Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. november 23. 11:23 Világ

Már 21 és 52 ezer forint lesz a családi pótlék Romániában, mert követik az inflációt

A román kormány bejelentette, hogy januártól 5,15 százalékkal megemelik a családi pótlékok összegét, vagyis a gyerekek után járó normatív állami támogatást. Ahogy például a digi24 írja, az emelés után a pótlék összege a 2-18 éves gyerekeknél 255,4 lejre, azaz jelenlegi árfolyamon számolva 21 ezer forint lesz. Kétéves kor alatt havi 630,6 lej, azaz 51,8 ezer forintra nő a juttatás.

A jelenlegi összeg egyébként 243, illetve 600 lej, a fogyatékkal élő gyerekek után azonban 18 éves korig a magasabb összeg jár a családoknak. A kormány azt mondja, hogy az emelés az inflációnak megfelelő korrekció lesz.

Magyarországon a családi pótlék összege 2008 óta változatlan, akkori értéke elinflálódott, a szakmai szervezetek évek óta hiába hangoztatják az emelés szükségét. A magyar rendszerben a pótlék összege egy gyermek esetén 12,2 ezer forint (egyedülálló szülőnek 13,7 ezer), két gyermeknél (gyermekenként) 13,3, illetve 14,8 ezer forint, három vagy több gyermeknél 16 és 17 ezer forint, tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekeknél 23,3, illetve 25,9 ezer forint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMíg a magyarok jövedelme egy helyben toporog, a románok lassan, de jönnek felA leggazdagabb románok kezdik utolérni a tehetős magyarokat, a 2010-es években a román társadalomnak a magyarnál szélesebb körben sikerült előrébb lépnie.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét év alatt megfelezte a gyermekszegénységet a lengyel kormányHúszról tíz százalékra csökkent a szegény lengyel gyerekek aránya a jelentősen megemelt családi pótléknak köszönhetően.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa levágjuk a nullákat a címletek végéről, elmúlik az infláció?Van, ahol jó ötlet, van, ahol nem a címletek végéről a nullák levagdosása. Min múlik a siker?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ családi pótlék emelés gyermekszegénység infláció Románia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.

Mészáros R. Tamás
2024. május 22. 05:13 Pénz, Világ

Egyre többen védelmezik a készpénzt, már csak az a kérdés, ki ellen

Magyarországra a Mi Hazánk hozta be, de sok más országban is téma a készpénzhez való jog védelme.

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 24. 05:10 Adat, Élet

Gyorsabban jövünk ki a megélhetési válságból a várakozásokhoz képest

Egyre több jel utal arra, hogy a tavalyi sokk után bátrabban fogyasztunk az év elején, mint ami várható volt. Kár, hogy az ipar közben mélyrepülésben van.

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Hajdu Miklós
2024. május 23. 10:43 Közélet, Vállalat

Sokmilliárdos pénzhegyen ülő állami cég került Lázár János alapítványának tulajdonába

Évről évre több milliárd forintos nyereséget ér el az a vállalat, amit most adott át ingyen az állam a Lázár János által kezelt alapítványnak.