Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. február 6. 12:25 Világ

Évtizedek óta nem volt ekkora földrengés Európa közelében

Bár nagy földrengések időről-időre történnek Törökországban, a hétfő hajnali 7,8-as magnitúdójú rengés kiemelkedően erős és pusztító volt, különösen, hogy ez a Gaziantep környéki régiói idáig nem számított különösebben veszélyes területnek. Hasonló erejű földrengésre Európában és a Földközi-tenger térségében csak több évtizedente kerül sor.

Az első beszámolók 7,4-es magnitúdóról szóltak, de a rengés hivatalos értéke a Richter-skálán most már 7,8. Ez nem elhanyagolható különbség, hiszen a Richter-skála logaritmikus, a hetes és nyolcas érték között 32-szeres a különbség.

2023-ban még világszinten sem volt ilyen erős földrengés, Európa közelében pedig egészen ritkák az ilyen erejű mozgások. 7,8-as földrengés 1955-ben, Andalúziában volt utoljára a kontinensen, és hasonló erejű, de a mélyebb fészek miatt kevésbé pusztító volt az 1940-es bukaresti. A tudományos mérések kezdete óta a legerősebb török földrengés az 1999-es izmiti volt, de az is gyengébb volt a mostaninál. A Márvány-tenger közelében akkor több mint 17 ezren meghaltak, 50 ezren megsérültek, és félmillióan váltak otthontalanná.

A most hétfő hajnalban, helyi idő szerint negyed ötkor bekövetkező földrengés tehát ennél is erősebb, és a rengés fészke alig 15 kilométerre volt a földfelszíntől.

“Ez kifejezetten sekélynek számít, ami nagyon nagy felszíni megrázást jelent, de általában viszonylag kis területen igazán pusztító” – mondta a G7-nek Timár Gábor egyetemi tanár, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi tanszék vezetője. Ha ilyen erejű a földrengés, maga az epicentrum sem pontszerű valójában, feltételezhetően egy 100-120 kilométer hosszú, 25 kilométer széles sáv egyszerre mozdult meg.

A térségben ekkora rengésnek a lehetőségéről sem tudott idáig senki

– fogalmaz Timár Gábor. Gaziantep térségében 6,7-es volt a legnagyobb rengés a mérések kezdete óta, a történelmi leírásokból ismert nagy 1822-es földrengés is valószínűsíthetően csak hetes körüli volt.

A hétfői földrengést követően a pár órán belül szokás szerint érkező utórengések is pusztítóak, volt közöttük 6,7-es is. Az egyik utórengésben, már a reggeli órákban, egy hatemeletes lakóház omlott össze Gaziantepben:

A késő délelőtt frissített hivatalos török közlések már 912 halálos áldozatról tudnak, ennyien haltak meg a török részen. De súlyos károk voltak Szíriában is, ahol reggel hétig 320 halálos áldozatról számoltak be. Rengetegen lehetnek még a romok alatt, félő, hogy a végső halálozási adat a mostani 1200 többszöröse lesz.

Az epicentrum Kahramanmaraş térségében volt, ez az önmagában is félmilliós település a kétmilliós, Budapestnél nagyobb Gazianteptől északra található. A pusztítások mértékére jellemző, hogy a még hettita alapokon, jelentős részben a rómaiak által épített masszív erőd is súlyos károkat szenvedett. Egyes részek szinte a földdel váltak egyenlővé, lakóházak Malatyától Urfán át a kurd “főváros” Diyarbakirig és a szíriai Aleppóig omlottak össze.

“Ez a legnagyobb földrengés, amit valaha detektáltunk a központ történetében” – nyilatkozta Rael Ahmed, a szíriai országos földrengésközpont vezetője.

Tektonikailag három kőzetlemez találkozik a térségben: a Törökország nagy részét magában foglaló anatóliai, az arábiai és az afrikai. Az első adatok szerint nagyjából oldalirányú elmozdulás történhetett a törésvonalak mentén, nagyjából a Földközi-tenger csücskétől Gaziantepig. Máskor a legerősebb földrengések jellemzően a nagy alábukó zónáknál, például Japán, Chile vagy Indonézia térségében történnek. A mostani rengés ereje ezért is olyan szokatlan.

Ekkora amplitúdónál a betonstruktúrák is össze tudnak dőlni. Hogy milyen szokatlan erejű rengésről van szó, azt az is mutatja, hogy történelmi helyek omlottak össze. A gaziantepi erőd mellett történelmi bazárok is súlyosan megsérültek, ami arra utal, hogy az építésük óta valószínűleg nem érte ekkora erőhatás őket

– érzékelteti a hétfői földrengés történelmi súlyát Timár Gábor.

Erdogan török elnök még a korai órákban bejelentette, hogy minden mentőalakulatot a helyszínre vezényeltek, a Vörös Félhold humanitárius szervezet is részt vesz a mentésekben, ők egész Törökországban véradásra is felszólítottak. Törökország négyes vészhelyzeti fokozatot jelentett be, ez azt jelenti, hogy nemzetközi humanitárius segítséget is kérnek a mentéshez.

Gaziantep környéke etnikailag nagyjából a török – kurd választóvonalnál van, de rengeteg itt a szíriai háború után Törökországba került menekült is. A határ túloldala, ahol szintén nagyon súlyos károk vannak, bizonytalan státuszú: egyes részek ténylegesen a török hadsereg ellenőrzése alatt állnak, mások az Aszad-ellenes szír lázadók kezén vannak, Aleppót pedig a háborúban lőtték rommá.

A szíriai lázadók humanitárius szervezete, a Fehérsisakosok is azonnali segítséget kért:

Segítségre van szükségünk. Szükségünk van a nemzetközi közösségre, hogy tegyen valamit. Északnyugat-Szíria most katasztrófa sújtotta terület. Mindenkitől segítségre van szükségünk, hogy megmentsük az embereket

– kérte Iszmail Al Abdullah szóvivő.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ földrengés szíria természeti katasztrófa Törökország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.