Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. január 16. 14:17 Világ

Kiszabadították a fontos hajózási utat elzáró borsószállítmányt

Sikerült kiszabadítani azt az ukrán teherhajót, amely 13 ezer tonna borsóval a fedélzetén feneklett meg a Boszporuszban, veszélyeztetve Európa egyik legfontosabb hajózási útvonalának forgalmát – számolt be a CNN Türk.

Az MKK-1 nevű hajó helyi idő szerint ma reggel fél 8 körül akadt el a kormánymű technikai hibája miatt, utána mindkét irányba leállították a forgalmat. Ezt követően civil vontató- és mentőhajók, valamint a part őrség vízi járművei is a segítségére siettek, búvárokkal közösen. A mentőakció körülbelül négy órán át tartott, ügyelve arra, hogy közben ne sérüljön meg a megfeneklett hajó.

Végül helyi idő szerint nem sokkal fél egy után sikerült kimozdítani a helyéről, ezt követően a forgalom a megszokott módon folytatódott a szorosban.

Az eset nem számít szokatlannak, és a hasonló problémákat általában néhány óra alatt sikerül elhárítani – emlékeztet a Bloomberg. Most valószínűleg azért kapott nagyobb figyelmet (számos magyar hírportál is beszámolt róla), mert az egész világ élelmezési helyzetét befolyásolja, hogy a háborús körülményekhez képest zavartalanul lehet-e lebonyolítani az ukrán agrárexportot a fekete-tengeri egyezmény keretében. Márpedig ennek döntő részének át kell haladnia a Boszporuszon.

Emellett az eset arra is rámutat, hogy a török hatóságok miért ragaszkodnak szigorúan ahhoz, hogy csak biztosítással rendelkező hajók haladhassanak át a tengerszorosaikon. Mint ismert, a nyugati hatalmak által bevezetett olajárplafonnak azzal lehet szélesebb körű érvényt szerezni, hogy csak az engedélyezett (hordónként 60 dollár alatti) szinten vásárolt orosz kőolajszállítmányokat biztosíthatják az ezen a téren a világpiacot uraló nyugati társaságok. Az MKK-1 esetében egyébként nem történt olajszivárgás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFurcsán alakult az Ukrajnát elhagyó első gabonaszállító hajó történeteA Razoni tavaly három olyan utat tett meg, amelyiken kikapcsolta a jeladóját, a műholdképek szerint ilyenkor Szíriában dokkolt. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre nagyobb hajókat építünk, amiket egyre nehezebb kimenteniA teherhajók egyre nagyobbak és ormótlanabbak, aminek egyelőre nehéz felmérni a tengeri áruszállítás biztonságára gyakorolt hatását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz orosz rakéták elzárták Ukrajna legfőbb bevételi forrásátA lakosság szenvedéseihez képest kevesebb figyelmet kapott eddig az ipar megbénulása, pedig Ukrajna képességét a háború folytatására ez legalább annyira befolyásolja.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ boszporusz hajózás orosz-ukrán háború teherhajó tengerhajózás Törökország Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 11. 05:08 Közélet, Világ

Szédítő pávatáncot hozott, de csak mérsékelten növeli Orbán befolyását az EP jobbra tolódása

A jobbszél nagy sajtót kapott helyezkedésénél fontosabbak lesznek néhány tagállam belpolitikai folyamatai az EU jövőjét illetően.

Stubnya Bence
2024. július 9. 05:00 Közélet, Világ

A magyar gazdaság fejlettségi szintjén már nem lehet csak az iparra fókuszálni

Olyan országoknak is érdemes iparpolitikával foglalkoznia, ahol nagyok a korrupciós kockázatok, de nem mindegy, hogyan. Interjú Juhász Rékával, a University of British Columbia kutatójával.

Torontáli Zoltán
2024. július 8. 11:07 Adat, Világ

Európa-rekorder a magyar ingatlanok drágulása 2015 óta

Az Eurostat friss adatai szerint 2015-höz képest elsők, 2010-hez képest másodikok vagyunk ingatlandrágulásban az unióban.

Fontos

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Stubnya Bence
2024. július 11. 13:16 Közélet

Megnehezítheti a 2026-os választás előtt a kormány dolgát az újraszabott uniós kényszerzubbony

A kormány azzal számol, hogy a túlzottdeficit-eljárásban négy évig kell majd bizonyos mértékben csökkenteni a költségvetési hiányt.

Hajdu Miklós
2024. július 10. 16:47 Közélet

150 milliárd forint bevételről mond le a kormány a három megszűnő különadóval

Átszervezi a kormány a különadókat, három ágazat fellélegezhet jövőre.