Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. augusztus 18. 07:36 Világ

Épp a szárazság miatt fenyegeti árvíz Hollandiát

Hollandia alacsonyabb részeit jelentős részben tőzeggátak óvják az árvizektől, amelyek épségét a szárazság és a hőség egyaránt veszélyezteti. A helyzet olyannyira súlyossá vált, hogy az ország vészhelyzetet hirdetett, a több száz kilométeres gátrendszer ugyanis kellő nedvesség hiányában túlságosan könnyűvé és porózussá válik a Deutsche Welle beszámolója szerint. Noha idén még nem következett be katasztrófa, 2003 szintén rendkívül száraz nyarán már volt példa a gátszakadásra.

Tanulva ebből az esetből, szakértők és önkéntesek ellenőrzik a gátakat, és ha kell, feltöltik a repedéseket. A kisebb csatornákat és folyókat övező gátak öntözése is egyre gyakrabban kerül sor, Amszterdamban tűzoltó tömlőkön keresztül nedvesítik a töltéseket, miközben a földművelők például fokozódó locsolási korlátozássokkal szembesülnek. A vészhelyzet következtében most az ország vízgazdálkodásában a gátak nedvesítése az elsődleges, még az ivóvízellátásnál is lényegesebb szempont a vízügyekért felelős miniszter szerint.

További gondokat jelent, hogy az esőzések elmaradása miatt az ország csatorna- és folyóhálózatába egyre inkább benyomul a sós tengervíz, ami szikesedést okoz, illetve a zsilipek használatát és a folyami hajózást is befolyásolja. Ezen felül a tenger szintjének emelkedése miatt a gátak magasítása és erősítése is egyre égetőbb problémává válik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFojtogatja a német gazdaságot a Rajna alacsony vízszintjeAmikor legutóbb hasonlóan alacsony volt a vízszint, az közel 24 milliárd euró kiesést okozott a német gazdaságban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak a szavak szintjén készült a kormány az ország elsivatagosodásáraMár kormánytagok is sokat beszélnek az aszályról, de a megközelítést még mindig a károk gyors enyhítése és az öntözés fejlesztése dominálja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉszre sem vesszük, hogy egy komoly árvíz akkora kiesést okozhat, mint tavaly a járvány a turizmusbanA természeti katasztrófák egyre sűrűbbek Magyarországon, és egyre jobban oda kellene figyelni rájuk a gazdasági tervezéskor - írják elemző szerzőink a saját kutatásaikra alapozva.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ árvíz gát Hollandia szárazság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Pálos Máté
2024. március 12. 13:06 Adat, Világ

Nyolc és félszeresére nőtt a magyar fegyverimport, de vannak ennél durvább felfutások is Európában

Ukrajna első helye nem meglepő, de rajta kívül is megelőzte még pár ország hazánkat az utóbbi öt évben a fegyverbeszerzések növelésében.

Nagy Zsolt
2024. március 12. 10:14 Közélet, Világ

A kínai rendőröket csak Horvátország és a Salamon-szigetek fogadja olyan lelkesen, mint a magyar kormány

Nem Magyarország az első Európában, ahol engedélyezik a kínai járőrök megjelenését, de az együttműködés megszakítására is akad példa.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.