Hírlevél feliratkozás
Avatar
2023. január 18. 17:07 Világ

Ilyen kevés gázt utoljára a Szovjetunió idején küldtek az oroszok, és most tovább csökkentik az exportot

Az orosz gázexportot lebonyolító Gazprom EU-ba irányuló vezetékes szállításai 22 százalékkal csökkentek január első felében a decemberi adatokhoz képest – derült ki a Reuters kedden készített számításaiból.

A Gazprom adatai alapján január 1-15. között naponta átlagosan 63,7 millió földgáz érkezett az uniós országokba Ukrajnán és a Fekete-tenger alatti Török Áramlat vezeték egyik ágán keresztül. Decemberben a napi átlag még 81,9 millió köbméter volt. A Gazprom exportstatisztikáit ismerő forrás megerősítette a számításokat, azonban az orosz állami vállalat nem válaszolt a Reuters megkeresésére.

Oroszország vezetékes európai gázexportja tavaly a szovjet korszak utáni mélypontra zuhant, mivel a legnagyobb gázfogyasztóknak – köztük Németországnak – történő szállítások az ukrajnai háború miatt csökkentek. A visszaeséshez hozzájárultak az Északi Áramlaton történő robbanások is, bár a Gazprom már előtte is egyre lejjebb tekerte a Balti-tenger alatti exportot.

A Gazprom által keddre előre jelzett 32,6 millió köbméteres ukrajnai tranzit csaknem 8 százalékos csökkenés az előző néhány naphoz képest. Az előző tíz napban ez a mennyiség minimális eltéréssel 35,5 millió köbméter körül volt, miközben 2022-2023 fordulóján még valamivel több mint napi 40 millió köbmétert tett ki.

A Reuters számításai szerint az Európai Unióba irányuló összes orosz vezetékes gázszállítás 955,3 millió köbmétert ért el január első felében. Decemberben ez a szám 2,5 milliárd köbméter volt. Egy az adatokat ismerő forrás szerint az alacsonyabb exportmennyiséget valószínűleg az újévi időszakban Európa nagy részén tapasztalt rekord magas téli hőmérséklettel lehet magyarázni.

Bár a hírügynökség rövid cikke erre nem tért ki, de az utóbbit a rövid távú körülményekhez képest kell érteni. A nagy kép ugyanis továbbra is az, hogy Oroszország azt követően csökkentette jelentősen az európai gázszállításait, hogy az Európai Unió Ukrajna orosz lerohanására szankciók sorozatával, valamint a megtámadott ország gazdasági és katonai támogatásával válaszolt. A szállítások fokozatos csökkentése ellenére tavaly még 60 milliárd köbméter orosz földgáz érkezett az uniós országokba a vezetékeken keresztül – az eddigi januári tempóból kiindulva idén ennek csak a töredéke lesz az orosz export.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVisszafelé sült el az orosz gázfegyver, mélypontra bukott az exportjukA szállítások korlátozása az orosz stratégia része volt, de az alacsonyabb gázárak mellett már felvetették az egyik leállított vezeték újraindítását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gázjátszma legbizarrabb oldala: miközben az oroszok jégkorszakkal fenyegetik a Nyugatot, Ukrajnának dollárban fizetnek a tranzitértLogikus érvek szólnak amellett, hogy ne zárják el teljesen a gázt, mert ez az utolsó orosz adu. De vajon meddig?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa már a felrobbantása előtt kiváltotta az Északi ÁramlatotMúlt héten az orosz import újabb évtizedes mélypontra zuhant, az Európába érkező gáz mennyisége azonban így is emelkedett, és ez elég lehet a télre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ földgáz gázimport gazprom orosz-ukrán háború Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Debreczeni Anna
2024. február 24. 15:09 Világ

Csak tíz évvel később tudjuk meg, ha átléptük a 1,5 fokos küszöböt

Tavaly volt a legforróbb év a Földön a mérések kezdete óta.

Hajdu Miklós
2024. február 23. 12:39 Világ

A magyarok 4 Gripent, a svédek egy NATO-csatlakozást kaptak

A svéd (és a magyar) érdekek mellett sokkal lényegesebbnek mutatkoznak a NATO szempontjai Svédország csatlakozásával kapcsolatban.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.

Holtzer Péter
2024. február 24. 04:34 Közélet

Más szakmából átképzett tanárok – megoldás vagy álmegoldás a tanárhiányra?

Sokéves vegyipari múlttal vált kezdő tanárrá Fridez Dóra, aki most két határmenti kistelepülés iskolájában tanít.