Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. december 16. 13:53 Világ

Szellemvárost csinált Pekingből a Covid-korlátozások feloldása, letarolta a lakosságot a betegség

A zéró-Covid politika feladásával a járvány újabb erőre kapott Kínában. A napokban egész családokat és munkahelyi kollektívákat érhetett el a betegség Pekingben, ami az elmaradottabb térségekre nézve sötét kilátásokkal kecsegtet.

Miért fontos ez? Gazdasági visszaesés várható, mielőtt megmutatkozhatnának a lazítás kedvező következményei. A kórházak is kihívásokkal néznek szembe főleg vidéken, van, ahol tavaszig nem mehetnek szabadságra a dolgozók.

Számokban: A pekingi metró csökkenő utasszámain jól látszik a járvány felfutása. Hasonlóan alacsony forgalomra a kijárási korlátozások időszakában volt utoljára példa, most azonban a betegség miatt maradnak otthon sokan.

Alulnézet: „Úgy néz ki, mindenkinek láza van vagy fáj a feje a városban. Peking olyan lett, mint egy szellemváros.” – mondta el a Bloombergnek egy projektmenedzser, akinek a munkahelyén mindenki beteg.

Felülnézet: A pandémiát eddig rendkívül szigorú lezárásokkal és karanténszabályokkal kezelte Hszi Csin-ping, de a gazdasági következmények és az erősödő tiltakozások miatt ezeket hirtelen feladta az ország vezetése.

Igen, de: Az elöregedő és kevéssé átoltott lakosságot rosszul érintheti az újabb járványhullám. Egyre többen vélelmezik, hogy a koronavírushoz köthető haláleseteket számát jócskán alulbecslik a hivatalos statisztikák.

Mi következik: Orvosok és ápolók is kiesnek a munkából a betegség miatt, rövid távon a kórházak túlterhelődhetnek az említett következmények mellett. A betegeket kérik, hogy orvoslátogatás nélkül próbálják átvészelni a fertőzést.

És hosszabb távon? A járvány alatt a kínai háztartások megtakarításai is nőttek, amelyek felszabadulva a fogyasztást erősíthetik. A zéró-Covid a bérgyártást is akadályozta, elengedésével az ellátási láncok rendeződhetnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Hszi Csin-ping Kína koronavírus zéró covid Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.