Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. november 23. 11:23 Világ

Már 21 és 52 ezer forint lesz a családi pótlék Romániában, mert követik az inflációt

A román kormány bejelentette, hogy januártól 5,15 százalékkal megemelik a családi pótlékok összegét, vagyis a gyerekek után járó normatív állami támogatást. Ahogy például a digi24 írja, az emelés után a pótlék összege a 2-18 éves gyerekeknél 255,4 lejre, azaz jelenlegi árfolyamon számolva 21 ezer forint lesz. Kétéves kor alatt havi 630,6 lej, azaz 51,8 ezer forintra nő a juttatás.

A jelenlegi összeg egyébként 243, illetve 600 lej, a fogyatékkal élő gyerekek után azonban 18 éves korig a magasabb összeg jár a családoknak. A kormány azt mondja, hogy az emelés az inflációnak megfelelő korrekció lesz.

Magyarországon a családi pótlék összege 2008 óta változatlan, akkori értéke elinflálódott, a szakmai szervezetek évek óta hiába hangoztatják az emelés szükségét. A magyar rendszerben a pótlék összege egy gyermek esetén 12,2 ezer forint (egyedülálló szülőnek 13,7 ezer), két gyermeknél (gyermekenként) 13,3, illetve 14,8 ezer forint, három vagy több gyermeknél 16 és 17 ezer forint, tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekeknél 23,3, illetve 25,9 ezer forint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMíg a magyarok jövedelme egy helyben toporog, a románok lassan, de jönnek felA leggazdagabb románok kezdik utolérni a tehetős magyarokat, a 2010-es években a román társadalomnak a magyarnál szélesebb körben sikerült előrébb lépnie.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKét év alatt megfelezte a gyermekszegénységet a lengyel kormányHúszról tíz százalékra csökkent a szegény lengyel gyerekek aránya a jelentősen megemelt családi pótléknak köszönhetően.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa levágjuk a nullákat a címletek végéről, elmúlik az infláció?Van, ahol jó ötlet, van, ahol nem a címletek végéről a nullák levagdosása. Min múlik a siker?

Világ családi pótlék emelés gyermekszegénység infláció Románia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pálos Máté
2022. december 5. 18:52 Pénz, Világ

Bevasalná a távozás árát a vagyonadó elől menekülő milliárdosokon a norvég kormány

A baloldali norvég kormány további adókkal nehezítené meg, hogy a gazdag norvégok elhagyják az országot és ezzel elkerüljenek adóterheket.

Hajdu Miklós
2022. december 5. 09:13 Világ

Már a szankció életbe lépése előtt nagyot drágult az orosz olaj szállítása

Ázsiai országok számára vonzó volt idén az orosz olaj, kérdés, hogy a szankciók miatt a szállítással, finanszírozással és biztosítással kapcsolatban előállt bizonytalanságok ellenére is az marad-e.

Avatar
2022. december 5. 04:34 Világ

„Nem láttam még embereket ennyire örülni egy csomag virslinek vagy fogkrémnek” – ukrajnai magyar katona Herszon felszabadításáról

Az ungvári egyetem matematikus docense kilenc hónapja harcol Ukrajna felszabadításáért, Herszon visszafoglalása mellett a katonák mindennapjairól is beszélt.

Fontos

Dr. Rékassy Balázs
2022. december 5. 15:07 Élet, Közélet

Kevés embernek van ötmilliója csípőprotézisre egy ledolgozott élet után

A rohamosan fejlődő magánegészségügy sem tud jól funkcionáló közfinanszírozott ellátás nélkül működni. Sok beteg számára pedig nem is alternatíva a magánellátás.

Schaffhauser Tibor
2022. december 4. 17:55 Világ

Van-e még jövője a klímakonferenciáknak?

Fontos eredmény, ha minden évben az egész világ a klímaváltozásra fókuszál legalább két hétig, de lehetséges, hogy nem indokolt ehhez egy ekkora utazó cirkusz.

Bucsky Péter
2022. december 4. 04:34 Pénz

A tanárok gyorséttermi bért, a sportolók havi 1,6 milliós fizetést kapnak, a magyar edzők brit szinten keresnek

Az 50 év alatti általános iskolai tanárok és óvodapedagógusok kevesebbet keresnek, mint a titkárok és titkárnők, de a legtöbb gépkezelő is jobban keres.