Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. július 11. 16:55 Világ

Pánikvásárlást okoz a közelgő orosz embargó a szénpiacon

Az orosz szén importjára vonatkozó embargót egy korábbi szankciós csomag részeként fogadták el az uniós döntéshozók, de az csak majdnem pontosan egy hónap múlva, augusztus 10-én lép hatályba. Ezt megelőzően pánikvásárlás tapasztalható az energiahordozó piacán a készletek feltöltése érdekében – írja a money.pl a lengyel iparfejlesztési ügynökség jelentése alapján.

Lengyelországban ennek elég nagy jelentősége van, az ország áramtermelésének meghatározó részét ugyanis széntüzelésű hőerőművek biztosítják. Az országban ugyan tradicionálisan fontos a szénbányászat, sok gazdaságtalan lelőhelyet be kellett már zárni, és a háború előtt jelentős volt az orosz import. (Magyarországon már csak a Mátrai Erőműben használnak szenet, pontosabban lignitet, de ez teljes egészében hazai kitermelésű.)

A vásárlási lendület a szén európai árában is megmutatkozik, a múlt heti záráskor csak mintegy 15 százalékkal volt alacsonyabb az egyik referenciaként figyelt index, mint a háború és a szankciós hírek nyomán előállt márciusi csúcsok idején. Pedig az északnyugat-európai kikötői készletek jól állnak, július elején 2020 óta először haladták meg az ötéves átlagot. Ez jelentős részben pont az orosz importnak köszönhető, amely májusban rekordot döntött.

Az idegesség leginkább a gázpiaci helyzetnek tudható be: mivel senki sem tudja, hogy a következő hetekben-hónapokban mennyi földgáz érkezik majd Oroszországból, számos nyugat-európai országban elkezdték felkészíteni az újraindulásra a sok esetben már csak tartalékként megőrzött széntüzelésű hőerőműveket. Ezek ugyanis vészhelyzetben átvehetik a gáztüzelésűek szerepét az áramtermelésben, így több földgáz marad olyan lakossági és ipari felhasználásra, ahol nem lehet helyettesíteni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország nagy árat fizet az invázióért, de a háború megmutatta azt is, hogy nincs magyar B-tervOroszország válságát elmélyíti, nem pedig megoldja a háború, amely Európa gyengeségeire is rávilágított.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRohamtempóban kezdte növelni gáztartalékait egész Európa, az ár már nem számítMinden korábbinál nagyobb mennyiségben kezdték meg a földgáz felhalmozását az Európai Unió gázpiaci szereplői az elmúlt nagyjából másfél hónapban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem biztos, hogy Ukrajna jól jár, ha beütnek a szankciók OroszországnakÁltalában véve a gazdasági szankciók hatékonysága, és különösen az ukrajnai inváziója miatt Oroszországra kivetett nyugati szankciók értelme régi, és vélhetően soha véget nem érő vita tárgya. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áramtermelés földgáz orosz-ukrán háború Oroszország szankciók szén Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.