Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. augusztus 25. 10:36 Élet, Világ

Egyre tragikusabb Magyarország legnagyobb befektetőjének népesedési helyzete

Dél-Korea a világgazdaság nem túl sok felzárkózási sikertörténetének egyike, azaz kifejezetten szegény országként indulva tudott a gazdagok közé kerülni. A koreai vállalatok nemzetközi sikereit idehaza sem kell bemutatni, már csak azért sem, mert 2019 után tavaly is – nemzeti összesítés alapján – ezek voltak Magyarországon a legnagyobb működőtőke-befektetők. (Bár az összesített állományban továbbra is Németország vezet.)

Ezeket a gazdasági sikereket szeretné is folytatni az ország, de ezt egyre inkább veszélyezteti a tragikus demográfiai helyzet. A fejlett országok közül eddig is Dél-Koreában született népességarányosan a legkevesebb gyermek, de tavaly tovább romlott a helyzet. Ahogy a Bloomberg írja, míg 2020-ban 0,84 volt a teljes termékenységi arányszám, tavaly már csak 0,81. Ez a szám azt mutatja meg, hogy ha a mostani viszonyok változatlanok maradnának, akkor egy nő átlagosan hány gyermeket szülne élete során. A népesség fenntartásához (semleges ki- és bevándorlási egyenleg mellett) ennek 2,1-nek kellene lennie, de ezt a fejlett világban szinte sehol sem érik el, Magyarországon a legutóbbi adat szerint ez 1,56.

Ennek fényében nem meglepő, hogy Dél-Korea a leggyorsabban öregedő gazdag ország, és a jelenleg aktuális becslés szerint népessége az évszázad végére 24 millióra csökken a jelenlegi 51 millióról. Tavaly 260,6 ezer gyermek született az országban, és mivel a szülőképes korban lévő nők száma is visszaesik – tavaly 2 százalékkal, 11,62 millióra –, a népesség csökkenését akkor is nehéz lesz lassítani, ha a termékenységi arányszám nőne valamelyest. Az első gyermek születése is egyre későbbre tolódik, a nőknél ez már 32,6 év, a férfiaknál 35,1, miközben egy évtizede még csak 30,2, illetve 33 év volt.

Ez természetesen a gazdasági helyzetre is kihat, a munkaképes korban lévő lakosság száma 2020-ban 37,3 millión tetőzött, és az ország statisztikai hivatala szerint 2070-re közel megfeleződik. Ilyen körülmények között egyre nagyobb kihívás lesz fenntartani a gazdasági növekedést, hiszen a gazdasági teljesítmény tulajdonképpen a ledolgozott órák számának és a termelékenységnek a szorzata. Az utóbbit egyebek mellett robotokkal lehet növelni, amit meg is tesznek, emellett a vendégmunkások és a dolgozó nők számának növelésével igyekeznek ellensúlyozni a kedvezőtlen demográfiát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgybeesik a magyar gyermekvállalási kedv csökkenése az egyik járványügyi intézkedés bevezetésévelTörténelmi mélypontra süllyedt a születések száma idén, három hónap alatt húszezer alatt maradt az újszülöttek száma.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSoha nem jegyeztek fel olyan gyors népességcsökkenést Magyarországon, mint a járvány alattAz elmúlt években akár lassulhatott is volna a népességfogyás Magyarországon, ha nem jön a járvány. A pandémia azonban évszázados csúcsra növelte a halálozást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„A forint a játékpénz kategóriája felé halad”A növekedést erőltető magyar költségvetési és jegybanki politika elszabadult ágyúvá vált, ez az egyik legfontosabb oka a 410 forintos euróárfolyamnak - mondja Jaksity György, a Concorde elnöke.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ dél-korea demográfia demográfiai válság gyermekvállalás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 12:58 Adat, Élet

Benne vannak a vevők a palackvisszaváltásban, de sokan készpénzt szeretnének kapni érte

Elég magas a januártól induló rendszer ismertsége és támogatottsága.

Fontos

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.