Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. január 13. 12:55 Világ

A háború gyors meneküléssel kecsegtet a hitelcsapdából és az anyagi nehézségek elől a legszegényebb oroszoknak

Egyre jobban elmosódnak a határok a szociális és a háborús kiadások között az orosz költségvetésben. A Kreml ugyanis hadseregnek adott korlátlan anyagi támogatás mellett a legszegényebb rétegekkel is nagyvonalúan bánt – noha az ország gazdasági helyzetét jócskán kikezdi a háború, mégis az állami kiadások nagyjából kétharmadát a védelmi, biztonsági tételek mellett a szociális programok teszik ki a Bloomberg szerint.

Ennek köszönhetően a legalsó jövedelmi tizednek adott támogatások az inflációs rátát kétszeresen meghaladó mértékben növekedtek, ugyanakkor a náluk kedvezőbb helyzetben lévőket magukra hagyta az állam. A leginkább nélkülözők támogatásának fontosságát Anton Sziluanov pénzügyminiszter is egyértelművé tette, amit akár az infrastruktúrára fordítható összegek rovására is kész finanszírozni Oroszország.

Mindezek következtében a létminimum alatt élők száma egy év alatt 700 ezer fővel csökkent 2022 nyarán.

Az amerikai lap megjegyzi, hogy e deprivált csoportok régóta Putyin legfontosabb szavazóinak számítanak, ám az ő lojalitásukat erősítő intézkedések mellett a hadviselést is bőkezű támogatások ösztönzik. December végétől a háborúban életüket veszítő katonák családjainak ötmillió rubelt – nagyjából 27 millió forintot – utal az állam, amiből az ország jelentős részén akár lakást is lehet vásárolni. Az Ukrajnában megsérült veteránok továbbá hárommillió rubeles térítésre számíthatnak. Alexander Isakov, a Bloombergnek nyilatkozó orosz közgazdász szerint a legszegényebbeknek a háború gyors meneküléssel kecsegtet az anyagi nehézségek és a visszafizethetetlen hitelek elől.

A támogatásokat élénken hirdeti az állami média, a televízió tavaly például egy fiát a háborúban elveszítő apáról közölt riportot, aki a szomorú eset nyomán kiutalt összegből egy régóta vágyott fehér Ladát vásárolt – az új autóval megtett első útja a temetőbe vezetett.

A seregbe való belépéshez is a meggazdagodás lehetőségét társítják a közösségi médiában és a toborzóportálokon látható reklámok, és a már említett szakember szerint sokan valóban a szegénységből történő kitörés reményében mennek a frontra.

Világ orosz-ukrán háború orosz-ukrán konfliktus Oroszország szegénység Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2023. március 28. 09:34 Vállalat, Világ

Segíti az infláció csökkenését, hogy egyre olcsóbb a tengeri szállítás

Már majdnem olyan áron lehet helyet foglalni a konténerszállító hajókon, mint a járvány előtt, és a díjak innen is tovább csökkenhetnek. Ez a vásárlók pénztárcájára is pozitív hatással lehet.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Stubnya Bence
2023. március 27. 14:17 Világ

A szankciók ellenére rekordot dönthet az orosz dízelexport márciusban

A kieső európai import helyett eddig sikeresen talált alternatív vevőket Oroszország, bár vannak arra utaló jelek, hogy nem tart ki sokáig a fellendülés.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.