Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. augusztus 31. 09:22 Világ

Nyilvános kritika érte a kínai vezetés zéró Covid stratégiáját, majd hirtelen eltűnt az anyag a netről

Elképesztően ritka, hogy a kínai vezetés döntéseit nyilvános kritika érje, nemrég azonban mégis ez történt: egy kínai agytröszt szombaton a járvány eleje óta alkalmazott zéró Covid stratégiát kritizáló anyagot jelentetett meg – írja a Guardian.

Az Anbound Kutatóközpont (Anbound Research Center) kínai közösségi médiában szombaton közzétett, majd hétfőn eltávolított anyagában amellett érveltek, hogy a városokban egy megbetegedés után automatikusan elrendelt teljes lezárások aránytalanul nagy gazdasági költséggel járnak, miközben a lassuló kínai gazdaság inkább élénkítésre szorulna. A jelentésben megjegyezték, hogy az Egyesült Államokban, Európában és Japánban is gazdasági fellendülés indult meg a járványügyi korlátozások feloldását követően. 

A jelentés tartalma mellett a közzétételének időzítése is érdekes, ugyanis a 2012 óta hatalmon lévő Hszi Csin-ping elnökkel kapcsolatban az októberben kezdődő pártkongresszuson várhatóan bejelentik, hogy megkezdheti harmadik elnöki ciklusát, így Mao Ce-tung és Teng Hsziao-ping után ő lehet a harmadik államfő, aki haláláig irányíthatná Kínát. És ugyan arra vonatkozóan is jelentek meg találgatások, hogy a kongreszuson a zéró Covid politika lazításáról is döntés születhet, a kongresszus kezdetéig az irányvonal biztosan marad, így a kritika valószínűleg emiatt sem a legszerencsésebb időben jött ki.

A kínai gazdasági növekedés 2022 első felében 2,5 százalékra lassult, miután Sanghajban és más jelentős ipari központokban márciustól kezdve a zéró Covid irányelv miatt leállt a termelés, de a kínai ingatlanpiac problémái is hozzájárultak a vártnál gyengébb teljesítményhez (2022 egészére vonatkozóan 5,5 százalék volt a hivatalos növekedési cél).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAdóslázadás rengette meg a kifulladó kínai ingatlanpiacotAz utóbbi bő egy évben számos kínai ingatlanfejlesztő jutott csődközelbe, rengeteg beruházás leállt, az eladások erősen csökkennek. Most a félkész lakásokat előre megvásárló emberek azzal fenyegetnek, hogy nem fizetik tovább hiteleiket, amire a kormány is kénytelen reagálni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKötéltáncot jár a gazdasági lassulás kezelésével a kínai vezetésTizenkilenc intézkedésből álló gazdasági csomagot jelentett be Pekingben a kínai államtanács, hogy javítsa a gazdasági növekedés romló kilátásait, de sok a buktató.

Az 1993-ban alapított szervezet weboldala szerint a legnagyobb presztízsű cégek közé tartozik ebben az iparágban Kínában. A Guardian cikke azt is megjegyzi, hogy korábban sokat dolgoztak kínai állami szervezeteknek és pénzügyi intézményeknek is, de nem utal rá semmi, hogy a jelentésben a lezárások növekvő gazdasági költségeivel elégedetlen kínai politikusok álláspontja jelenne meg.

Újabb lezárásokra még a közelmúltban is volt példa: hétfőn a világ egyik legjelentősebb elektronikai gyártási központjának számító Sencsen városának egyes negyedeit zárták le három napra, a Kína északkeleti részén fekvő Senjang városában pedig a tanév megkezdésének elhalasztása mellett döntöttek. Az utazási korlátozások miatt a Kínába irányuló turizmus forgalma jelentősen visszaesett, és a kormány a kínaiakat is arra kérte, hogy ne utazzanak külföldre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína pár Covid-fertőzött után azonnal leállította az elektronikai gyártás fellegvárátAz európai szemmel nézve furcsa zéro-Covid politika egyhetes lezárásokhoz vezet, ami tovább szaggatja a globális ellátási láncokat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Kína lezárások növekedés zéró covid Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.