Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. február 17. 11:04 Világ

Sorra fordulnak el a közép-európai országok Kínától

A 2010-es évek elején a közép-európai országok nagy reményeket fűztek a Kínához fűződő kapcsolathoz, mostanra azonban, ha nem is teljes körű, de általános lett a kiábrándultság.

Mi változott? Egyrészt az, hogy a közép-európai országok nagy része úgy érzi, hogy nem valósultak meg azok a nagyívű fejlesztések, amelyeket Kínától remélt. Másrészt a geopolitikai helyzet az ukrajnai háború miatt: a legtöbb közép-európai országnál felerősödött az értékalapú külpolitika a pragmatizmussal szemben, ez a nyugati országokhoz is közelebb hozta őket.

Alulnézet: Csehországban Milos Zeman 2013-as megválasztása után kezdett felívelni a cseh-kínai viszony. Több száz milliárd koronás befektetéseket harangoztak be, egyetemi kooperációk indultak el, kínai befektetők megvették az egyik legismertebb focicsapatot, a Slavia Prahát.

  • 2018 környékén elkezdett megváltozni a két ország viszonya: a beígért pénzek nem érkeztek, az ideológiai különbségek azonban egyre látványosabbak lettek például Hongkong vagy Tajvan miatt.
  • Az éles változás a baloldali blokk győzelmével zárult tavalyi választás és az ukrajnai háború után jött el. A választás után kijelentették, hogy Kína nem lehet fontos befektető az országban, a háború után pedig még kritikusabbá vált a cseh kormány Kínával szemben.

Felülnézet: a 16+1-ből a balti országok kiléptek, Csehország is kilépést ígér. Románia felmondta az összes közös projekttervet Kínával, Szlovákia is egyre távolságtartóbb a vélt kínai befolyásszerzéssel kapcsolatban.

  • A kínai nagykövetség által rendezett nyári varsói rendezvényre hiába hívták meg a 16 ország nagyköveteit, csak 11-en mentek el.
  • Vannak azonban kivételek: Magyarország és Szerbia továbbra is lát potenciált a kínai kapcsolatokban. A kínai-magyar kapcsolat történelmi okokból is erős, a három legfontosabb közös pont a Belgrád-Budapest vasútvonal, a Fudan Egyetem esetleges magyarországi terjeszkedése és legújabban a kínai akkumulátorgyár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHogyan hódíthatták meg az egész magyar vidéket a kínai ruhaboltok?Sok százezer magyar ruházkodását határozzák meg a számos vidéki kis- és nagyvárost domináló kínai ruhaboltok. Hogyan jutottak el idáig és milyenek a kilátásaik?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKínában nem azt kapod, amit kérsz, hanem azt, amit megérdemelszNem könnyű üzletelni a kínaiakkal, filléresek és akkor is azt mondják, hogy igen, ha máshogy gondolják. Milyen Kínában gyártatni magyar vállalkozók szerint?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEkkora zűrzavar mellett az lett volna meglepő, ha nincs botrány a debreceni akkugyárbólReális forgatókönyv, hogy elbírja a környék az üzem vízfelhasználását, de a hatóságok, a politika és a cég zavaros kommunikációja alapján teljesen jogos a helyiek bizalmatlansága.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ akkumulátorgyártás Budapest-Belgrád vasút fudan Kelet-Európa Kína közép-európa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Avatar
2024. június 19. 17:00 Világ

Amikor saját részvényeseit perli az olajipari óriás: trójai faló vagy zseniális klímahack?

Az ExxonMobil és a részvényesi álca mögé bújt klímaaktivista csoportok közti jogi csata kimenetele fontos precedenst teremthet abban, hogy mit kérhetnek számon a részvényesek egy olajipari vállalaton.

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Jandó Zoltán
2024. június 24. 05:03 Közélet

Annyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióban

Pénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.