Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2022. május 12. 11:26 Világ

A Saudi Aramco már túlszárnyalta az Apple értékét

Az utóbbi években a technológiai szektor dominálta a legértékesebb vállalatok listáját, az élbolyban rendre az Amazon, az Apple (amelynek értéke egyébként idén januárban átlépte a bűvös 3000 milliárd dollárt is egy időre), a Microsoft és hasonló cégek végeztek.

Putyin agressziójának köszönhetően azonban erős átrendeződés indult meg, a Business Insider vette észre, hogy az élen szerdán már a szaúdi olajcég, a Saudi Aramco állt, 2400 milliárd dolláros értékkel. Az Apple piaci kapitalizációja 2370 milliárd dollárra esett vissza ezen a napon, 5,2 százalékot csökkent a részvényeinek az értéke.

Ez a különbség nem olyan óriási, hogy nagyon rövid idő leforgása alatt ne lehetne megváltoztatni a pozíciókat (csütörtökre például újra az Apple került az élre), ugyanakkor jelzi, hogy a globális gazdaságban új trend születését – vagy inkább visszatérését – látjuk. Az energiapiac szárnyra kapott, a háború kirobbanásávál és az Oroszország ellen bevezetett szankciókkal a globális ellátási láncra hatalmas nyomás nehezedett. Az olaj-és gázexportőr Oroszország részleges kihagyása a rendszerből iszonyatosan feltolta az olaj árát, hiszen a kereslet megmaradt, csak máshonnan próbálják pótolni.  

A Saudi Aramco így most úszik a pénzben, és jó napjai vannak az Exxon Mobile-nak, a Shellnek és a többi  olajvállalatnak is, az Apple és vele együtt a techszektor pedig nyögi a beszállítói láncban felmerült nehézségeket, valamint a csökkenő befektetési kedvet is. A visszaesés látványos, a technológiai nagyvállalatok piaci kapitalizációja az elmúlt 30 napban szinte kivétel nélkül csökken, míg az energiaiparban tevékenykedő cégeké emelkedik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Apple olaj pénz Szaúd-Arábia technológia tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Könnyebb helyzetbe hozza a magyar kormányt az európai választás

Fennakadásokat igen, gazdasági kisiklást nem hoz az EP-választás várható kimenetele, Magyarországnak pedig jól jön a szigorúbb költségvetési felügyelet elodázódása.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 13:03 Közélet, Pénz

Megint romolhat az életszínvonal, ha háttérbe szorul az infláció féken tartása

Egy friss elemzés szerint átmeneti javulásban lehetünk, a választások után középtávon könnyen visszatérhet a mostaninál magasabb infláció.

Stubnya Bence
2024. május 21. 05:03 Vállalat

„Korábban volt A- és B-terv, most a munkaadók széttárják a kezüket” – így fulladt le a magyar autóipar

Márciusban földbe állt a magyar jármű- és akkugyártás, de a szenvedés már hónapok óta tart. Érdemes újragondolni az elektromobilitás ösztönzésének formáit.

Avatar
2024. május 20. 05:13 Közélet

Mi a baja Európának a magyar alapítványi egyetemekkel, ami elvágja a diákok és kutatók külföldi útját?

Az egyetemek alapítványi fenntartása nem lenne probléma, ha a kuratóriumi tagok kiválasztása és működése nem lenne önkényes, a közpénzek útja pedig követhetetlen.