Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. augusztus 18. 07:36 Világ

Épp a szárazság miatt fenyegeti árvíz Hollandiát

Hollandia alacsonyabb részeit jelentős részben tőzeggátak óvják az árvizektől, amelyek épségét a szárazság és a hőség egyaránt veszélyezteti. A helyzet olyannyira súlyossá vált, hogy az ország vészhelyzetet hirdetett, a több száz kilométeres gátrendszer ugyanis kellő nedvesség hiányában túlságosan könnyűvé és porózussá válik a Deutsche Welle beszámolója szerint. Noha idén még nem következett be katasztrófa, 2003 szintén rendkívül száraz nyarán már volt példa a gátszakadásra.

Tanulva ebből az esetből, szakértők és önkéntesek ellenőrzik a gátakat, és ha kell, feltöltik a repedéseket. A kisebb csatornákat és folyókat övező gátak öntözése is egyre gyakrabban kerül sor, Amszterdamban tűzoltó tömlőkön keresztül nedvesítik a töltéseket, miközben a földművelők például fokozódó locsolási korlátozássokkal szembesülnek. A vészhelyzet következtében most az ország vízgazdálkodásában a gátak nedvesítése az elsődleges, még az ivóvízellátásnál is lényegesebb szempont a vízügyekért felelős miniszter szerint.

További gondokat jelent, hogy az esőzések elmaradása miatt az ország csatorna- és folyóhálózatába egyre inkább benyomul a sós tengervíz, ami szikesedést okoz, illetve a zsilipek használatát és a folyami hajózást is befolyásolja. Ezen felül a tenger szintjének emelkedése miatt a gátak magasítása és erősítése is egyre égetőbb problémává válik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFojtogatja a német gazdaságot a Rajna alacsony vízszintjeAmikor legutóbb hasonlóan alacsony volt a vízszint, az közel 24 milliárd euró kiesést okozott a német gazdaságban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCsak a szavak szintjén készült a kormány az ország elsivatagosodásáraMár kormánytagok is sokat beszélnek az aszályról, de a megközelítést még mindig a károk gyors enyhítése és az öntözés fejlesztése dominálja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉszre sem vesszük, hogy egy komoly árvíz akkora kiesést okozhat, mint tavaly a járvány a turizmusbanA természeti katasztrófák egyre sűrűbbek Magyarországon, és egyre jobban oda kellene figyelni rájuk a gazdasági tervezéskor - írják elemző szerzőink a saját kutatásaikra alapozva.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ árvíz gát Hollandia szárazság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.