Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. január 20. 20:27 Világ

A szankciók ellenére megtalálja az orosz és fehérorosz fa az útját az EU-ba

Miután az EU szankcionálta a háborús agresszor Oroszország és szövetségese, Belarusz faexportját, hirtelen kazahsztáni és kirgizisztáni fa árasztotta el Európát. Pontosabban annak látszó fa. A faszállítmányokat ugyanis átcsomagolják és az ügyeskedő kereskedők hamis vagy félrevezető dokumentációval verik át a hatóságokat, derítette fel az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) égisze alatt dolgozó, lengyel és belarusz oknyomozó újságírókkal is megerősített riportercsapat.

Mivel a két ország a szankciók előtt a legnagyobb fabeszállítók közé tartozott az EU-ban, a tiltás a fa árait is kilőtte. Következésképp azok a közvetítők, akik ugyanazt a szállítmányt hajlandók átcímkézni és félrevezető dokumentációval ellátni, a korábbiaknál többet kereshetnek. Ráadásul a folyamat eredményeként az orosz és belarusz faipar is a pénzéhez jut.

A riporterek helyszíni nyomozásai megerősítették az Eurostat adataiból kikövetkeztethető feltételezést, miszerint a tiltott faszállítmányokat kazahsztáni és kirgizisztáni faként adják el az EU-n belülre. Az adatok alapján a 2022 közepi tiltás után már októberre megnégyszereződött az EU-ba érkező kazahsztáni és a kirgizisztáni fa mennyisége. A Lengyelországba érkező kazahsztáni fa értéke 108 ezer euróról öt hónap alatt 7,4 millió euróra nőtt.

Az orosz és fehérorosz fa hagyományosan Lettországon és Litvánián keresztül érkezett korábban az EU-ba, a fenti jelenség ezen országok hatóságainak okoz egyre nagyobb gondot. Amint azt a litván vámhatóság képviselője mondta az OCCRP-nek: korábban csak szét kellett bontani az egyes teherautó-szállítmányok rakományát, és láthatóvá váltak azok a jelek, amelyek egyértelműen beazonították az orosz és belarusz fát. Mostanra egyre több a gyanús szállítmány, és közben a csempészek is egyre kifinomultabb módszerekhez folyamodnak, és egyre komolyabb dokumentációt állítanak össze.

A riporterek olyan kirgizisztáni és belarusz cégeket is találtak, amelyek nyíltan hirdették szolgáltatásként a szállítmányok „átmaszkírozását” és a hamis dokumentáció elkészítését. Feltehetően ezek az átcsomagolt szállítmányok Litvániában, Lengyelországban, Németországban, Lettországban és Dániában kötöttek ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyanús, hogy nagy tételben játsszák ki az Oroszország elleni szankciókat olasz árukkalKilőtt az olasz export Törökországba, amely viszont Oroszországba ad el minden korábbinál többet, miközben az utóbbi két ország egyaránt súlyos gazdasági nehézségekkel küzd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg hatástalanok az Oroszországra kivetett szankciók?Oroszország nem omlott össze, de a nyár végére az olajbevételek elapadtak, az ipar megrogyott és a költségvetés is egyre nehezebben bírja a háború költségeit. Az azonban még mindig kérdéses, hogy ennek lesz-e hatása a moszkvai politikára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz összeomlás elmaradt, de nem fényesek a kilátásokAz orosz gazdaság új körülményekhez történő alkalmazkodási periódusa jövő őszig tarthat, de a visszaesés valószínűleg csak 3-5 év múlva ér véget.

Világ csempészet fehéroroszország gazdasági szankció határellenőrzés orosz-ukrán háború Oroszország szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2023. február 2. 10:18 Világ

Három nap múlva jön az új szankció Oroszország ellen, lesz-e elég gázolaj Európában?

Február 5-én életbe lép a finomított orosz olajtermékekre vonatkozó uniós behozatali tilalom és árkorlátozás, az utóbbi mértékéről azonban nem tudtak megegyezni tegnap az uniós országok képviselői.

Nagy Zsolt
2023. február 1. 14:35 Vállalat, Világ

Hamarosan a harctéren bizonyíthat Európa legnagyobb magántank-arzenáljának egy része

Egyebek mellett kiszuperált Leopard 1-es harckocsikat vett meg jó pénzért egy vállalkozó akkor, amikor senkinek sem kellettek. Most sok pénzt csinálna belőlük.

Nagy Zsolt
2023. február 1. 11:37 Világ

Egyre látványosabban alakul hadigazdasággá Oroszország

Az állami kiadások pörgetik a háborúhoz kapcsolódó szektorokat, ami jórészt ellensúlyozza a többi iparág veszteségeit.

Fontos

Pálos Máté
2023. február 2. 04:34 Közélet

Nem szaladt volna bele az Erasmus-pofonba a kormány, ha van fék és ellensúly

Néha talán még a kormánynak sem jönne rosszul, ha lenne valamilyen fék a brüsszeli fal előtt, ennek hiányában marad az elhúzódó csata az Európai Bizottsággal.

Kolozsi Ádám
2023. február 1. 17:17 Élet, Közélet

Februári tavaszi szünettel és júliusi vizsgákkal spórol a rezsin több nagy egyetem

Rendkívüli intézkedésekkel próbálják elérni a kormány által elvárt 25 százalékos megtakarítást. Kérdés, hogy nem kell-e majd emiatt kötbért fizetniük a gázszolgáltatónak.

Jandó Zoltán
2023. február 1. 04:35 Adat, Vállalat

Miért kapjuk négyszer drágábban az orosz gázt, mint a csehek?

Szijjártó Péter szerint az orosz gázszerződés árképlete sokkal kedvezőbb, mint a korábbi. Azzal az árképlettel azonban az elmúlt két évben több mint ezermilliárd forintot spóroltunk volna.