Hírlevél feliratkozás
Avatar
2023. január 18. 17:07 Világ

Ilyen kevés gázt utoljára a Szovjetunió idején küldtek az oroszok, és most tovább csökkentik az exportot

Az orosz gázexportot lebonyolító Gazprom EU-ba irányuló vezetékes szállításai 22 százalékkal csökkentek január első felében a decemberi adatokhoz képest – derült ki a Reuters kedden készített számításaiból.

A Gazprom adatai alapján január 1-15. között naponta átlagosan 63,7 millió földgáz érkezett az uniós országokba Ukrajnán és a Fekete-tenger alatti Török Áramlat vezeték egyik ágán keresztül. Decemberben a napi átlag még 81,9 millió köbméter volt. A Gazprom exportstatisztikáit ismerő forrás megerősítette a számításokat, azonban az orosz állami vállalat nem válaszolt a Reuters megkeresésére.

Oroszország vezetékes európai gázexportja tavaly a szovjet korszak utáni mélypontra zuhant, mivel a legnagyobb gázfogyasztóknak – köztük Németországnak – történő szállítások az ukrajnai háború miatt csökkentek. A visszaeséshez hozzájárultak az Északi Áramlaton történő robbanások is, bár a Gazprom már előtte is egyre lejjebb tekerte a Balti-tenger alatti exportot.

A Gazprom által keddre előre jelzett 32,6 millió köbméteres ukrajnai tranzit csaknem 8 százalékos csökkenés az előző néhány naphoz képest. Az előző tíz napban ez a mennyiség minimális eltéréssel 35,5 millió köbméter körül volt, miközben 2022-2023 fordulóján még valamivel több mint napi 40 millió köbmétert tett ki.

A Reuters számításai szerint az Európai Unióba irányuló összes orosz vezetékes gázszállítás 955,3 millió köbmétert ért el január első felében. Decemberben ez a szám 2,5 milliárd köbméter volt. Egy az adatokat ismerő forrás szerint az alacsonyabb exportmennyiséget valószínűleg az újévi időszakban Európa nagy részén tapasztalt rekord magas téli hőmérséklettel lehet magyarázni.

Bár a hírügynökség rövid cikke erre nem tért ki, de az utóbbit a rövid távú körülményekhez képest kell érteni. A nagy kép ugyanis továbbra is az, hogy Oroszország azt követően csökkentette jelentősen az európai gázszállításait, hogy az Európai Unió Ukrajna orosz lerohanására szankciók sorozatával, valamint a megtámadott ország gazdasági és katonai támogatásával válaszolt. A szállítások fokozatos csökkentése ellenére tavaly még 60 milliárd köbméter orosz földgáz érkezett az uniós országokba a vezetékeken keresztül – az eddigi januári tempóból kiindulva idén ennek csak a töredéke lesz az orosz export.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszafelé sült el az orosz gázfegyver, mélypontra bukott az exportjukA szállítások korlátozása az orosz stratégia része volt, de az alacsonyabb gázárak mellett már felvetették az egyik leállított vezeték újraindítását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gázjátszma legbizarrabb oldala: miközben az oroszok jégkorszakkal fenyegetik a Nyugatot, Ukrajnának dollárban fizetnek a tranzitértLogikus érvek szólnak amellett, hogy ne zárják el teljesen a gázt, mert ez az utolsó orosz adu. De vajon meddig?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa már a felrobbantása előtt kiváltotta az Északi ÁramlatotMúlt héten az orosz import újabb évtizedes mélypontra zuhant, az Európába érkező gáz mennyisége azonban így is emelkedett, és ez elég lehet a télre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ földgáz gázimport gazprom orosz-ukrán háború Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.