Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. július 11. 10:02 Világ

Visszatérne a jégkorszak, ha atomháborúba keverednének egymással a nagyhatalmak

Az atomháború lehetséges következményeivel kapcsolatos kutatások a hidegháború után visszaszorultak, Ukrajna orosz lerohanása azonban sajnos ismét aktualitást ad nekik. Ezt természetesen mindenki el akarja kerülni, de orosz oldalról hol burkoltabban, hol nyíltabban előkerül az atomfegyverekkel való fenyegetőzés. Ráadásul egy nagyhatalmak közötti kiélezett helyzetben nagyobb a hibák, téves riasztások félreértésének lehetősége is.

A Louisianai Állami Egyetem kutatói számítógépes szimulációkkal vizsgálták több elméleti atomháborús forgatókönyv hatásait, a résztvevők kutatási területe miatt elsősorban az óceánokra és a partvidékekre gyakorolt következményeit. Az egyik forgatókönyv egy olyan atomháborút modellezett, amelynek során az Egyesült Államok és Oroszország összesen 4400 darab, átlagosan 100 kilotonnás (a hirosimai nagyjából 16 kilotonnás volt) atombombát dob le városokra és ipari területekre. Egy másik (többféle változatban) pedig egy indiai-pakisztáni atomháború következményeit igyekezett felmérni, 500 darab, szintén 100 kilotonnás atomfegyver bevetését feltételezve.

A közvetlen pusztításon túl a legsúlyosabb következményt a légkörbe jutó füst, hamu és korom okozná, amely visszaveri a napsugárzás jelentős részét. A legrosszabb, orosz-amerikai forgatókönyv szerint 150 teragramm (150 millió tonna) anyag kerülne a légkörbe, ami az első hónapban 13 fokkal csökkentené a globális átlaghőmérsékletet.

Az atomháború után még fennmaradó emberi civilizáció túlélését ez többféleképpen is megnehezítené: erről nem szól a tanulmány (amelyet a Bloomberg szemlézett), de a világ közvetlenül nem érintett részén valószínűleg nagyon rossz lenne a termés, ha lenne egyáltalán. Ebben a helyzetben felértékelődhetne a halászat, de – és ez már szerepel a tanulmányban – napsugárzás híján a tengeri algák nagy része elpusztulna, és mivel ezek képezik a tengeri tápláléklánc alapját, a tengerek, óceánok élővilágának nagy része szintén eltűnne.

A hőmérséklet-csökkenés miatt a tengeri jég területe mintegy 10 millió négyzetkilométerrel nőne, folyamatosan eljegesednének olyan fontos kikötők például, mint a kínai Tiencsin, Koppenhága vagy Szentpétervár. (Bár az utóbbi valószínűleg nem létezne már egy amerikai-orosz atomháború után.) Az év egyes szakaszaiban pedig még sok más kikötőt is veszélyeztetne a jég – például Sanghajt -, ami jelentősen megnehezítené az atomháborút túlélő emberiség kereskedelmének fenntartását.

A hatások akkor sem múlnának el egyből, ha a hamu és a korom már eltűnt a légkörből. A tengeri jég sem húzódna vissza teljesen több ezer éven keresztül, vagyis nukleáris jégkorszak következne be. Az óceánok felszínhez közeli részén évtizedeket, a mélyben pedig évszázadokat venne igénybe az élővilág helyreállása.

A szerzők szerint egyébként a tanulmányuknak akkor is van haszna, ha sosem tör ki atomháború. A nagy vulkánkitörések ugyanis szintén jelentős mennyiségű anyagot juttatnak a légkörbe, és a földtörténet során már többször is jelentősen megváltoztatták a klímát. Mivel a kitöréseket megakadályozni nem tudjuk, a potenciális hatások felmérése legalább arra lehetőséget ad, hogy a hatásokkal jobban meg tudjunk birkózni adott esetben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyintól minden kitelik?Az orosz elnök első atomparancsa nagyrészt blöff volt, de ettől még nem nyugodhatunk meg. További félelemkeltő, provokatív akciókhoz is folyamodhat az orosz vezetés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA második világháború óta nem volt ilyen közel a végítéletCsütörtök reggel előremozdították a Végítélet Óráját, így már csak két percre van a világ egy ember okozta teljes katasztrófától. Legalábbis így gondolja az amerikai tudományos szervezet, amelyik 1947 óta mozgatja a szimbolikus órát, ami a globális atomháború közelségét akarja jelezni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ atomfegyver atomháború egyesült államok india orosz-ukrán háború Oroszország Pakisztán Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.