Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. január 20. 20:27 Világ

A szankciók ellenére megtalálja az orosz és fehérorosz fa az útját az EU-ba

Miután az EU szankcionálta a háborús agresszor Oroszország és szövetségese, Belarusz faexportját, hirtelen kazahsztáni és kirgizisztáni fa árasztotta el Európát. Pontosabban annak látszó fa. A faszállítmányokat ugyanis átcsomagolják és az ügyeskedő kereskedők hamis vagy félrevezető dokumentációval verik át a hatóságokat, derítette fel az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) égisze alatt dolgozó, lengyel és belarusz oknyomozó újságírókkal is megerősített riportercsapat.

Mivel a két ország a szankciók előtt a legnagyobb fabeszállítók közé tartozott az EU-ban, a tiltás a fa árait is kilőtte. Következésképp azok a közvetítők, akik ugyanazt a szállítmányt hajlandók átcímkézni és félrevezető dokumentációval ellátni, a korábbiaknál többet kereshetnek. Ráadásul a folyamat eredményeként az orosz és belarusz faipar is a pénzéhez jut.

A riporterek helyszíni nyomozásai megerősítették az Eurostat adataiból kikövetkeztethető feltételezést, miszerint a tiltott faszállítmányokat kazahsztáni és kirgizisztáni faként adják el az EU-n belülre. Az adatok alapján a 2022 közepi tiltás után már októberre megnégyszereződött az EU-ba érkező kazahsztáni és a kirgizisztáni fa mennyisége. A Lengyelországba érkező kazahsztáni fa értéke 108 ezer euróról öt hónap alatt 7,4 millió euróra nőtt.

Az orosz és fehérorosz fa hagyományosan Lettországon és Litvánián keresztül érkezett korábban az EU-ba, a fenti jelenség ezen országok hatóságainak okoz egyre nagyobb gondot. Amint azt a litván vámhatóság képviselője mondta az OCCRP-nek: korábban csak szét kellett bontani az egyes teherautó-szállítmányok rakományát, és láthatóvá váltak azok a jelek, amelyek egyértelműen beazonították az orosz és belarusz fát. Mostanra egyre több a gyanús szállítmány, és közben a csempészek is egyre kifinomultabb módszerekhez folyamodnak, és egyre komolyabb dokumentációt állítanak össze.

A riporterek olyan kirgizisztáni és belarusz cégeket is találtak, amelyek nyíltan hirdették szolgáltatásként a szállítmányok „átmaszkírozását” és a hamis dokumentáció elkészítését. Feltehetően ezek az átcsomagolt szállítmányok Litvániában, Lengyelországban, Németországban, Lettországban és Dániában kötöttek ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGyanús, hogy nagy tételben játsszák ki az Oroszország elleni szankciókat olasz árukkalKilőtt az olasz export Törökországba, amely viszont Oroszországba ad el minden korábbinál többet, miközben az utóbbi két ország egyaránt súlyos gazdasági nehézségekkel küzd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTényleg hatástalanok az Oroszországra kivetett szankciók?Oroszország nem omlott össze, de a nyár végére az olajbevételek elapadtak, az ipar megrogyott és a költségvetés is egyre nehezebben bírja a háború költségeit. Az azonban még mindig kérdéses, hogy ennek lesz-e hatása a moszkvai politikára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz összeomlás elmaradt, de nem fényesek a kilátásokAz orosz gazdaság új körülményekhez történő alkalmazkodási periódusa jövő őszig tarthat, de a visszaesés valószínűleg csak 3-5 év múlva ér véget.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ csempészet fehéroroszország gazdasági szankció határellenőrzés orosz-ukrán háború Oroszország szankciók Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 24. 13:45 Világ

Ukrajnának kevés az esélye egy fajsúlyos amerikai támogatásra

Alig hozott eredményt Zelenszkij washingtoni látogatása, annak ellenére sem kapott ígéretet a 24 milliárd dolláros újabb katonai csomagra, hogy zárt körben arról beszélt, anélkül elveszítik a háborút. Európában és a tengerentúlon is gyengül az elköteleződés Ukrajna segítése mellett.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 21. 15:42 Világ

Teljes hatalmi átrendeződés és az etnikai tisztogatás rémképe: a kaukázusi villámháború következményei

Az örmény többségű Hegyi-Karabah sorsa a napokban megpecsételődött.

Pálos Máté
2023. szeptember 21. 13:09 Világ

Két körülmény árnyalja az ukrajnai lengyel fegyverszállítás leállítását

Választás előtti szavazatmaximalizáló manőver lehet a bejelentés, és a legtöbb fegyvert már leszállították. A diplomáciai feszültség ettől még lehet valós.

Fontos

Fabók Bálint
2023. szeptember 26. 09:48 Adat

Bő száz év alatt nyertünk egy második életet

1900-ben nagyjából 37 év volt a várható élettartam Magyarországon.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 25. 17:55 Élet

A halálozási adatokon is jól látszanak tikkasztó nyár következményei

Dél-Európa bizonyos részein 20-60 százalékos többlethalálozás adódott a kivételesen meleg idei július során.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 25. 17:02 Közélet

Magyarországról jövő migránsok és álhírek is szítják a feszültséget a választásra készülő Szlovákiában

Szombaton választást tartanak Szlovákiában, a közbeszédet a Magyarország felől érkező migránsok uralják.