Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. december 16. 13:53 Világ

Szellemvárost csinált Pekingből a Covid-korlátozások feloldása, letarolta a lakosságot a betegség

A zéró-Covid politika feladásával a járvány újabb erőre kapott Kínában. A napokban egész családokat és munkahelyi kollektívákat érhetett el a betegség Pekingben, ami az elmaradottabb térségekre nézve sötét kilátásokkal kecsegtet.

Miért fontos ez? Gazdasági visszaesés várható, mielőtt megmutatkozhatnának a lazítás kedvező következményei. A kórházak is kihívásokkal néznek szembe főleg vidéken, van, ahol tavaszig nem mehetnek szabadságra a dolgozók.

Számokban: A pekingi metró csökkenő utasszámain jól látszik a járvány felfutása. Hasonlóan alacsony forgalomra a kijárási korlátozások időszakában volt utoljára példa, most azonban a betegség miatt maradnak otthon sokan.

Alulnézet: „Úgy néz ki, mindenkinek láza van vagy fáj a feje a városban. Peking olyan lett, mint egy szellemváros.” – mondta el a Bloombergnek egy projektmenedzser, akinek a munkahelyén mindenki beteg.

Felülnézet: A pandémiát eddig rendkívül szigorú lezárásokkal és karanténszabályokkal kezelte Hszi Csin-ping, de a gazdasági következmények és az erősödő tiltakozások miatt ezeket hirtelen feladta az ország vezetése.

Igen, de: Az elöregedő és kevéssé átoltott lakosságot rosszul érintheti az újabb járványhullám. Egyre többen vélelmezik, hogy a koronavírushoz köthető haláleseteket számát jócskán alulbecslik a hivatalos statisztikák.

Mi következik: Orvosok és ápolók is kiesnek a munkából a betegség miatt, rövid távon a kórházak túlterhelődhetnek az említett következmények mellett. A betegeket kérik, hogy orvoslátogatás nélkül próbálják átvészelni a fertőzést.

És hosszabb távon? A járvány alatt a kínai háztartások megtakarításai is nőttek, amelyek felszabadulva a fogyasztást erősíthetik. A zéró-Covid a bérgyártást is akadályozta, elengedésével az ellátási láncok rendeződhetnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Hszi Csin-ping Kína koronavírus zéró covid Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Pálos Máté
2024. március 12. 13:06 Adat, Világ

Nyolc és félszeresére nőtt a magyar fegyverimport, de vannak ennél durvább felfutások is Európában

Ukrajna első helye nem meglepő, de rajta kívül is megelőzte még pár ország hazánkat az utóbbi öt évben a fegyverbeszerzések növelésében.

Nagy Zsolt
2024. március 12. 10:14 Közélet, Világ

A kínai rendőröket csak Horvátország és a Salamon-szigetek fogadja olyan lelkesen, mint a magyar kormány

Nem Magyarország az első Európában, ahol engedélyezik a kínai járőrök megjelenését, de az együttműködés megszakítására is akad példa.

Fontos

Fabók Bálint
2024. március 19. 04:34 Adat, Közélet

Valóban fontos összetevőnek tűnik a Fidesz sikerességében a munkalapú társadalom

Adatok is azt mutatják, hogy van összefüggés a foglalkoztatási ráta növekedése és a Fideszre való szavazási hajlandóság között.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.