Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A koalíciós német kormány erős vita után elfogadta azt a tervet, amely lényegesen egyszerűsítheti az EU-n kívüliek bevándorlását, sőt még az állampolgárság megszerzését is.

Miért fontos ez? Németország óriási munkaerőhiánnyal küzd annak ellenére is, hogy többnyire vonzó célpont az unión belüli bevándorlók, például a magyar munkavállalók körében is. Ez a hiány most már annyira krónikus, hogy sok német cég zárhat be, ha nem talál munkásokat. A nyugdíjrendszer az öregedő népesség miatt egyre nagyobb pénzügyi nyomás alá kerül.

Számokban:

  • Egy munkaadói szervezet elnöke a Reutersnek azt mondta, ha nem lép az állam, néhány éven belül 7 millióval kevesebben fognak dolgozni az országban.
  • Minimális elvárás, hogy évente legalább 400 ezer, lehetőleg szakképzett munkás vándoroljon be.
  • 2019-ben csak 39 ezren, 2020-ban pedig csak 29 ezren érkeztek az unión kívülről.
  • Tavaly év végi adatok szerint már 240 ezren voltak azok, akik hosszú időre beragadtak egy köztes jogi kategóriába: nem kaptak menedékjogot, de nem is toloncolták ki őket.

A fontosabb intézkedések:

  • Akik legalább öt éve vannak a fenti köztes státuszban, állandó tartózkodási engedélyt kapnak egy éven belül, ha teljesítenek bizonyos feltételeket.
  • Nyolcról öt évre csökkentik a német állampolgárság eléréséhez szükséges tartózkodási időt.
  • Bevezetik a kettős állampolgárság lehetőségét, ez főként a török vendégmunkásoknak lehet vonzó, akik nem szeretik feladni a török állampolgárságot.
  • A Németországban élők közeli hozzátartozói ezentúl családegyesítéskor nyelvi teszt nélkül szerezhetnek tartózkodási engedélyt.
  • A magasan képzett szakemberek bevándorlását megkönnyítő úgynevezett Kék kártyához most évi legalább 56 400 eurós fizetést kell adni a munkavállalóknak, ezt az összeget csökkenteni fogják.
  • A Kék kártyát kiterjesztik bizonyos szakmunkás képzettségekre, például a szakácsokra, a villanyszerelőkre és a kamionsofőrökre.

Reakciók: A munkaadókat képviselő iparági szervezetek támogatják a tervet, sőt létfontosságúnak tartják. Az ellenzéki pártok szerint a kormány ösztönzi az elsősorban a szociális ellátórendszer előnyei miatti bevándorlást. A kormánykoalíció egyik pártja, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) ellenezte a tervet, végül belement, de az a véleménye, hogy „az illegális bevándorlás elleni küzdelemben nem történt előrelépés”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA román munkaerő termelékenyebb lett, mint a magyarElőször fordult elő, hogy az uniós statisztika szerint Románia megelőzte Magyarországot munkatermelékenységben. A régió fokozatosan húz el mellettünk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány is támogatja, hogy ázsiai vendégmunkások enyhítsék a munkaerőhiánytUkrajna és Szerbia után Vietnám lett a magyar cégek kedvelt vadászterülete, és ezt a szabályozás is támogatja. Már ma is több ázsiai dolgozik nálunk, mint ukrán.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bevándorlás munkaerőhiány németország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.