Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. május 12. 11:26 Világ

A Saudi Aramco már túlszárnyalta az Apple értékét

Az utóbbi években a technológiai szektor dominálta a legértékesebb vállalatok listáját, az élbolyban rendre az Amazon, az Apple (amelynek értéke egyébként idén januárban átlépte a bűvös 3000 milliárd dollárt is egy időre), a Microsoft és hasonló cégek végeztek.

Putyin agressziójának köszönhetően azonban erős átrendeződés indult meg, a Business Insider vette észre, hogy az élen szerdán már a szaúdi olajcég, a Saudi Aramco állt, 2400 milliárd dolláros értékkel. Az Apple piaci kapitalizációja 2370 milliárd dollárra esett vissza ezen a napon, 5,2 százalékot csökkent a részvényeinek az értéke.

Ez a különbség nem olyan óriási, hogy nagyon rövid idő leforgása alatt ne lehetne megváltoztatni a pozíciókat (csütörtökre például újra az Apple került az élre), ugyanakkor jelzi, hogy a globális gazdaságban új trend születését – vagy inkább visszatérését – látjuk. Az energiapiac szárnyra kapott, a háború kirobbanásávál és az Oroszország ellen bevezetett szankciókkal a globális ellátási láncra hatalmas nyomás nehezedett. Az olaj-és gázexportőr Oroszország részleges kihagyása a rendszerből iszonyatosan feltolta az olaj árát, hiszen a kereslet megmaradt, csak máshonnan próbálják pótolni.  

A Saudi Aramco így most úszik a pénzben, és jó napjai vannak az Exxon Mobile-nak, a Shellnek és a többi  olajvállalatnak is, az Apple és vele együtt a techszektor pedig nyögi a beszállítói láncban felmerült nehézségeket, valamint a csökkenő befektetési kedvet is. A visszaesés látványos, a technológiai nagyvállalatok piaci kapitalizációja az elmúlt 30 napban szinte kivétel nélkül csökken, míg az energiaiparban tevékenykedő cégeké emelkedik.

Világ Apple olaj pénz Szaúd-Arábia technológia tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2022. május 19. 11:34 Tech, Világ

Kína egyelőre nem tölti be Oroszországban a technológiai űrt

Bár az orosz-kínai kereskedelem több mint 25 százalékkal nőtt az év első harmadában, a jelek szerint ez nem a technológiai ágazatnak köszönhető.

Váczi István
2022. május 18. 14:54 Pénz, Világ

Történelme során először megy csődbe ma egy ország

Srí Lankának 78 millió dollárt kellene még ma törlesztenie, hogy ne következzen be az 1948-ban függetlenné vált ország első államcsődje, de erre lényegében semmi esély sincs.

Váczi István
2022. május 18. 11:31 Pénz, Világ

Erdősítéssel mentené meg a csokoládét a legnagyobb kakaóbab-termesztő

Olyan sok erdőt vágtak ki korábban, hogy az már a kakaó termesztését is hátráltatja, ezért magántőkét is mozgósítva szeretnék megfordítani a folyamatot.

Fontos

Pálos Máté
2022. május 19. 04:34 Pénz, Vállalat

„Akkor közölték az árat, amikor elindították a kamiont” – jelentős drágulás jön a könyveknél

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül; előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni egy könyv árán.

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.

Jandó Zoltán
2022. május 18. 04:34 Pénz, Vállalat

Háromszor annyiért vesszük az orosz gázt, mint a románok, és negyedével drágábban, mint az EU-átlag

Egyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország: a főbb európai útvonalaktól valóban eléggé elzárt Litvánia.