Hírlevél feliratkozás
Fotó: AFP/Europress
Pálos Máté
2022. július 30. 12:15 Világ

A lehető legkárosabb helyen indulhat olaj- és gázkitermelés

A Kongói Demokratikus Köztársaság területén terül el a világ második legnagyobb esőerdője, most az ország mégis szeretne az olajberuházások új célpontja lenni, ezért csütörtökön elkezdődött az árverési folyamat olyan olaj- és gázmezők feltárására, amelyek a Virunga Nemzeti Parkba is benyúlnak. Ez a nemzeti park a világ egyik legjelentősebb gorillaélőhelye, továbbá az itt lévő hatalmas trópusi tőzegmocsarak jelentős széntömeget is megkötnek, megakadályozva, hogy az a légkörbe kerülve tovább fűtse a globális felmelegedést.

A Greenpeace szerint az olajkitermelés a tőzeges területek megbolygatása révén felgyorsítja a globális klímakatasztrófát. A Reuters által megszólaltatott szakember szerint, ha elkezdődik a kitermelés, az akár 5,8 milliárd tonna szenet is a légkörbe juttathat, ami a tavalyi globális kibocsátás több mint 14 százaléka.*És persze a kitermelt kőolaj és földgáz felhasználásakor további mennyiség kerül a légkörbe. Nem túlzás azt mondani, hogy az éghajlatváltozás szempontjából keresve sem lehet rosszabb helyet találni az olaj- és gázkitermelésre.

Az ország vezetése mégis engedélyezni készül az érzékeny területeken történő kitermelést, hogy a befolyó pénzből lökést adjon a szegénységcsökkentő intézkedéseknek és az ország vágyott gazdasági fejlődésének. A kormány képviselője egy múlt heti interjúban meglehetősen nyersen foglalta össze a lényeget: elsődleges feladatunk a gazdasági helyzetünk javítása és a szegénység csökkentése, „nem a bolygó megmentése”.

Pedig egészen a közelmúltig úgy tűnt, hogy a kongói vezetés és a nyugati nemzetközi közösség elkötelezett az esőerdők megmentésében. Reménykeltő együttműködések indultak a helyiek bevonásával, részben az EU támogatásával. Tavaly a glasgow-i klímacsúcson a kongói elnök, Felix Tshisekedi a világ vezető politikusaival együtt jelentett be egy a Kongó-medence esőerdőinek védelmét célzó tízéves tervet.

A megállapodásnak része volt, hogy a nemzetközi közösségtől öt év alatt 500 millió dollár áramlik be különböző fejlesztésekre a Kongói Demokratikus Köztársaságba, a világ egyik legszegényebb országába.

Azóta nagyot fordult a világ. Az orosz invázió az egekbe küldte az olajárakat, Európa pedig téli gázhiányra készül. A környezet- és erdővédelemben élen járó Norvégia is bejelentette, hogy növelni fogja a tengeri olaj- és gázkitermelését. A korábbi saját ambiciózus klímapolitikájának is ellentmondva Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke nemrég azért ment Szaúd-Arábiába, hogy az olajkitermelés növelésére vegye rá a királyságot.

Ahogy arra a New York Times által idézett mondatok utalnak, a kongói kormány a fenti események tükrében kevéssé látja biztosítottnak a glasgow-i alku megvalósulását, sőt ebben az új helyzetben a korábbi kompenzáció hirtelen kevésnek is tűnhet. Így Kongó megint azzal a kérdéssel szembesül: ha a nagy mennyiségű káros anyagot kibocsátó, sőt fejlődésüket erre építő nyugati országok kérésével összhangban megőrzi esőerdőit, mit kap cserébe?

„Talán itt az azonos esélyek és az arányos kompenzáció ideje”, mondta Tosi Mpanu-Mpanu kongói kormánytisztviselő a lapnak. Korábban egy kongói miniszter azt mondta, hogy a jelenleg napi 25 ezer hordós olajtermelést – ezt az ország rövid tengerpartjánál hozzák a felszínre – potenciálisan fel tudnák vinni egymillió hordóig.

Ugyanakkor már azt is csak meglehetősen természetkárosító szeizmikus mérések tudják megmondani, hogy pontosan mekkora érték nyugszik az esőerdők alatt, ahogy az sem teljesen világos, hogy a kongói kormány szándéka mennyire megalapozott, és mekkora benne a fenyegetési szándék. Mpanu-Mpanu mindenesetre hangsúlyozta: nem zsarolásról van szó, nyugodtan haladnak előre a kijelölt úton, amire minden joguk megvan.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár tízből kilenc magyar tart a klímaváltozástól, egyre többen érzik a személyes felelősségüketGyakorlatilag nincs senki, aki még mindig kétségbe vonná a klímaváltozás tényét, és a magyarok döntő többsége, 90 százaléka kifejezetten tart is tőle.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLengyelország mégsem teljesíti az EU klímavédelmi céljait, egyre több ország égetne több kőszenetEgekben a kőszén világpiaci ára, egyre távolabb kerülnek a klímacélok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a civilizációnk omlik össze, csak a jelenlegi, fenntarthatatlan életformánkMegpróbáljuk bemutatni, hogy a technológiai fejlődés, a szabályozói környezet és a tudatos fogyasztói magatartás segítségével hogyan kerülhetjük el az armageddont.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ esőerdő klímaválság klímaváltozás Kongói Demokratikus Köztársaság kőolaj-kitermelés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.