Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. július 11. 16:55 Világ

Pánikvásárlást okoz a közelgő orosz embargó a szénpiacon

Az orosz szén importjára vonatkozó embargót egy korábbi szankciós csomag részeként fogadták el az uniós döntéshozók, de az csak majdnem pontosan egy hónap múlva, augusztus 10-én lép hatályba. Ezt megelőzően pánikvásárlás tapasztalható az energiahordozó piacán a készletek feltöltése érdekében – írja a money.pl a lengyel iparfejlesztési ügynökség jelentése alapján.

Lengyelországban ennek elég nagy jelentősége van, az ország áramtermelésének meghatározó részét ugyanis széntüzelésű hőerőművek biztosítják. Az országban ugyan tradicionálisan fontos a szénbányászat, sok gazdaságtalan lelőhelyet be kellett már zárni, és a háború előtt jelentős volt az orosz import. (Magyarországon már csak a Mátrai Erőműben használnak szenet, pontosabban lignitet, de ez teljes egészében hazai kitermelésű.)

A vásárlási lendület a szén európai árában is megmutatkozik, a múlt heti záráskor csak mintegy 15 százalékkal volt alacsonyabb az egyik referenciaként figyelt index, mint a háború és a szankciós hírek nyomán előállt márciusi csúcsok idején. Pedig az északnyugat-európai kikötői készletek jól állnak, július elején 2020 óta először haladták meg az ötéves átlagot. Ez jelentős részben pont az orosz importnak köszönhető, amely májusban rekordot döntött.

Az idegesség leginkább a gázpiaci helyzetnek tudható be: mivel senki sem tudja, hogy a következő hetekben-hónapokban mennyi földgáz érkezik majd Oroszországból, számos nyugat-európai országban elkezdték felkészíteni az újraindulásra a sok esetben már csak tartalékként megőrzött széntüzelésű hőerőműveket. Ezek ugyanis vészhelyzetben átvehetik a gáztüzelésűek szerepét az áramtermelésben, így több földgáz marad olyan lakossági és ipari felhasználásra, ahol nem lehet helyettesíteni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország nagy árat fizet az invázióért, de a háború megmutatta azt is, hogy nincs magyar B-tervOroszország válságát elmélyíti, nem pedig megoldja a háború, amely Európa gyengeségeire is rávilágított.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRohamtempóban kezdte növelni gáztartalékait egész Európa, az ár már nem számítMinden korábbinál nagyobb mennyiségben kezdték meg a földgáz felhalmozását az Európai Unió gázpiaci szereplői az elmúlt nagyjából másfél hónapban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem biztos, hogy Ukrajna jól jár, ha beütnek a szankciók OroszországnakÁltalában véve a gazdasági szankciók hatékonysága, és különösen az ukrajnai inváziója miatt Oroszországra kivetett nyugati szankciók értelme régi, és vélhetően soha véget nem érő vita tárgya. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ áramtermelés földgáz orosz-ukrán háború Oroszország szankciók szén Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2023. június 8. 04:34 Világ

Kína még nem, Tajvan és Dél-Korea már megszenvedte a csipháborút

A folyamatok megmutatják az amerika-kína csipháború korlátjait is.

Kolozsi Ádám
2023. június 6. 15:32 Világ

Miért állhatott az oroszok érdekében a gátrobbanás?

Az ukránok nem nyernek semmit a sártengerrel, Moszkva viszont igen.

Kolozsi Ádám
2023. június 5. 18:35 Világ

A Fehér Ház magyar származású nehézfiút vet be a szennyezők és az autóipar ellen

Richard Revesz felkészültségét mindkét politikai oldal elismeri.

Fontos

Stubnya Bence
2023. június 8. 11:53 Adat

Májusban újra lassult az infláció, reális az év végi egyszámjegyű adat

2020 novemberében volt utoljára olyan, mint idén májusban: az előző hónaphoz képest csökkentek az árak.

Torontáli Zoltán
2023. június 7. 04:34 Adat, Élet

Ha úgy vásárolsz, mint mi, akkor február óta 1800 forintot foghattál egy nagy bevásárláson

Nem tudjuk, meddig megy ez, de megint jóval olcsóbb lett a kosarunk értéke, az inflációt most már csak 27,4 százalékosnak mértük.

Pálos Máté
2023. június 6. 18:29 Élet, Közélet

A kormány tényleg levette a kezét a független társulatokról

6 milliárd forintot osztott szét a kormány, de sem a Budapesti Fesztiválzenekarnak, sem a Pintér Béla Társulatnak nem jutott.