Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. november 23. 11:23 Világ

Már 21 és 52 ezer forint lesz a családi pótlék Romániában, mert követik az inflációt

A román kormány bejelentette, hogy januártól 5,15 százalékkal megemelik a családi pótlékok összegét, vagyis a gyerekek után járó normatív állami támogatást. Ahogy például a digi24 írja, az emelés után a pótlék összege a 2-18 éves gyerekeknél 255,4 lejre, azaz jelenlegi árfolyamon számolva 21 ezer forint lesz. Kétéves kor alatt havi 630,6 lej, azaz 51,8 ezer forintra nő a juttatás.

A jelenlegi összeg egyébként 243, illetve 600 lej, a fogyatékkal élő gyerekek után azonban 18 éves korig a magasabb összeg jár a családoknak. A kormány azt mondja, hogy az emelés az inflációnak megfelelő korrekció lesz.

Magyarországon a családi pótlék összege 2008 óta változatlan, akkori értéke elinflálódott, a szakmai szervezetek évek óta hiába hangoztatják az emelés szükségét. A magyar rendszerben a pótlék összege egy gyermek esetén 12,2 ezer forint (egyedülálló szülőnek 13,7 ezer), két gyermeknél (gyermekenként) 13,3, illetve 14,8 ezer forint, három vagy több gyermeknél 16 és 17 ezer forint, tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekeknél 23,3, illetve 25,9 ezer forint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMíg a magyarok jövedelme egy helyben toporog, a románok lassan, de jönnek felA leggazdagabb románok kezdik utolérni a tehetős magyarokat, a 2010-es években a román társadalomnak a magyarnál szélesebb körben sikerült előrébb lépnie.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét év alatt megfelezte a gyermekszegénységet a lengyel kormányHúszról tíz százalékra csökkent a szegény lengyel gyerekek aránya a jelentősen megemelt családi pótléknak köszönhetően.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa levágjuk a nullákat a címletek végéről, elmúlik az infláció?Van, ahol jó ötlet, van, ahol nem a címletek végéről a nullák levagdosása. Min múlik a siker?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ családi pótlék emelés gyermekszegénység infláció Románia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.