Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. július 11. 16:55 Világ

Pánikvásárlást okoz a közelgő orosz embargó a szénpiacon

Az orosz szén importjára vonatkozó embargót egy korábbi szankciós csomag részeként fogadták el az uniós döntéshozók, de az csak majdnem pontosan egy hónap múlva, augusztus 10-én lép hatályba. Ezt megelőzően pánikvásárlás tapasztalható az energiahordozó piacán a készletek feltöltése érdekében – írja a money.pl a lengyel iparfejlesztési ügynökség jelentése alapján.

Lengyelországban ennek elég nagy jelentősége van, az ország áramtermelésének meghatározó részét ugyanis széntüzelésű hőerőművek biztosítják. Az országban ugyan tradicionálisan fontos a szénbányászat, sok gazdaságtalan lelőhelyet be kellett már zárni, és a háború előtt jelentős volt az orosz import. (Magyarországon már csak a Mátrai Erőműben használnak szenet, pontosabban lignitet, de ez teljes egészében hazai kitermelésű.)

A vásárlási lendület a szén európai árában is megmutatkozik, a múlt heti záráskor csak mintegy 15 százalékkal volt alacsonyabb az egyik referenciaként figyelt index, mint a háború és a szankciós hírek nyomán előállt márciusi csúcsok idején. Pedig az északnyugat-európai kikötői készletek jól állnak, július elején 2020 óta először haladták meg az ötéves átlagot. Ez jelentős részben pont az orosz importnak köszönhető, amely májusban rekordot döntött.

Az idegesség leginkább a gázpiaci helyzetnek tudható be: mivel senki sem tudja, hogy a következő hetekben-hónapokban mennyi földgáz érkezik majd Oroszországból, számos nyugat-európai országban elkezdték felkészíteni az újraindulásra a sok esetben már csak tartalékként megőrzött széntüzelésű hőerőműveket. Ezek ugyanis vészhelyzetben átvehetik a gáztüzelésűek szerepét az áramtermelésben, így több földgáz marad olyan lakossági és ipari felhasználásra, ahol nem lehet helyettesíteni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország nagy árat fizet az invázióért, de a háború megmutatta azt is, hogy nincs magyar B-tervOroszország válságát elmélyíti, nem pedig megoldja a háború, amely Európa gyengeségeire is rávilágított.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRohamtempóban kezdte növelni gáztartalékait egész Európa, az ár már nem számítMinden korábbinál nagyobb mennyiségben kezdték meg a földgáz felhalmozását az Európai Unió gázpiaci szereplői az elmúlt nagyjából másfél hónapban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem biztos, hogy Ukrajna jól jár, ha beütnek a szankciók OroszországnakÁltalában véve a gazdasági szankciók hatékonysága, és különösen az ukrajnai inváziója miatt Oroszországra kivetett nyugati szankciók értelme régi, és vélhetően soha véget nem érő vita tárgya. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áramtermelés földgáz orosz-ukrán háború Oroszország szankciók szén Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mit hoz az Európai Parlament jobbra tolódása a gazdaság számára?

Ha ellenállás bontakozik ki az EU-s költségvetési szabályokkal szemben, akkor a költségvetési lazítás irányába mozdulhatnak el a tagországok.

Hidi János Kovács Márton
2024. június 16. 05:42 Tech, Világ

Felgyorsítható a zöld átmenet, vagy bukni fogjuk a klímacélokat?

A jó trend már kialakult, de nincs elég beruházás ahhoz, hogy elérjük a párizsi klímakonferencián kitűzött klímacélt. Miben lehet mégis bízni?

Mészáros R. Tamás
2024. június 13. 05:19 Világ

Elkezdődött a harc a kínai elektromos autók ellen, kétélű fegyverekkel

Az Európai Bizottság védővámokat vetett ki, noha korábban ezek más szektorokban nem jártak sikerrel. Alternatív eszközök viszont nem nagyon vannak az EU kezében.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 05:03 Élet, Pénz

Egyre bátrabban szabotálják a kártyás fizetést éttermek és kis üzletek

Ez akkor szokott történni, amikor érzik, hogy a vásárlók is partnerek, de arra is utalhat, hogy nő a gazdaságon belül a szürke zóna.

Stubnya Bence
2024. június 17. 05:45 Közélet

A gazdasági helyzet eddig Magyar Pétert segítette, 2026-ig viszont már inkább a Fideszt fogja

A gazdaság gyengélkedése rontotta a kormánypárt mostani eredményét, a Tisza párt eredményét pedig javíthatta. 2026-ig ez a hatás fokozatosan átfordul majd.

Gergely Péter
2024. június 15. 17:33 Pénz

Berobbant a csok plusz, megint nagyon fogynak a támogatott lakáshitelek

Háromszor annyi támogatott lakáshitelt vett fel a lakosság 2024 első négy hónapjában, mint egy éve, ami egyértelműen a csok plusz megjelenésének tulajdonítható.