Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. január 13. 12:55 Világ

A háború gyors meneküléssel kecsegtet a hitelcsapdából és az anyagi nehézségek elől a legszegényebb oroszoknak

Egyre jobban elmosódnak a határok a szociális és a háborús kiadások között az orosz költségvetésben. A Kreml ugyanis hadseregnek adott korlátlan anyagi támogatás mellett a legszegényebb rétegekkel is nagyvonalúan bánt – noha az ország gazdasági helyzetét jócskán kikezdi a háború, mégis az állami kiadások nagyjából kétharmadát a védelmi, biztonsági tételek mellett a szociális programok teszik ki a Bloomberg szerint.

Ennek köszönhetően a legalsó jövedelmi tizednek adott támogatások az inflációs rátát kétszeresen meghaladó mértékben növekedtek, ugyanakkor a náluk kedvezőbb helyzetben lévőket magukra hagyta az állam. A leginkább nélkülözők támogatásának fontosságát Anton Sziluanov pénzügyminiszter is egyértelművé tette, amit akár az infrastruktúrára fordítható összegek rovására is kész finanszírozni Oroszország.

Mindezek következtében a létminimum alatt élők száma egy év alatt 700 ezer fővel csökkent 2022 nyarán.

Az amerikai lap megjegyzi, hogy e deprivált csoportok régóta Putyin legfontosabb szavazóinak számítanak, ám az ő lojalitásukat erősítő intézkedések mellett a hadviselést is bőkezű támogatások ösztönzik. December végétől a háborúban életüket veszítő katonák családjainak ötmillió rubelt – nagyjából 27 millió forintot – utal az állam, amiből az ország jelentős részén akár lakást is lehet vásárolni. Az Ukrajnában megsérült veteránok továbbá hárommillió rubeles térítésre számíthatnak. Alexander Isakov, a Bloombergnek nyilatkozó orosz közgazdász szerint a legszegényebbeknek a háború gyors meneküléssel kecsegtet az anyagi nehézségek és a visszafizethetetlen hitelek elől.

A támogatásokat élénken hirdeti az állami média, a televízió tavaly például egy fiát a háborúban elveszítő apáról közölt riportot, aki a szomorú eset nyomán kiutalt összegből egy régóta vágyott fehér Ladát vásárolt – az új autóval megtett első útja a temetőbe vezetett.

A seregbe való belépéshez is a meggazdagodás lehetőségét társítják a közösségi médiában és a toborzóportálokon látható reklámok, és a már említett szakember szerint sokan valóban a szegénységből történő kitörés reményében mennek a frontra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ orosz-ukrán háború orosz-ukrán konfliktus Oroszország szegénység Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.