Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. február 20. 16:39 Adat, Világ

Négymilliárd eurós alapból pörgetnék fel a régiós lőszergyártást Ukrajnának

Észt javaslatra már márciustól megindulhat az a nagyszabású európai lőszerbeszerző projekt, melyet Hollandia és Románia is támogat – írja a Bloomberg. A négymilliárd eurós alapból finanszírozott, egymillió lőszer legyártását célzó kezdeményezés nemcsak az ukránok támogatására, hanem tagállamok készleteinek feltöltésére is alkalmas. 

„Az ötlet jó, mert a lőszer kritikus kérdés – az ukránoknak rengetegre van szükségük, és a saját készleteinket is fel kell tölteni” – mondta a holland védelmi miniszter, Kajsa Ollongren. „Ezt jelenleg egyedül, nemzeti szinten csináljuk, de ha ezt nagyobban is meg lehetne valósítani, akkor azt támogatom.”

A lőszerkérdés kritikus pontja a háborúnak, mind az orosz, mind az ukrán erők naponta tízezres nagyságrendben fogyasztják a tüzérségi muníciót. Bár az ukrán tüzérség hatékonyan dolgozik, a készletek gyorsabban fogynak annál, mint ahogy Európa pótolni tudja azt, ráadásul a tavasz közeledtével az orosz támadások erőteljesebbé válására számítanak az elemzők. Oroszország esetében – bár ők még nagyobb intenzitással használják a tartalékaikat – más a helyzet, ők már a háború előtt is folyamatosan, évente 1,7 millió tüzérségi lőszert gyártottak le.

 

Az észtek az európai lőszergyártást lényegében a közös európai vakcinabeszerzéshez hasonlítják, ahol önmagában egyetlen ország sem rendelkezik elég erőforrással ahhoz, hogy ilyen masszív méretben állítson elő valamit, viszont összehangolt stratégiával már jó eredményeket lehet elérni. 

A kezdeményezés pozitív visszhangott kapott, Emmanuel Macron francia elnök szintén gondolkozik a közös lőszerbeszerzés lehetőségén, míg a lengyelek többek között az észtekkel együttműködve próbálják a gyártási költségek fedezetét előteremteni. A javaslat részleteit még nem dolgozták ki, de erre a következő hetekben sor kerülhet, a döntés pedig még várhatóan márciusban megszülethet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKinek a lőszere fogy el hamarabb Ukrajnában?Az időjárás mellett valószínűleg az oroszokat és az ukránokat is leginkább a lőszerhiány akadályozza a terveik megvalósításában, és hamarosan kiderülhet, hogy melyiküket erősebben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNehezen tudja felpörgetni a lőszergyártást Ukrajna számára EurópaBeszállítói problémák, valamint a beruházások tőke- és időigénye is akadályozza a hidegháború vége óta veszni hagyott termelési kapacitások visszaépítését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak egy nagy dobása lehet az ukrán hadseregnek?Lapértesülés szerint az amerikai kormány figyelmeztette Ukrajnát, hogy ne vegye garantáltnak a katonai segítség fennmaradását a jelenlegi volumenben, ezért hozza ki belőle a lehető legtöbbet.

Adat Világ háború lőszer Oroszország tüzérség Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Pálos Máté
2023. március 27. 09:52 Adat

Nagyon leszakadtak a magyar kistelepüléseken élők digitális képességei

A magyar kistelepüléseken élők 14 százaléka rendelkezik az alapvetőnél magasabb digitális készségekkel, az EU tagállamai közül csak háromban mértek ennél rosszabb adatot.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Jandó Zoltán
2023. március 24. 04:34 Adat

Miközben a kormány szerint nincs alternatívája az orosz gáznak, szép csendben megindult a kiváltása

A korábbinál jóval nagyobb arányban érkezik földgáz Magyarországra olyan irányokból, ahonnan jellemzően nem orosz energiahordozó jön.

Fontos

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.