Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. október 29. 12:46 Adat, Világ

Mégis nőhet a boldogság egy ország gazdasági fejlődésével

Létezik a közgazdaságtan-tudományban egy elméleti paradoxon, miszerint hiába nő egy ország gazdasága, nem növekszik a lakosok boldogsága. Ezt hívják Easterly-paradoxonnak, és 1974 óta többé-kevésbé igaznak gondolják. Vadim Albinsky esszéjében ennek a paradoxonnak jár utána – és dönti meg.

Azzal korábban is mindenki egyetértett, hogy a gazdagabb országokban boldogabbak az emberek, és azon belül is a gazdagabb emberek boldogabbak szegényebb társaiknál. Viszont Easterly kutatásai során arra jutott, hogy egy adott ország lakosságának boldogsága nem nő, még akkor se, ha az ország gazdasága növekszik. Ez azzal lenne magyarázható, hogy bár az emberek észreveszik, hogy másokhoz képest jobban vagy rosszabbul élnek, azt nem érzékelik, ha korábbi önmagukhoz képest jobban élnek, vagy legalábbis

nagyon hamar hozzászoknak a megnövekedett jóléthez. 

Albinsky ezt a kutatást veszi elő és vizsgálja meg tüzetesebben. Először is az eredeti kutatásban is találtak egy nagyon kicsi pozitív hatást a GDP-növekedés és a boldogság között, de azt mondták erre, hogy túl kicsi, hogy valódi összefüggést mutasson ki, mivel nagyjából ezer év kellene ahhoz, hogy ilyen módon egy egységet nőjön egy ország általános boldogsága.

Albinsky rémutat, hogy Easterly, bár jogosan hagyott ki pár országot az összefüggés vizsgálatánál, nehéz meghúzni a határt, hogy mi kerüljön be vagy ki a vizsgált országok közül. Kizárta a szocialista országokat, például Kínát, míg India bent maradt az elemzésben, pedig akkoriban nagyon hasonló volt ilyen szempontból Kínához.

Ha Indiát is kizárják az elemzésből, akkor jóval nagyobb hatást mutat a GDP időbeli növekedése a boldogságra, mint korábban. Ha pedig máshonnan közelítik meg, és ugyanazokat az országokat vizsgálják, de friss adatokon, akkor is nagyobb hatást mérnek, mint az 1974-ben megállapított.

Ráadásul, összehasonlítva azzal, hogy mekkora hatással van a boldogságra egy egyszeri pénzbeli juttatás, még az eredeti becslések is azt mutatják, hogy a GDP növekedése nagyjából ugyanilyen hatást tud elérni, csak fenntarthatóbban.

Végül megvizsgálva más lehetőségeket, mint például az egészségi állapot javulását, szintén az derül ki, hogy  

nehéz olyan mérőszámot találni, ami nagyobb növekedést okozna a boldogságban, mint az ország gazdasági növekedése.  

Így bár megállapítható, hogy a GDP-növekedés sem tudja drasztikusan növelni a boldogságot, még mindig ez az, ami a leginkább hatással van rá, és hosszútávon, fenntarthatóan növeli egy ország jóllétét. Ez azért is fontos, mert így a fejlődő országok támogatásában a gazdasági növekedés elősegítése lehet a legjobb módszer.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Gallup adatai szerint feltartóztathatatlanul terjed a boldogtalanság a világonMióta felméréseket készítenek az emberek hogylétéről, sosem kaptak ilyen lesújtó adatokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég mindig a magyar a legboldogtalanabb visegrádi nemzet, de a 2010-es években itt volt a legnagyobb javulásGazdagabbak vagyunk, és van kihez fordulnunk segítségért, de az egészségügyi állapotunk régiós összehasonlításban is megkeseríti az életünket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA gazdagok is boldogabbak lesznek, ha nő a vagyonuk, csakhogy ez nem számítKorábban több tanulmány is arra jutott, hogy bizonyos jövedelmi szint felett a pénz már nem boldogít, pedig igen, csak egyre elhanyagolhatóbb mértékben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Világ boldogság boldogság index fejlődő országok GDP-növekedés jólét Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Hajdu Miklós
2024. június 19. 13:51 Adat

Háromszázezer dolgozó hiányozhat addigra, ameddig a kormány szerint plusz 500 ezernek kéne munkába állnia

Háromszázezer dolgozó hiányára számít 2030-ra a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) előrejelzése.

Jandó Zoltán
2024. június 18. 10:38 Adat

Jó eséllyel újabb csúcsot dönt a héten a hazai napelemes áramtermelés

Hétfőn nagyon közel voltunk hozzá, hogy az idén hatodszor is megdőljön a hazai napelemes villamosenergia-termelés rekordja.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.