Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. december 1. 12:00 Tech

Több millió Iphone hiányzik majd a piacról a kínai óriásgyárban kitört zavargások miatt

Az Apple kulcsfontosságú gyártási központjában, Csengcsouban a tervezettnél valószínűleg közel 6 millióval kevesebb Iphone Pro telefont fognak legyártani – írja a Bloomberg egy meg nem nevezett bennfentesre hivatkozva.

A csúcsidőszakban akár 200 ezer embert foglalkoztató csengcsoui gyár hetek óta le van a zárva – benne ott dolgozókkal –, hogy így állítsák meg a dolgozók között terjedő Covidot. Októberben több ezer dolgozó menekült el a lezárás miatt kialakult élelmiszerhiányt okán, majd helyükre új alkalmazottak érkeztek, akik fellázadtak az alacsony fizetés és a karantén ellen. Több mint 20 ezer újonnan felvett munkavállaló távozott a tiltakozások után.

A helyzet továbbra is bizonytalan az üzemben, és a kieső termelés mértéke változhat. A korlátozások elleni erőszakos tüntetések után sok múlik azon, hogy a gyárat üzemeltető tajvani Foxconn milyen gyorsan tud megállapodni a munkavállalókkal.

Rendőrökre támadó gyári dolgozók.

Az Apple részvényei hétfőn 2,6 százalékkal estek, ami az elmúlt két hét legnagyobb egynapos esését jelenti. Idén eddig 19 százalékot esett a részvények értéke az ellátási lánc problémái és a kínai kereslet visszaesése miatt. 

Az Apple és a Foxconn a hónap elején közölte, hogy a legújabb Iphone-ok szállítási volumene a kínai zárlatok miatt a vártnál alacsonyabb lesz, de konkrét számokat nem közöltek. Az Apple idén 87 millió telefon legyártását tervezi, korábban 90 millióval számolt.

A kínai Covid-politika miatt számos nyugati vállalat alternatív gyártási helyszíneket keres és az eset hatására az Apple is felgyorsíthatja a gyártás diverzifikációját.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech covid foxconn iPhone Kína Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.