Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. december 1. 12:00 Tech

Több millió Iphone hiányzik majd a piacról a kínai óriásgyárban kitört zavargások miatt

Az Apple kulcsfontosságú gyártási központjában, Csengcsouban a tervezettnél valószínűleg közel 6 millióval kevesebb Iphone Pro telefont fognak legyártani – írja a Bloomberg egy meg nem nevezett bennfentesre hivatkozva.

A csúcsidőszakban akár 200 ezer embert foglalkoztató csengcsoui gyár hetek óta le van a zárva – benne ott dolgozókkal –, hogy így állítsák meg a dolgozók között terjedő Covidot. Októberben több ezer dolgozó menekült el a lezárás miatt kialakult élelmiszerhiányt okán, majd helyükre új alkalmazottak érkeztek, akik fellázadtak az alacsony fizetés és a karantén ellen. Több mint 20 ezer újonnan felvett munkavállaló távozott a tiltakozások után.

A helyzet továbbra is bizonytalan az üzemben, és a kieső termelés mértéke változhat. A korlátozások elleni erőszakos tüntetések után sok múlik azon, hogy a gyárat üzemeltető tajvani Foxconn milyen gyorsan tud megállapodni a munkavállalókkal.

Rendőrökre támadó gyári dolgozók.

Az Apple részvényei hétfőn 2,6 százalékkal estek, ami az elmúlt két hét legnagyobb egynapos esését jelenti. Idén eddig 19 százalékot esett a részvények értéke az ellátási lánc problémái és a kínai kereslet visszaesése miatt. 

Az Apple és a Foxconn a hónap elején közölte, hogy a legújabb Iphone-ok szállítási volumene a kínai zárlatok miatt a vártnál alacsonyabb lesz, de konkrét számokat nem közöltek. Az Apple idén 87 millió telefon legyártását tervezi, korábban 90 millióval számolt.

A kínai Covid-politika miatt számos nyugati vállalat alternatív gyártási helyszíneket keres és az eset hatására az Apple is felgyorsíthatja a gyártás diverzifikációját.

Tech covid foxconn iPhone Kína Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Hajdu Miklós
2023. január 29. 15:35 Tech

A techcégek válsága közben alakíthatja át az internetes kereséseket a ChatGPT

A Microsoftot és a Google-t is lépéskényszerbe hozta a ChatGPT megjelenése, miközben tízezreket bocsátanak el.

Váczi István
2023. január 6. 11:19 Tech, Világ

Nem csak Magyarországon verte keresztül Brüsszel a szélerőművek bővítését

Az Európai Bizottság Magyar- és Lengyelországra is rákényszeríti a szárazföldi szélerőművek telepítésének ismételt lehetővé tételét. Az adatok azt mutatják, hogy a tiltás eddig sem volt indokolt.

Pintér Róbert
2022. december 31. 04:34 Tech, Vállalat

Elon Musk ámokfutásáról és kriptocsődökről is emlékezetes marad az idei év

Három nap alatt bedőlt a 32 milliárd dollárt érő FTX kriptotőzsde, 13 ezer embert rúgott ki a Meta, Musk botrányos döntések sorozatát hozta - sűrű éve volt a technológiai világnak.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. január 30. 04:34 Élet, Vállalat

Hiánycikk lett a fagyasztóláda, az árstopolt húsok felhalmozásának eszköze

A cukrot fel lehet polcozni a kamrában, de hova tegye az ember a csirkemellet? A fagyasztóláda ma a magyar vásárlók slágerterméke.

Jandó Zoltán
2023. január 29. 04:34 Adat, Vállalat

Százmilliárdokat költenek, hogy újra legyen értelme a lakossági napelemeknek, de ez sem elég

Nagyon látványosan pörög fel a hazai villamosenergia-hálózat fejlesztése, de a kormányon múlik, hogy meddig blokkolják a háztartási napelempiacot.

Stubnya Bence
2023. január 28. 15:45 Adat

Visszaesett a megújulók aránya az uniós energiafogyasztásban, de a számokat a tűzifaégetés is nagyon torzítja

2021-ben először fordult elő, hogy csökkent a megújulók aránya az uniós energiafogyasztáson belül. A számokat viszont jelentősen torzítja a biomassza felhasználása, amivel más bajok is vannak klímaszempontból.