Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. december 16. 13:53 Világ

Szellemvárost csinált Pekingből a Covid-korlátozások feloldása, letarolta a lakosságot a betegség

A zéró-Covid politika feladásával a járvány újabb erőre kapott Kínában. A napokban egész családokat és munkahelyi kollektívákat érhetett el a betegség Pekingben, ami az elmaradottabb térségekre nézve sötét kilátásokkal kecsegtet.

Miért fontos ez? Gazdasági visszaesés várható, mielőtt megmutatkozhatnának a lazítás kedvező következményei. A kórházak is kihívásokkal néznek szembe főleg vidéken, van, ahol tavaszig nem mehetnek szabadságra a dolgozók.

Számokban: A pekingi metró csökkenő utasszámain jól látszik a járvány felfutása. Hasonlóan alacsony forgalomra a kijárási korlátozások időszakában volt utoljára példa, most azonban a betegség miatt maradnak otthon sokan.

Alulnézet: „Úgy néz ki, mindenkinek láza van vagy fáj a feje a városban. Peking olyan lett, mint egy szellemváros.” – mondta el a Bloombergnek egy projektmenedzser, akinek a munkahelyén mindenki beteg.

Felülnézet: A pandémiát eddig rendkívül szigorú lezárásokkal és karanténszabályokkal kezelte Hszi Csin-ping, de a gazdasági következmények és az erősödő tiltakozások miatt ezeket hirtelen feladta az ország vezetése.

Igen, de: Az elöregedő és kevéssé átoltott lakosságot rosszul érintheti az újabb járványhullám. Egyre többen vélelmezik, hogy a koronavírushoz köthető haláleseteket számát jócskán alulbecslik a hivatalos statisztikák.

Mi következik: Orvosok és ápolók is kiesnek a munkából a betegség miatt, rövid távon a kórházak túlterhelődhetnek az említett következmények mellett. A betegeket kérik, hogy orvoslátogatás nélkül próbálják átvészelni a fertőzést.

És hosszabb távon? A járvány alatt a kínai háztartások megtakarításai is nőttek, amelyek felszabadulva a fogyasztást erősíthetik. A zéró-Covid a bérgyártást is akadályozta, elengedésével az ellátási láncok rendeződhetnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Hszi Csin-ping Kína koronavírus zéró covid Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Mészáros R. Tamás
2024. február 26. 04:32 Világ

Amerika egyre kevésbé képes úrrá lenni a világ válságain

Joe Biden elnök számára egyre nehezebb az ukrajnai, izraeli és közel-keleti helyzet kézben tartása.

Nagy Zsolt
2024. február 24. 16:19 Világ

Erősíteni kellene Európát katonailag, de ez nem olyan egyszerű

Európának szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy legnagyobb katonai szövetségese, az Egyesült Államok nem lesz mindig a segítségére.

Fontos

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Hajdu Miklós
2024. február 25. 15:58 Közélet

A bevándorlás már a 2000-es években is terítéken volt a magyar politikában

A kétezres években is jellemző volt a munkaerőhiány a magyar gazdaságban, a mostanihoz hasonló reakciókat kiváltva az akkori Orbán-kormányból.

Debreczeni Anna
2024. február 25. 04:34 Vállalat

Hogyan lehet egy ruhamárkának 8000 új terméke naponta?

A kínai Shein a világ egyik legnagyobb fast fashion ruhamárkája, amit annak köszönhet, hogy olcsó és nem akar kreatív lenni.