Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. február 17. 11:04 Világ

Sorra fordulnak el a közép-európai országok Kínától

A 2010-es évek elején a közép-európai országok nagy reményeket fűztek a Kínához fűződő kapcsolathoz, mostanra azonban, ha nem is teljes körű, de általános lett a kiábrándultság.

Mi változott? Egyrészt az, hogy a közép-európai országok nagy része úgy érzi, hogy nem valósultak meg azok a nagyívű fejlesztések, amelyeket Kínától remélt. Másrészt a geopolitikai helyzet az ukrajnai háború miatt: a legtöbb közép-európai országnál felerősödött az értékalapú külpolitika a pragmatizmussal szemben, ez a nyugati országokhoz is közelebb hozta őket.

Alulnézet: Csehországban Milos Zeman 2013-as megválasztása után kezdett felívelni a cseh-kínai viszony. Több száz milliárd koronás befektetéseket harangoztak be, egyetemi kooperációk indultak el, kínai befektetők megvették az egyik legismertebb focicsapatot, a Slavia Prahát.

  • 2018 környékén elkezdett megváltozni a két ország viszonya: a beígért pénzek nem érkeztek, az ideológiai különbségek azonban egyre látványosabbak lettek például Hongkong vagy Tajvan miatt.
  • Az éles változás a baloldali blokk győzelmével zárult tavalyi választás és az ukrajnai háború után jött el. A választás után kijelentették, hogy Kína nem lehet fontos befektető az országban, a háború után pedig még kritikusabbá vált a cseh kormány Kínával szemben.

Felülnézet: a 16+1-ből a balti országok kiléptek, Csehország is kilépést ígér. Románia felmondta az összes közös projekttervet Kínával, Szlovákia is egyre távolságtartóbb a vélt kínai befolyásszerzéssel kapcsolatban.

  • A kínai nagykövetség által rendezett nyári varsói rendezvényre hiába hívták meg a 16 ország nagyköveteit, csak 11-en mentek el.
  • Vannak azonban kivételek: Magyarország és Szerbia továbbra is lát potenciált a kínai kapcsolatokban. A kínai-magyar kapcsolat történelmi okokból is erős, a három legfontosabb közös pont a Belgrád-Budapest vasútvonal, a Fudan Egyetem esetleges magyarországi terjeszkedése és legújabban a kínai akkumulátorgyár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan hódíthatták meg az egész magyar vidéket a kínai ruhaboltok?Sok százezer magyar ruházkodását határozzák meg a számos vidéki kis- és nagyvárost domináló kínai ruhaboltok. Hogyan jutottak el idáig és milyenek a kilátásaik?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKínában nem azt kapod, amit kérsz, hanem azt, amit megérdemelszNem könnyű üzletelni a kínaiakkal, filléresek és akkor is azt mondják, hogy igen, ha máshogy gondolják. Milyen Kínában gyártatni magyar vállalkozók szerint?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEkkora zűrzavar mellett az lett volna meglepő, ha nincs botrány a debreceni akkugyárbólReális forgatókönyv, hogy elbírja a környék az üzem vízfelhasználását, de a hatóságok, a politika és a cég zavaros kommunikációja alapján teljesen jogos a helyiek bizalmatlansága.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ akkumulátorgyártás Budapest-Belgrád vasút fudan Kelet-Európa Kína közép-európa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. február 21. 15:22 Vállalat, Világ

Újabb országban mondták ki, nem munkavállalók az ételfutárok, de bekerülhetnek az ágazati kollektív szerződésbe

Hiányzik az unióban az egységes szabályozás, a finn bíróság a magyarral megegyező állásfoglalást hozott.

Mészáros R. Tamás
2024. február 21. 04:34 Világ

Külföldi tudással, hajóflottával és jüanelszámolással terjeszkedne a kínai autóipar

A kínai állam tervei között szerepel a külföldi kutatás-fejlesztés, az értékesítési- és szervízhálózatok, valamint a jüanalapú pénzügyi infrastuktúra kiépítése az autóexport ösztönzése érdekében.

Mészáros R. Tamás
2024. február 17. 04:38 Világ

Trump NATO-fenyegetése régi stratégia, de eddig nem hallgatott rá Európa

Az amerikai elnökök az 1950-es évek óta próbálják rávenni a NATO-tagokat, hogy költsenek többet a védelemre, de a nyilvános fenyegetések eddig nem működtek.

Fontos

Pálos Máté
2024. február 21. 17:08 Közélet

Egyre több ember dönt a haláláról, Hollandiában már a halálozások 5 százaléka eutanázia

Európában és a világon egyre több embernek terjed ki az önrendelkezési joga a halálára – és egyre többen élnek is vele.

Stubnya Bence
2024. február 21. 10:01 Közélet

Európai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve

85 százalékra emelkedhet a kormány tervei szerint a foglalkoztatottsági ráta. Tartalék azonban csak a 25 év alattiakban és az 55 év felettiekben van.

Bőgel György
2024. február 20. 15:27 Vállalat

Mit tanulhatnak magyar vállalkozók a Kifli-anyacég sikeréből?

Adva volt egy gyorsan táguló piaci rés, a lehetőség felismerése azonban még kevés a nemzetközi piaci sikerhez, amit a Rohlik tíz év alatt elért.