Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. január 13. 12:55 Világ

A háború gyors meneküléssel kecsegtet a hitelcsapdából és az anyagi nehézségek elől a legszegényebb oroszoknak

Egyre jobban elmosódnak a határok a szociális és a háborús kiadások között az orosz költségvetésben. A Kreml ugyanis hadseregnek adott korlátlan anyagi támogatás mellett a legszegényebb rétegekkel is nagyvonalúan bánt – noha az ország gazdasági helyzetét jócskán kikezdi a háború, mégis az állami kiadások nagyjából kétharmadát a védelmi, biztonsági tételek mellett a szociális programok teszik ki a Bloomberg szerint.

Ennek köszönhetően a legalsó jövedelmi tizednek adott támogatások az inflációs rátát kétszeresen meghaladó mértékben növekedtek, ugyanakkor a náluk kedvezőbb helyzetben lévőket magukra hagyta az állam. A leginkább nélkülözők támogatásának fontosságát Anton Sziluanov pénzügyminiszter is egyértelművé tette, amit akár az infrastruktúrára fordítható összegek rovására is kész finanszírozni Oroszország.

Mindezek következtében a létminimum alatt élők száma egy év alatt 700 ezer fővel csökkent 2022 nyarán.

Az amerikai lap megjegyzi, hogy e deprivált csoportok régóta Putyin legfontosabb szavazóinak számítanak, ám az ő lojalitásukat erősítő intézkedések mellett a hadviselést is bőkezű támogatások ösztönzik. December végétől a háborúban életüket veszítő katonák családjainak ötmillió rubelt – nagyjából 27 millió forintot – utal az állam, amiből az ország jelentős részén akár lakást is lehet vásárolni. Az Ukrajnában megsérült veteránok továbbá hárommillió rubeles térítésre számíthatnak. Alexander Isakov, a Bloombergnek nyilatkozó orosz közgazdász szerint a legszegényebbeknek a háború gyors meneküléssel kecsegtet az anyagi nehézségek és a visszafizethetetlen hitelek elől.

A támogatásokat élénken hirdeti az állami média, a televízió tavaly például egy fiát a háborúban elveszítő apáról közölt riportot, aki a szomorú eset nyomán kiutalt összegből egy régóta vágyott fehér Ladát vásárolt – az új autóval megtett első útja a temetőbe vezetett.

A seregbe való belépéshez is a meggazdagodás lehetőségét társítják a közösségi médiában és a toborzóportálokon látható reklámok, és a már említett szakember szerint sokan valóban a szegénységből történő kitörés reményében mennek a frontra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ orosz-ukrán háború orosz-ukrán konfliktus Oroszország szegénység Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Hajdu Miklós
2024. június 12. 19:09 Vállalat, Világ

Milliókkal drágulhatnak a kínai autók Magyarországon az új vámok miatt

Csorbulhat a kínai elektromos autók árelőnye az európai modellekhez képest, de teljesen nem fog eltűnni.

Avatar
2024. június 12. 11:35 Világ

Három egyszerű trükk a lakásárak csökkentésére

A lakások nagyon gyors drágulása nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is probléma, amit az állami támogatás csak tovább súlyosbít.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.