Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A koalíciós német kormány erős vita után elfogadta azt a tervet, amely lényegesen egyszerűsítheti az EU-n kívüliek bevándorlását, sőt még az állampolgárság megszerzését is.

Miért fontos ez? Németország óriási munkaerőhiánnyal küzd annak ellenére is, hogy többnyire vonzó célpont az unión belüli bevándorlók, például a magyar munkavállalók körében is. Ez a hiány most már annyira krónikus, hogy sok német cég zárhat be, ha nem talál munkásokat. A nyugdíjrendszer az öregedő népesség miatt egyre nagyobb pénzügyi nyomás alá kerül.

Számokban:

  • Egy munkaadói szervezet elnöke a Reutersnek azt mondta, ha nem lép az állam, néhány éven belül 7 millióval kevesebben fognak dolgozni az országban.
  • Minimális elvárás, hogy évente legalább 400 ezer, lehetőleg szakképzett munkás vándoroljon be.
  • 2019-ben csak 39 ezren, 2020-ban pedig csak 29 ezren érkeztek az unión kívülről.
  • Tavaly év végi adatok szerint már 240 ezren voltak azok, akik hosszú időre beragadtak egy köztes jogi kategóriába: nem kaptak menedékjogot, de nem is toloncolták ki őket.

A fontosabb intézkedések:

  • Akik legalább öt éve vannak a fenti köztes státuszban, állandó tartózkodási engedélyt kapnak egy éven belül, ha teljesítenek bizonyos feltételeket.
  • Nyolcról öt évre csökkentik a német állampolgárság eléréséhez szükséges tartózkodási időt.
  • Bevezetik a kettős állampolgárság lehetőségét, ez főként a török vendégmunkásoknak lehet vonzó, akik nem szeretik feladni a török állampolgárságot.
  • A Németországban élők közeli hozzátartozói ezentúl családegyesítéskor nyelvi teszt nélkül szerezhetnek tartózkodási engedélyt.
  • A magasan képzett szakemberek bevándorlását megkönnyítő úgynevezett Kék kártyához most évi legalább 56 400 eurós fizetést kell adni a munkavállalóknak, ezt az összeget csökkenteni fogják.
  • A Kék kártyát kiterjesztik bizonyos szakmunkás képzettségekre, például a szakácsokra, a villanyszerelőkre és a kamionsofőrökre.

Reakciók: A munkaadókat képviselő iparági szervezetek támogatják a tervet, sőt létfontosságúnak tartják. Az ellenzéki pártok szerint a kormány ösztönzi az elsősorban a szociális ellátórendszer előnyei miatti bevándorlást. A kormánykoalíció egyik pártja, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) ellenezte a tervet, végül belement, de az a véleménye, hogy „az illegális bevándorlás elleni küzdelemben nem történt előrelépés”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA román munkaerő termelékenyebb lett, mint a magyarElőször fordult elő, hogy az uniós statisztika szerint Románia megelőzte Magyarországot munkatermelékenységben. A régió fokozatosan húz el mellettünk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány is támogatja, hogy ázsiai vendégmunkások enyhítsék a munkaerőhiánytUkrajna és Szerbia után Vietnám lett a magyar cégek kedvelt vadászterülete, és ezt a szabályozás is támogatja. Már ma is több ázsiai dolgozik nálunk, mint ukrán.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bevándorlás munkaerőhiány németország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.