Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. január 13. 12:55 Világ

A háború gyors meneküléssel kecsegtet a hitelcsapdából és az anyagi nehézségek elől a legszegényebb oroszoknak

Egyre jobban elmosódnak a határok a szociális és a háborús kiadások között az orosz költségvetésben. A Kreml ugyanis hadseregnek adott korlátlan anyagi támogatás mellett a legszegényebb rétegekkel is nagyvonalúan bánt – noha az ország gazdasági helyzetét jócskán kikezdi a háború, mégis az állami kiadások nagyjából kétharmadát a védelmi, biztonsági tételek mellett a szociális programok teszik ki a Bloomberg szerint.

Ennek köszönhetően a legalsó jövedelmi tizednek adott támogatások az inflációs rátát kétszeresen meghaladó mértékben növekedtek, ugyanakkor a náluk kedvezőbb helyzetben lévőket magukra hagyta az állam. A leginkább nélkülözők támogatásának fontosságát Anton Sziluanov pénzügyminiszter is egyértelművé tette, amit akár az infrastruktúrára fordítható összegek rovására is kész finanszírozni Oroszország.

Mindezek következtében a létminimum alatt élők száma egy év alatt 700 ezer fővel csökkent 2022 nyarán.

Az amerikai lap megjegyzi, hogy e deprivált csoportok régóta Putyin legfontosabb szavazóinak számítanak, ám az ő lojalitásukat erősítő intézkedések mellett a hadviselést is bőkezű támogatások ösztönzik. December végétől a háborúban életüket veszítő katonák családjainak ötmillió rubelt – nagyjából 27 millió forintot – utal az állam, amiből az ország jelentős részén akár lakást is lehet vásárolni. Az Ukrajnában megsérült veteránok továbbá hárommillió rubeles térítésre számíthatnak. Alexander Isakov, a Bloombergnek nyilatkozó orosz közgazdász szerint a legszegényebbeknek a háború gyors meneküléssel kecsegtet az anyagi nehézségek és a visszafizethetetlen hitelek elől.

A támogatásokat élénken hirdeti az állami média, a televízió tavaly például egy fiát a háborúban elveszítő apáról közölt riportot, aki a szomorú eset nyomán kiutalt összegből egy régóta vágyott fehér Ladát vásárolt – az új autóval megtett első útja a temetőbe vezetett.

A seregbe való belépéshez is a meggazdagodás lehetőségét társítják a közösségi médiában és a toborzóportálokon látható reklámok, és a már említett szakember szerint sokan valóban a szegénységből történő kitörés reményében mennek a frontra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ orosz-ukrán háború orosz-ukrán konfliktus Oroszország szegénység Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.