Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A koalíciós német kormány erős vita után elfogadta azt a tervet, amely lényegesen egyszerűsítheti az EU-n kívüliek bevándorlását, sőt még az állampolgárság megszerzését is.

Miért fontos ez? Németország óriási munkaerőhiánnyal küzd annak ellenére is, hogy többnyire vonzó célpont az unión belüli bevándorlók, például a magyar munkavállalók körében is. Ez a hiány most már annyira krónikus, hogy sok német cég zárhat be, ha nem talál munkásokat. A nyugdíjrendszer az öregedő népesség miatt egyre nagyobb pénzügyi nyomás alá kerül.

Számokban:

  • Egy munkaadói szervezet elnöke a Reutersnek azt mondta, ha nem lép az állam, néhány éven belül 7 millióval kevesebben fognak dolgozni az országban.
  • Minimális elvárás, hogy évente legalább 400 ezer, lehetőleg szakképzett munkás vándoroljon be.
  • 2019-ben csak 39 ezren, 2020-ban pedig csak 29 ezren érkeztek az unión kívülről.
  • Tavaly év végi adatok szerint már 240 ezren voltak azok, akik hosszú időre beragadtak egy köztes jogi kategóriába: nem kaptak menedékjogot, de nem is toloncolták ki őket.

A fontosabb intézkedések:

  • Akik legalább öt éve vannak a fenti köztes státuszban, állandó tartózkodási engedélyt kapnak egy éven belül, ha teljesítenek bizonyos feltételeket.
  • Nyolcról öt évre csökkentik a német állampolgárság eléréséhez szükséges tartózkodási időt.
  • Bevezetik a kettős állampolgárság lehetőségét, ez főként a török vendégmunkásoknak lehet vonzó, akik nem szeretik feladni a török állampolgárságot.
  • A Németországban élők közeli hozzátartozói ezentúl családegyesítéskor nyelvi teszt nélkül szerezhetnek tartózkodási engedélyt.
  • A magasan képzett szakemberek bevándorlását megkönnyítő úgynevezett Kék kártyához most évi legalább 56 400 eurós fizetést kell adni a munkavállalóknak, ezt az összeget csökkenteni fogják.
  • A Kék kártyát kiterjesztik bizonyos szakmunkás képzettségekre, például a szakácsokra, a villanyszerelőkre és a kamionsofőrökre.

Reakciók: A munkaadókat képviselő iparági szervezetek támogatják a tervet, sőt létfontosságúnak tartják. Az ellenzéki pártok szerint a kormány ösztönzi az elsősorban a szociális ellátórendszer előnyei miatti bevándorlást. A kormánykoalíció egyik pártja, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) ellenezte a tervet, végül belement, de az a véleménye, hogy „az illegális bevándorlás elleni küzdelemben nem történt előrelépés”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA román munkaerő termelékenyebb lett, mint a magyarElőször fordult elő, hogy az uniós statisztika szerint Románia megelőzte Magyarországot munkatermelékenységben. A régió fokozatosan húz el mellettünk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány is támogatja, hogy ázsiai vendégmunkások enyhítsék a munkaerőhiánytUkrajna és Szerbia után Vietnám lett a magyar cégek kedvelt vadászterülete, és ezt a szabályozás is támogatja. Már ma is több ázsiai dolgozik nálunk, mint ukrán.

Világ bevándorlás munkaerőhiány németország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2023. január 27. 11:11 Világ

Jövőre indul a szigorítás Lengyelországban, kitiltják a fővárosból a régi autókat

Kezdetben csak a legöregebb autókat érinti a korlátozás, de hamarosan a ma modernnek számító gépkocsik is Varsó belvárosán kívül rekedhetnek.

Avatar
2023. január 26. 15:30 Világ

Annyi kutyát vettek az járvány alatt az Egyesült Államokban, hogy az átlagbér kétszeresét lehet megkeresni kutyasétáltatásból

Forintra átszámolva tízmilliókat is kereshet az, aki az irodába visszaűzött munkavállalók otthon maradt kedvenceit sétáltatja.

Stubnya Bence
2023. január 26. 12:40 Világ

A hideg miatt hétfőn és kedden is rezsikedvezmény járt Angliában a csúcsidős áramspórolásért

Egy hidegbetörés miatt három szénerőművet is készenlétbe állítottak, de végül nem volt rájuk szükség. 3 millió fontot osztanak ki a spórolásért a résztvevőknek.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. január 26. 17:40 Közélet

Finomhangolja a kormány a napelemes tiltást, párhuzamosan működhet a két paksi erőmű

Elképzelhető, hogy újra épülhetnek szélerőművek is Magyarországon, legalábbis a kormány napirenden tartja a témát - rövid interjú Steiner Attila energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárral.

Váczi István
2023. január 26. 11:05 Támogatói tartalom, Vállalat

Vége a 30 békeévnek, alaposan átalakul a világkereskedelem

Az előttünk álló években lassabban nő majd a világgazdaságnál a nemzetközi kereskedelem, miközben jelentősen megváltoznak az áruforgalom uralkodó irányai – derül ki a Boston Consulting Group nemzetközi tanácsadó cég friss tanulmányából.

Bucsky Péter
2023. január 26. 04:34 Közélet, Pénz

Az elmaradt tanári béremelés árához mérhető veszteséget okoz a NER-cégeket is segítő jegybanki program

Bárhogy is számolunk, a növekedési kötvényprogram költsége százmilliárdos nagyságrendű. A nyertesek közt sok a kormányközeli vállalat, a veszteséget jó eséllyel az adófizetőknek kell állniuk.