Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. december 16. 13:53 Világ

Szellemvárost csinált Pekingből a Covid-korlátozások feloldása, letarolta a lakosságot a betegség

A zéró-Covid politika feladásával a járvány újabb erőre kapott Kínában. A napokban egész családokat és munkahelyi kollektívákat érhetett el a betegség Pekingben, ami az elmaradottabb térségekre nézve sötét kilátásokkal kecsegtet.

Miért fontos ez? Gazdasági visszaesés várható, mielőtt megmutatkozhatnának a lazítás kedvező következményei. A kórházak is kihívásokkal néznek szembe főleg vidéken, van, ahol tavaszig nem mehetnek szabadságra a dolgozók.

Számokban: A pekingi metró csökkenő utasszámain jól látszik a járvány felfutása. Hasonlóan alacsony forgalomra a kijárási korlátozások időszakában volt utoljára példa, most azonban a betegség miatt maradnak otthon sokan.

Alulnézet: „Úgy néz ki, mindenkinek láza van vagy fáj a feje a városban. Peking olyan lett, mint egy szellemváros.” – mondta el a Bloombergnek egy projektmenedzser, akinek a munkahelyén mindenki beteg.

Felülnézet: A pandémiát eddig rendkívül szigorú lezárásokkal és karanténszabályokkal kezelte Hszi Csin-ping, de a gazdasági következmények és az erősödő tiltakozások miatt ezeket hirtelen feladta az ország vezetése.

Igen, de: Az elöregedő és kevéssé átoltott lakosságot rosszul érintheti az újabb járványhullám. Egyre többen vélelmezik, hogy a koronavírushoz köthető haláleseteket számát jócskán alulbecslik a hivatalos statisztikák.

Mi következik: Orvosok és ápolók is kiesnek a munkából a betegség miatt, rövid távon a kórházak túlterhelődhetnek az említett következmények mellett. A betegeket kérik, hogy orvoslátogatás nélkül próbálják átvészelni a fertőzést.

És hosszabb távon? A járvány alatt a kínai háztartások megtakarításai is nőttek, amelyek felszabadulva a fogyasztást erősíthetik. A zéró-Covid a bérgyártást is akadályozta, elengedésével az ellátási láncok rendeződhetnek.

Világ Hszi Csin-ping Kína koronavírus zéró covid Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Krekó Péter
2023. március 22. 17:34 Világ

Magyarország külpolitikáját a tehetetlenségi erő viszi előre

A magyar külpolitika, öndefiníciójával ellentétben, nem realista, érdekelvű és rugalmas, hanem éppen hogy ideologikus, dogmatikus és rugalmatlan.

Váczi István
2023. március 22. 15:17 Világ

Csillogóan berendezett kirakat lett csak a Putyin-Hszi találkozó

Szép szavakból nem volt hiány, de az orosz-kínai partnerség már nem korlátok nélküli, és egyelőre új gázvezeték sem épül.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Fontos

Nagy Zsolt
2023. március 23. 11:39 Tech

Túl gyorsan fejlődik a ChatGPT, a szabályozás csak fut utána

Geopolitikai dilemmák és etikai aggályok sora övezi az utóbbi évek legizgalmasabb technológiai újításának előretörését.

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.