Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. augusztus 18. 07:36 Világ

Épp a szárazság miatt fenyegeti árvíz Hollandiát

Hollandia alacsonyabb részeit jelentős részben tőzeggátak óvják az árvizektől, amelyek épségét a szárazság és a hőség egyaránt veszélyezteti. A helyzet olyannyira súlyossá vált, hogy az ország vészhelyzetet hirdetett, a több száz kilométeres gátrendszer ugyanis kellő nedvesség hiányában túlságosan könnyűvé és porózussá válik a Deutsche Welle beszámolója szerint. Noha idén még nem következett be katasztrófa, 2003 szintén rendkívül száraz nyarán már volt példa a gátszakadásra.

Tanulva ebből az esetből, szakértők és önkéntesek ellenőrzik a gátakat, és ha kell, feltöltik a repedéseket. A kisebb csatornákat és folyókat övező gátak öntözése is egyre gyakrabban kerül sor, Amszterdamban tűzoltó tömlőkön keresztül nedvesítik a töltéseket, miközben a földművelők például fokozódó locsolási korlátozássokkal szembesülnek. A vészhelyzet következtében most az ország vízgazdálkodásában a gátak nedvesítése az elsődleges, még az ivóvízellátásnál is lényegesebb szempont a vízügyekért felelős miniszter szerint.

További gondokat jelent, hogy az esőzések elmaradása miatt az ország csatorna- és folyóhálózatába egyre inkább benyomul a sós tengervíz, ami szikesedést okoz, illetve a zsilipek használatát és a folyami hajózást is befolyásolja. Ezen felül a tenger szintjének emelkedése miatt a gátak magasítása és erősítése is egyre égetőbb problémává válik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFojtogatja a német gazdaságot a Rajna alacsony vízszintjeAmikor legutóbb hasonlóan alacsony volt a vízszint, az közel 24 milliárd euró kiesést okozott a német gazdaságban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak a szavak szintjén készült a kormány az ország elsivatagosodásáraMár kormánytagok is sokat beszélnek az aszályról, de a megközelítést még mindig a károk gyors enyhítése és az öntözés fejlesztése dominálja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉszre sem vesszük, hogy egy komoly árvíz akkora kiesést okozhat, mint tavaly a járvány a turizmusbanA természeti katasztrófák egyre sűrűbbek Magyarországon, és egyre jobban oda kellene figyelni rájuk a gazdasági tervezéskor - írják elemző szerzőink a saját kutatásaikra alapozva.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ árvíz gát Hollandia szárazság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Kolozsi Ádám
2023. október 1. 12:20 Világ

Minden Ficónak kedvez a szlovák választások után, de az ország sorsa a harmadik számú párton múlik

Hét pártcsoport jut be a pozsonyi parlamentbe, a legnagyobb meglepetés a szélsőjobbos Republika kiesése.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 18:50 Világ

Vietnám Magyarországgal egyeztet vendégmunkások exportálásáról

Nem csak Magyarországon, hanem a küldő országokban is napirenden van az idei érkező vendégmunkások kérdése.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.

Fontos

Pálos Máté
2023. október 1. 04:34 Közélet

Így leszünk sportoló nemzet: 9 év alatt több mint 40 iskolai tornaterem épült 21 milliárdból, a legszegényebbek pont kimaradtak

Miközben pörögnek a sportra az állami százmilliárdok, végül csak felépült több tucat tornaterem is, és ugyan az arlói iskolások mégsem kapják meg a megígért tornatermet, így már "csak" mintegy 200 tornaterem nélküli iskola lehet az országban.

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.