Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. augusztus 25. 10:36 Élet, Világ

Egyre tragikusabb Magyarország legnagyobb befektetőjének népesedési helyzete

Dél-Korea a világgazdaság nem túl sok felzárkózási sikertörténetének egyike, azaz kifejezetten szegény országként indulva tudott a gazdagok közé kerülni. A koreai vállalatok nemzetközi sikereit idehaza sem kell bemutatni, már csak azért sem, mert 2019 után tavaly is – nemzeti összesítés alapján – ezek voltak Magyarországon a legnagyobb működőtőke-befektetők. (Bár az összesített állományban továbbra is Németország vezet.)

Ezeket a gazdasági sikereket szeretné is folytatni az ország, de ezt egyre inkább veszélyezteti a tragikus demográfiai helyzet. A fejlett országok közül eddig is Dél-Koreában született népességarányosan a legkevesebb gyermek, de tavaly tovább romlott a helyzet. Ahogy a Bloomberg írja, míg 2020-ban 0,84 volt a teljes termékenységi arányszám, tavaly már csak 0,81. Ez a szám azt mutatja meg, hogy ha a mostani viszonyok változatlanok maradnának, akkor egy nő átlagosan hány gyermeket szülne élete során. A népesség fenntartásához (semleges ki- és bevándorlási egyenleg mellett) ennek 2,1-nek kellene lennie, de ezt a fejlett világban szinte sehol sem érik el, Magyarországon a legutóbbi adat szerint ez 1,56.

Ennek fényében nem meglepő, hogy Dél-Korea a leggyorsabban öregedő gazdag ország, és a jelenleg aktuális becslés szerint népessége az évszázad végére 24 millióra csökken a jelenlegi 51 millióról. Tavaly 260,6 ezer gyermek született az országban, és mivel a szülőképes korban lévő nők száma is visszaesik – tavaly 2 százalékkal, 11,62 millióra –, a népesség csökkenését akkor is nehéz lesz lassítani, ha a termékenységi arányszám nőne valamelyest. Az első gyermek születése is egyre későbbre tolódik, a nőknél ez már 32,6 év, a férfiaknál 35,1, miközben egy évtizede még csak 30,2, illetve 33 év volt.

Ez természetesen a gazdasági helyzetre is kihat, a munkaképes korban lévő lakosság száma 2020-ban 37,3 millión tetőzött, és az ország statisztikai hivatala szerint 2070-re közel megfeleződik. Ilyen körülmények között egyre nagyobb kihívás lesz fenntartani a gazdasági növekedést, hiszen a gazdasági teljesítmény tulajdonképpen a ledolgozott órák számának és a termelékenységnek a szorzata. Az utóbbit egyebek mellett robotokkal lehet növelni, amit meg is tesznek, emellett a vendégmunkások és a dolgozó nők számának növelésével igyekeznek ellensúlyozni a kedvezőtlen demográfiát.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgybeesik a magyar gyermekvállalási kedv csökkenése az egyik járványügyi intézkedés bevezetésévelTörténelmi mélypontra süllyedt a születések száma idén, három hónap alatt húszezer alatt maradt az újszülöttek száma.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSoha nem jegyeztek fel olyan gyors népességcsökkenést Magyarországon, mint a járvány alattAz elmúlt években akár lassulhatott is volna a népességfogyás Magyarországon, ha nem jön a járvány. A pandémia azonban évszázados csúcsra növelte a halálozást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„A forint a játékpénz kategóriája felé halad”A növekedést erőltető magyar költségvetési és jegybanki politika elszabadult ágyúvá vált, ez az egyik legfontosabb oka a 410 forintos euróárfolyamnak - mondja Jaksity György, a Concorde elnöke.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ dél-korea demográfia demográfiai válság gyermekvállalás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. június 11. 17:01 Élet, Pénz

Az Adria és a Balaton közötti döntést is átbillentheti a 400 forint felé közelítő euróárfolyam

Ha nem fordul a trend, vagy nem lép közbe a jegybank, akkor a balatoni szállásadók és lángosozók dörzsölhetik a tenyerüket.

Torontáli Zoltán
2024. június 4. 13:04 Adat, Élet

Áruk helyett élményeket veszünk, és ez most jól jön a gazdaságnak

Az ipar gyengélkedését a szolgáltatószektor ellensúlyozza, vélhetően a kormány örömére.

Torontáli Zoltán
2024. június 3. 15:06 Adat, Élet

Nem a több munkaóra biztosítja a nagyobb gazdasági teljesítményt

Magasabb egy főre jutó GDP-hez jellemzően kevesebb munkaóra társul az unióban, de az összefüggés persze nem ok-okozati, hanem valószínűleg szerkezeti.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 14. 05:08 Adat, Közélet

Megmutatjuk, honnan szerezte vidéki szavazóit Magyar Péter pártja

A Fidesztől egyelőre nem tudott elcsábítani sok szavazót, a régi ellenzéki csoportosulásokat azonban minimum lefelezte a Tisza párt.

Stubnya Bence
2024. június 13. 17:03 Pénz

Több ezer gyerek nélkül maradt babavárós és csokos pár kap esélyt arra, hogy megússza a büntetést

Az érintett párok méltányossági eljárás keretében kérhetik, hogy az állam mondjon le a követeléseiről.

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.