Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. február 20. 16:39 Adat, Világ

Négymilliárd eurós alapból pörgetnék fel a régiós lőszergyártást Ukrajnának

Észt javaslatra már márciustól megindulhat az a nagyszabású európai lőszerbeszerző projekt, melyet Hollandia és Románia is támogat – írja a Bloomberg. A négymilliárd eurós alapból finanszírozott, egymillió lőszer legyártását célzó kezdeményezés nemcsak az ukránok támogatására, hanem tagállamok készleteinek feltöltésére is alkalmas. 

„Az ötlet jó, mert a lőszer kritikus kérdés – az ukránoknak rengetegre van szükségük, és a saját készleteinket is fel kell tölteni” – mondta a holland védelmi miniszter, Kajsa Ollongren. „Ezt jelenleg egyedül, nemzeti szinten csináljuk, de ha ezt nagyobban is meg lehetne valósítani, akkor azt támogatom.”

A lőszerkérdés kritikus pontja a háborúnak, mind az orosz, mind az ukrán erők naponta tízezres nagyságrendben fogyasztják a tüzérségi muníciót. Bár az ukrán tüzérség hatékonyan dolgozik, a készletek gyorsabban fogynak annál, mint ahogy Európa pótolni tudja azt, ráadásul a tavasz közeledtével az orosz támadások erőteljesebbé válására számítanak az elemzők. Oroszország esetében – bár ők még nagyobb intenzitással használják a tartalékaikat – más a helyzet, ők már a háború előtt is folyamatosan, évente 1,7 millió tüzérségi lőszert gyártottak le.

 

Az észtek az európai lőszergyártást lényegében a közös európai vakcinabeszerzéshez hasonlítják, ahol önmagában egyetlen ország sem rendelkezik elég erőforrással ahhoz, hogy ilyen masszív méretben állítson elő valamit, viszont összehangolt stratégiával már jó eredményeket lehet elérni. 

A kezdeményezés pozitív visszhangott kapott, Emmanuel Macron francia elnök szintén gondolkozik a közös lőszerbeszerzés lehetőségén, míg a lengyelek többek között az észtekkel együttműködve próbálják a gyártási költségek fedezetét előteremteni. A javaslat részleteit még nem dolgozták ki, de erre a következő hetekben sor kerülhet, a döntés pedig még várhatóan márciusban megszülethet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKinek a lőszere fogy el hamarabb Ukrajnában?Az időjárás mellett valószínűleg az oroszokat és az ukránokat is leginkább a lőszerhiány akadályozza a terveik megvalósításában, és hamarosan kiderülhet, hogy melyiküket erősebben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehezen tudja felpörgetni a lőszergyártást Ukrajna számára EurópaBeszállítói problémák, valamint a beruházások tőke- és időigénye is akadályozza a hidegháború vége óta veszni hagyott termelési kapacitások visszaépítését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak egy nagy dobása lehet az ukrán hadseregnek?Lapértesülés szerint az amerikai kormány figyelmeztette Ukrajnát, hogy ne vegye garantáltnak a katonai segítség fennmaradását a jelenlegi volumenben, ezért hozza ki belőle a lehető legtöbbet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ háború lőszer Oroszország tüzérség Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Fontos

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.