Hírlevél feliratkozás
Avatar
2023. január 30. 09:39 Világ

A növekvő geopolitikai feszültségek árnyékában készül nagyot ugrani India, kérdés, hogy lesz-e hozzá elég ereje

Többek között az értékláncok diverzifikálása, a nyugati-kínai viszony romlása és az egyre dráguló kínai munkaerő miatt a nyugati multik igyekeznek áthelyezni a gyártásukat Kínából, ez a folyamat pedig lehetőséget teremt Indiának.

Narendra Modi, India miniszterelnöke igyekszik felhasználni ezt a lehetőséget, hogy vonzóbbá tegye az 1,4 milliárd lakosú országot a külföldi tőke számára. Ennek érdekében az indiai kormány idei költségvetésének közel 20 százalékát költi beruházásokra – például közlekedési fejlesztésekre -, ami az elmúlt évtized legmagasabb aránya az India gazdasági kilátásait körbejáró Bloomberg-cikk szerint.

Narendra Modi indiai miniszterelnök beszédet tart a Bháratíja Dzsanatá Párt (BJP) gyűlésén, 2022. december 2-án. Forrás: AFP/Europress

Bár Indiának számos problémával kell megküzdenie, mint például a túlburjánzó bürokráciával, a korrupcióval vagy az egyenlőtlenségekkel, az ország felemelkedésének kedvez a jelenlegi világpolitikai helyzet. Az Egyesült Államok és Kína rivalizálása, valamint az orosz-ukrán háború is növeli geopolitikai szerepét. Szimbolikus jelentőséggel bír, hogy India Kínát megelőzve idén a világ legnépesebb országa lesz.

A Morgan Stanley előrejelzése szerint India ebben az évtizedben a világgazdaság bővülésének egyötödét fogja adni,

és ezzel egyike lesz annak a három országnak, amely több mint 400 milliárd dolláros éves növekedést fog produkálni.

Az ellátási láncok biztonsága érdekében számos vállalat Kína helyett más országokba tervezi kiszervezni a gyártást, ilyen például Vietnám vagy India. A Bloomberg egy indiai miniszterre hivatkozva azt írta, hogy az Apple a mostani 5-7 százalékról 25-re szeretne növelni az Indiában elkészült termékeinek az arányát. Emellett az Apple három kulcsfontosságú tajvani beszállítója*a Foxconn Technology Group, a Pegatron Corp. és a Wistron Corp. pénzügyi ösztönzőket kapott az indiai kormánytól az indiai okostelefon-gyártás és -export felfuttatására.

Narendra Modi indiai miniszterelnök kezet fog az Apple vezérigazgatójával, Tim Cookkal egy találkozó során Újdelhiben 2016. május 21-én. Forrás: AFP/Europress

Modi ambíció már a 2014-es első sikeres miniszterelnöki kampányában is megjelentek. Modi számára mintául szolgál Dél-Korea, Tajvan és természetesen Kína gazdasági modellje is. A feldolgozóipar fellendítésére alapozó terve azonban egyelőre nem valósult meg annyira sikeresen, mint több délkelet-ázsiai országban. A McKinsey adatai szerint a szektor aránya a GDP-n belül a 2000-es 15,3 százalékról 2020-ra 17,4-re emelkedett, ezzel szemben Vietnám kétszeresére tudta növelni feldolgozóipari részesedését a GDP-n belül ugyanebben az időszakban.

India számára emiatt elsődleges prioritás, hogy a feldolgozóipar elérje a GDP 25 százalékát, és hogy nagyobb mértékben vegye ki részét a globális kereskedelemből a mostani kevesebb mint 2 százalékos aránynál.

„Indiát fejlett nemzetté kell tennünk a következő 25 évben” – jelentette ki Modi, és a Bloomberg szerint ehhez megvannak az országnak a lehetőségei és képességei is. Az újság szerint a GDP-növekedés a következő évtizedben évi 8,5 százalék körül fog alakulni, és a Centre for Economics and Business Research londoni tanácsadócég előrejelzése szerint India 2035-re tízezer milliárd dolláros gazdasággá fog válni, amivel a harmadik legnagyobb lenne az USA és Kína után (jelenleg a hatodik).

Modi eddigi reformjainak egyelőre vegyesek az eredményei. A korábbi adóreformnak köszönhetően az adóbevételek beszedése tavaly 34 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Azonban számos reformterv a lakosság ellenállásába ütközött, így 2021-ben a kormány lemondott néhány átfogó tervéről. A reformtervek keresztülvitelét megnehezíti, hogy az indiai választók inkább a kézzelfogható politikai ígéretekre, mint a beruházásokat ösztönző elvont politikára szavaznak a Bloomberg szerint.

„Bangladeshez képest a mi költségeink 40-50 százalékkal magasabbak” – egy indiai textilüzem. Forrás: AFP

India felemelkedését az is nehezíti, hogy az ország középosztálya jelentősen kisebb, mint például Kínában, és nagyok a társadalmi rétegek közötti különbségek. 1995 óta a népesség felső 1 százaléka és a társadalom alsó 50 százaléka közötti vagyoni különbség körülbelül háromszorosára emelkedett.

A Bloomberg Economics elemzése szerint a férfiak és nők közötti különbségek – ami megmutatkozik a nők munkaerőpiaci részvételében – megszüntetése 2050-ig több mint 30 százalékkal növelheti India GDP-jét.

Modi a vállalkozók terheit is csökkentené, például a munkaügyi törvények egyszerűsítésével, amelyek jelenleg megnehezítik egyes vállalatok bővülését. „Bangladeshez képest a mi költségeink 40-50 százalékkal magasabbak” – mondta egy ruházati cikkeket exportáló vállalat alapítója a Bloombergnek. Szintén kihívás, hogy mit kezdjen India a mezőgazdaság visszaszorulása miatt munkanélkülivé válók tömegeivel, akik közül sokan a városokba költöznek.

Mindenesetre Modi népszerűsége továbbra is magas maradt, támogatottsága 70 százalék fölött van. A 2024-ben esedékes országos választások előtt az a kérdés, hogy Modi hogyan fogja felhasználni a felhalmozott politikai tőkéjét. „Optimisták vagyunk. Az ellátási láncok megszakadása, az olajárak, az infláció és a háborús válság ellenére India alapvetően nagyon jól áll” – mondta Adar Poonawalla, a világ legnagyobb vakcinagyártójának számító Serum Institute of India vezérigazgatója.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMindenhol népszerű, de kevés helyen sikeres az újraiparosításAlig néhány ország van a világon, amelyet nem ért el a dezindusztrializáció, de Magyarország köztük van.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA globalizáció régi rendszerét magunk mögött hagytuk, az újnak még csak a körvonalai látszanakAz európai cégek többsége ott gyártana inkább, ahol a termékeit eladja: a G7 Podcastban az erről szóló felmérés kapcsán beszélgettünk a globalizáció átalakulásáról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár nem Kína az orosz olaj legnagyobb vásárlója, India 33-szorosára növelte az importjátRekord nagyságúra, napi 1,2 millió hordóra nőtt decemberben az Oroszországból Indiába érkező kőolaj mennyisége.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ellátási láncok feldolgozóipar globális ellátási lánc india Kína Narendra Modi Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 15:54 Pénz, Világ

Nem erőltetik, ami nem megy, 20 év után adta fel romániai ambícióit az OTP

A nagy terjeszkedés közben távozott a bankcsoport azokról a piacokról, ahol nem sikerült nagyra nőni, és erre esélyt sem látott a vezetőség.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén, és ezúttal nemcsak értékben, hanem mennyiségben is növekedést mutattak az adatok.