Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. május 12. 11:26 Világ

A Saudi Aramco már túlszárnyalta az Apple értékét

Az utóbbi években a technológiai szektor dominálta a legértékesebb vállalatok listáját, az élbolyban rendre az Amazon, az Apple (amelynek értéke egyébként idén januárban átlépte a bűvös 3000 milliárd dollárt is egy időre), a Microsoft és hasonló cégek végeztek.

Putyin agressziójának köszönhetően azonban erős átrendeződés indult meg, a Business Insider vette észre, hogy az élen szerdán már a szaúdi olajcég, a Saudi Aramco állt, 2400 milliárd dolláros értékkel. Az Apple piaci kapitalizációja 2370 milliárd dollárra esett vissza ezen a napon, 5,2 százalékot csökkent a részvényeinek az értéke.

Ez a különbség nem olyan óriási, hogy nagyon rövid idő leforgása alatt ne lehetne megváltoztatni a pozíciókat (csütörtökre például újra az Apple került az élre), ugyanakkor jelzi, hogy a globális gazdaságban új trend születését – vagy inkább visszatérését – látjuk. Az energiapiac szárnyra kapott, a háború kirobbanásávál és az Oroszország ellen bevezetett szankciókkal a globális ellátási láncra hatalmas nyomás nehezedett. Az olaj-és gázexportőr Oroszország részleges kihagyása a rendszerből iszonyatosan feltolta az olaj árát, hiszen a kereslet megmaradt, csak máshonnan próbálják pótolni.  

A Saudi Aramco így most úszik a pénzben, és jó napjai vannak az Exxon Mobile-nak, a Shellnek és a többi  olajvállalatnak is, az Apple és vele együtt a techszektor pedig nyögi a beszállítói láncban felmerült nehézségeket, valamint a csökkenő befektetési kedvet is. A visszaesés látványos, a technológiai nagyvállalatok piaci kapitalizációja az elmúlt 30 napban szinte kivétel nélkül csökken, míg az energiaiparban tevékenykedő cégeké emelkedik.

Világ Apple olaj pénz Szaúd-Arábia technológia tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Speck Gyula
2023. március 29. 17:36 Világ

Válságosak a magyar-német politikai kapcsolatok, de hiba lenne temetni őket

Megváltozott a német külpolitikai gondolkodás, és ezt Magyarországnak sem szabadna figyelmen kívül hagynia.

Hajdu Miklós
2023. március 29. 15:06 Világ

Újra nekifut a Magyarországra szökött volt miniszterelnöke kiadatásának Észak-Macedónia

Az új macedón igazságügyi miniszter negyedszer is megpróbálja Magyarországot rábírni Nikola Gruevszki kiadatására.

Pálos Máté
2023. március 29. 10:12 Világ

Drónok, vadászgépek, kiberfegyverek – egyre szorosabb az orosz-iráni katonai együttműködés

Az utóbbi hónapokban elmélyült az Oroszország és Irán közötti katonai együttműködés, Moszkva már támadó kiberfegyverekkel is ellátja az iráni rezsimet. 

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 30. 11:03 Adat

Továbbra is Magyarországra jön a legdrágábban az orosz gáz

Január volt zsinórban a negyedik olyan hónap, amikor az adatot közlő uniós országok közül hazánkba érkezett a legdrágábban az orosz földgáz.

Váczi István
2023. március 30. 04:34 Vállalat

Másfél éve nem emelt fizetést az Aldi az egyik népszerű munkakörben

Ha most kezd valaki területi értékesítési vezetőként a láncnál, 30 százalékkal kevesebbet ér a bére, mint 2021 őszén. Érdeklődőből így sincs hiány.

Fabók Bálint
2023. március 29. 04:34 Élet, Közélet

Orbán ellen fordult a százezrek által követett milliárdos édességgyáros

Az egyik leggazdagabb debreceni milliós nézettségű vicces videókat és zeneszámokat készít, repedő falú vármegyékről versel, és politikai szerepvállaláson töri a fejét.