Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. január 20. 20:27 Világ

A szankciók ellenére megtalálja az orosz és fehérorosz fa az útját az EU-ba

Miután az EU szankcionálta a háborús agresszor Oroszország és szövetségese, Belarusz faexportját, hirtelen kazahsztáni és kirgizisztáni fa árasztotta el Európát. Pontosabban annak látszó fa. A faszállítmányokat ugyanis átcsomagolják és az ügyeskedő kereskedők hamis vagy félrevezető dokumentációval verik át a hatóságokat, derítette fel az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) égisze alatt dolgozó, lengyel és belarusz oknyomozó újságírókkal is megerősített riportercsapat.

Mivel a két ország a szankciók előtt a legnagyobb fabeszállítók közé tartozott az EU-ban, a tiltás a fa árait is kilőtte. Következésképp azok a közvetítők, akik ugyanazt a szállítmányt hajlandók átcímkézni és félrevezető dokumentációval ellátni, a korábbiaknál többet kereshetnek. Ráadásul a folyamat eredményeként az orosz és belarusz faipar is a pénzéhez jut.

A riporterek helyszíni nyomozásai megerősítették az Eurostat adataiból kikövetkeztethető feltételezést, miszerint a tiltott faszállítmányokat kazahsztáni és kirgizisztáni faként adják el az EU-n belülre. Az adatok alapján a 2022 közepi tiltás után már októberre megnégyszereződött az EU-ba érkező kazahsztáni és a kirgizisztáni fa mennyisége. A Lengyelországba érkező kazahsztáni fa értéke 108 ezer euróról öt hónap alatt 7,4 millió euróra nőtt.

Az orosz és fehérorosz fa hagyományosan Lettországon és Litvánián keresztül érkezett korábban az EU-ba, a fenti jelenség ezen országok hatóságainak okoz egyre nagyobb gondot. Amint azt a litván vámhatóság képviselője mondta az OCCRP-nek: korábban csak szét kellett bontani az egyes teherautó-szállítmányok rakományát, és láthatóvá váltak azok a jelek, amelyek egyértelműen beazonították az orosz és belarusz fát. Mostanra egyre több a gyanús szállítmány, és közben a csempészek is egyre kifinomultabb módszerekhez folyamodnak, és egyre komolyabb dokumentációt állítanak össze.

A riporterek olyan kirgizisztáni és belarusz cégeket is találtak, amelyek nyíltan hirdették szolgáltatásként a szállítmányok „átmaszkírozását” és a hamis dokumentáció elkészítését. Feltehetően ezek az átcsomagolt szállítmányok Litvániában, Lengyelországban, Németországban, Lettországban és Dániában kötöttek ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyanús, hogy nagy tételben játsszák ki az Oroszország elleni szankciókat olasz árukkalKilőtt az olasz export Törökországba, amely viszont Oroszországba ad el minden korábbinál többet, miközben az utóbbi két ország egyaránt súlyos gazdasági nehézségekkel küzd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg hatástalanok az Oroszországra kivetett szankciók?Oroszország nem omlott össze, de a nyár végére az olajbevételek elapadtak, az ipar megrogyott és a költségvetés is egyre nehezebben bírja a háború költségeit. Az azonban még mindig kérdéses, hogy ennek lesz-e hatása a moszkvai politikára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz összeomlás elmaradt, de nem fényesek a kilátásokAz orosz gazdaság új körülményekhez történő alkalmazkodási periódusa jövő őszig tarthat, de a visszaesés valószínűleg csak 3-5 év múlva ér véget.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ csempészet fehéroroszország gazdasági szankció határellenőrzés orosz-ukrán háború Oroszország szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Könnyebb helyzetbe hozza a magyar kormányt az európai választás

Fennakadásokat igen, gazdasági kisiklást nem hoz az EP-választás várható kimenetele, Magyarországnak pedig jól jön a szigorúbb költségvetési felügyelet elodázódása.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Stubnya Bence
2024. május 21. 05:03 Vállalat

„Korábban volt A- és B-terv, most a munkaadók széttárják a kezüket” – így fulladt le a magyar autóipar

Márciusban földbe állt a magyar jármű- és akkugyártás, de a szenvedés már hónapok óta tart. Érdemes újragondolni az elektromobilitás ösztönzésének formáit.

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.