Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. február 8. 13:38 Világ

A földrengés után még ágyúzta is a szír hadsereg az egyik érintett várost

Helyszíni beszámolók szerint a pusztító hétfői földrengés után pár órával tüzérséggel lőtte a lázadók ellenőrzése alatt álló észak-szíriai Marea városát a szír kormányhadsereg – számolt be a Middle East Eye.

„Hajnali kettő körül hallottam, hogy néhány lövedék becsapódik a külvárosban” – mondta a lap egyik helyszíni forrása. Egy szintén az – Aleppótól 35 kilométerre északra lévő – településen élő aktivista szerint négy vagy öt tüzérségi gránát csapódhatott be. Egy harmadik forrás szerint ugyan ekkor már mindenki a földrengés következményeinek az elhárításán dolgozott, senki nem sérült meg a támadásban.

Brit parlamenti képviselők elítélték a támadást, Alicia Kearns, a külügyi bizottság kormánypárti vezetője szívtelennek és kegyetlennek nevezte a katonai akciót. A brit külügyminiszter ezt szintén teljesen elfogadhatatlannak minősítette, hozzátéve, hogy sajnos ez teljesen beleillik az Aszad-rezsim szokásos viselkedésébe.

Pontosan emiatt Szíriában dolgozó humanitárius és civil szervezetek a földrengés után egyből arra szólították fel a nemzetközi közösséget, gyakoroljon nyomást a szíriai rezsimre és orosz szövetségesére, hogy ne támadja a földrengés által sújtott területeket.

Az elsősorban Törökországban és Szíriában pusztító földrengés az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája, az áldozatok száma már a tízezres nagyságrendbe emelkedett. Az Economist egy török földrengésszakértő alapján arról írt, hogy akár 180 ezer ember is a romok alatt rekedhetett, és közülük nagyon keveset sikerülhet kimenteni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉvtizedek óta nem volt ekkora földrengés Európa közelébenA térségben ekkora rengésnek a lehetőségéről sem tudott idáig senki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ aszad földrengés szíria természeti katasztrófa tüzérség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. február 21. 04:34 Világ

Külföldi tudással, hajóflottával és jüanelszámolással terjeszkedne a kínai autóipar

A kínai állam tervei között szerepel a külföldi kutatás-fejlesztés, az értékesítési- és szervízhálózatok, valamint a jüanalapú pénzügyi infrastuktúra kiépítése az autóexport ösztönzése érdekében.

Mészáros R. Tamás
2024. február 17. 04:38 Világ

Trump NATO-fenyegetése régi stratégia, de eddig nem hallgatott rá Európa

Az amerikai elnökök az 1950-es évek óta próbálják rávenni a NATO-tagokat, hogy költsenek többet a védelemre, de a nyilvános fenyegetések eddig nem működtek.

Stubnya Bence
2024. február 14. 09:32 Adat, Világ

Már csak néhány ország maradt, ahol ne szakadt volna meg a szennyezés és a növekedés évtizedekig kitartó együttmozgása

A fejlett országokban a 2000-es évek vége óta csökkenő szén-dioxid-kibocsátás mellett nő a gazdaság, és a legtöbb feltörekvő és fejlődő országban is meglazult az összefüggés.

Fontos

Pálos Máté
2024. február 21. 17:08 Közélet

Egyre több ember dönt a haláláról, Hollandiában már a halálozások 5 százaléka eutanázia

Európában és a világon egyre több embernek terjed ki az önrendelkezési joga a halálára – és egyre többen élnek is vele.

Stubnya Bence
2024. február 21. 10:01 Közélet

Európai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve

85 százalékra emelkedhet a kormány tervei szerint a foglalkoztatottsági ráta. Tartalék azonban csak a 25 év alattiakban és az 55 év felettiekben van.

Bőgel György
2024. február 20. 15:27 Vállalat

Mit tanulhatnak magyar vállalkozók a Kifli-anyacég sikeréből?

Adva volt egy gyorsan táguló piaci rés, a lehetőség felismerése azonban még kevés a nemzetközi piaci sikerhez, amit a Rohlik tíz év alatt elért.