Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. december 1. 12:00 Tech

Több millió Iphone hiányzik majd a piacról a kínai óriásgyárban kitört zavargások miatt

Az Apple kulcsfontosságú gyártási központjában, Csengcsouban a tervezettnél valószínűleg közel 6 millióval kevesebb Iphone Pro telefont fognak legyártani – írja a Bloomberg egy meg nem nevezett bennfentesre hivatkozva.

A csúcsidőszakban akár 200 ezer embert foglalkoztató csengcsoui gyár hetek óta le van a zárva – benne ott dolgozókkal –, hogy így állítsák meg a dolgozók között terjedő Covidot. Októberben több ezer dolgozó menekült el a lezárás miatt kialakult élelmiszerhiányt okán, majd helyükre új alkalmazottak érkeztek, akik fellázadtak az alacsony fizetés és a karantén ellen. Több mint 20 ezer újonnan felvett munkavállaló távozott a tiltakozások után.

A helyzet továbbra is bizonytalan az üzemben, és a kieső termelés mértéke változhat. A korlátozások elleni erőszakos tüntetések után sok múlik azon, hogy a gyárat üzemeltető tajvani Foxconn milyen gyorsan tud megállapodni a munkavállalókkal.

Rendőrökre támadó gyári dolgozók.

Az Apple részvényei hétfőn 2,6 százalékkal estek, ami az elmúlt két hét legnagyobb egynapos esését jelenti. Idén eddig 19 százalékot esett a részvények értéke az ellátási lánc problémái és a kínai kereslet visszaesése miatt. 

Az Apple és a Foxconn a hónap elején közölte, hogy a legújabb Iphone-ok szállítási volumene a kínai zárlatok miatt a vártnál alacsonyabb lesz, de konkrét számokat nem közöltek. Az Apple idén 87 millió telefon legyártását tervezi, korábban 90 millióval számolt.

A kínai Covid-politika miatt számos nyugati vállalat alternatív gyártási helyszíneket keres és az eset hatására az Apple is felgyorsíthatja a gyártás diverzifikációját.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech covid foxconn iPhone Kína Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2023. november 24. 09:19 Tech, Vállalat

Sokkal olcsóbbá válhatnak az e-autók a következő pár évben

A Goldman Sachs kutatói szerint két év múlva már azonos költségszintre kerülnek az elektromos autók a benzinesekkel és a dízelekkel.

Torontáli Zoltán
2023. november 23. 12:17 Közélet, Tech

Nem volt életszerűen kitalálva a napelemes támogatási program, máris módosítják

A jelek szerint a szakmának sikerült meggyőznie a minisztériumot, hogy a piaci körülményeknek megfelelően alakítsa a feltételeket.

Torontáli Zoltán
2023. november 23. 04:37 Élet, Tech

Később szabadulunk meg a bolti papírnyugtától, de kapunk több hasznos funkciót

Jövő július volt a terv, az adótörvény módosításában azonban már 2025 szerepel, de legalább megágyaztak az okos megoldások lehetőségének is.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 5. 11:43 Közélet

A TikTokot nem tudja betiltani a kormány, úgyhogy a telefonokat tiltaná ki az osztálytermekből

Legutóbb Nagy-Britanniában léptek az egységes tiltás irányában, de Németországban például az iskolák saját hatásköre a kérdés. Most talán fordulat készül a magyar szabályozásban.

Debreczeni Anna
2023. december 5. 08:48 Élet, Támogatói tartalom

Csaknem egyhavi nettó átlagkeresetet költünk magánegészségügyi ellátásra évente, pedig volna olcsóbb megoldás

Magyarországon csak a lakosság 12 százaléka rendelkezik magán egészségbiztosítással.

Avatar
2023. december 4. 16:22 Közélet

Az MVM innovációja miatt ugrott meg az átalányt fizető gázfogyasztók számlája

Számos átalány fizetést/egyenletes részszámlázást választó háztartás nem érti, miért kaptak kiugró összegű számlákat a 2023-24 első hónapjaiban, miközben várható fogyasztásuk, a számláikban szereplő átalány mennyisége nem nő, esetleg még csökken is.