Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. február 8. 13:38 Világ

A földrengés után még ágyúzta is a szír hadsereg az egyik érintett várost

Helyszíni beszámolók szerint a pusztító hétfői földrengés után pár órával tüzérséggel lőtte a lázadók ellenőrzése alatt álló észak-szíriai Marea városát a szír kormányhadsereg – számolt be a Middle East Eye.

„Hajnali kettő körül hallottam, hogy néhány lövedék becsapódik a külvárosban” – mondta a lap egyik helyszíni forrása. Egy szintén az – Aleppótól 35 kilométerre északra lévő – településen élő aktivista szerint négy vagy öt tüzérségi gránát csapódhatott be. Egy harmadik forrás szerint ugyan ekkor már mindenki a földrengés következményeinek az elhárításán dolgozott, senki nem sérült meg a támadásban.

Brit parlamenti képviselők elítélték a támadást, Alicia Kearns, a külügyi bizottság kormánypárti vezetője szívtelennek és kegyetlennek nevezte a katonai akciót. A brit külügyminiszter ezt szintén teljesen elfogadhatatlannak minősítette, hozzátéve, hogy sajnos ez teljesen beleillik az Aszad-rezsim szokásos viselkedésébe.

Pontosan emiatt Szíriában dolgozó humanitárius és civil szervezetek a földrengés után egyből arra szólították fel a nemzetközi közösséget, gyakoroljon nyomást a szíriai rezsimre és orosz szövetségesére, hogy ne támadja a földrengés által sújtott területeket.

Az elsősorban Törökországban és Szíriában pusztító földrengés az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája, az áldozatok száma már a tízezres nagyságrendbe emelkedett. Az Economist egy török földrengésszakértő alapján arról írt, hogy akár 180 ezer ember is a romok alatt rekedhetett, és közülük nagyon keveset sikerülhet kimenteni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉvtizedek óta nem volt ekkora földrengés Európa közelébenA térségben ekkora rengésnek a lehetőségéről sem tudott idáig senki.

Világ aszad földrengés szíria természeti katasztrófa tüzérség Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Váczi István
2023. március 27. 12:23 Világ

Ukrajnának akarnak lőszert gyártani, de lehet, hogy nem lesz hozzá áram

Megakadni látszik egy gyárbővítés Norvégiában, mert a szabad áramforrást elhappolta az üzem elől egy olyan adatközpont, amely a Tiktokot szolgálja ki.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Fontos

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.