számára Koszovó.

Avatar
2023. szeptember 27. 16:59 Közélet, Pénz

Összezárt az olló, de hogyan megy tovább az MNB?

A 13 százalékos irányadó ráta még nem jelenti az út végét, sőt a neheze még csak most jön a döntéshozók számára.

Stubnya Bence
2023. szeptember 27. 04:34 Közélet

2008-hoz hasonló a visszaesés, még sincs tömeges leépítés – hogy lehet ez?

A 2008-as válság kezdetén háromszor annyian vesztették el a munkájukat, mint az elmúlt évben. De csak látszólag paradox a helyzet a magyar munkaerőpiacon.