Hírlevél feliratkozás
Avatar
2022. május 12. 11:26 Világ

A Saudi Aramco már túlszárnyalta az Apple értékét

Az utóbbi években a technológiai szektor dominálta a legértékesebb vállalatok listáját, az élbolyban rendre az Amazon, az Apple (amelynek értéke egyébként idén januárban átlépte a bűvös 3000 milliárd dollárt is egy időre), a Microsoft és hasonló cégek végeztek.

Putyin agressziójának köszönhetően azonban erős átrendeződés indult meg, a Business Insider vette észre, hogy az élen szerdán már a szaúdi olajcég, a Saudi Aramco állt, 2400 milliárd dolláros értékkel. Az Apple piaci kapitalizációja 2370 milliárd dollárra esett vissza ezen a napon, 5,2 százalékot csökkent a részvényeinek az értéke.

Ez a különbség nem olyan óriási, hogy nagyon rövid idő leforgása alatt ne lehetne megváltoztatni a pozíciókat (csütörtökre például újra az Apple került az élre), ugyanakkor jelzi, hogy a globális gazdaságban új trend születését – vagy inkább visszatérését – látjuk. Az energiapiac szárnyra kapott, a háború kirobbanásávál és az Oroszország ellen bevezetett szankciókkal a globális ellátási láncra hatalmas nyomás nehezedett. Az olaj-és gázexportőr Oroszország részleges kihagyása a rendszerből iszonyatosan feltolta az olaj árát, hiszen a kereslet megmaradt, csak máshonnan próbálják pótolni.  

A Saudi Aramco így most úszik a pénzben, és jó napjai vannak az Exxon Mobile-nak, a Shellnek és a többi  olajvállalatnak is, az Apple és vele együtt a techszektor pedig nyögi a beszállítói láncban felmerült nehézségeket, valamint a csökkenő befektetési kedvet is. A visszaesés látványos, a technológiai nagyvállalatok piaci kapitalizációja az elmúlt 30 napban szinte kivétel nélkül csökken, míg az energiaiparban tevékenykedő cégeké emelkedik.

Világ Apple olaj pénz Szaúd-Arábia technológia tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Katona Hajnalka
2022. szeptember 26. 17:33 Élet, Világ

Meg kell ijeszteni az embereket, hogy ne vásároljanak orvvadászoktól

Az állatok veszélyeztetettsége vagy a termékek káros hatása nem érdekli az embereket, így nem érdemes ezekre hivatkozni.

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Váczi István
2022. szeptember 26. 10:01 Világ

Devizaválság fenyegeti Ázsia jelentős részét

Az amerikai jegybank kamatemelései, illetve általában a szigorúbb monetáris politikája egyre nagyobb felfordulást okoz a világ devizapiacain.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Pálos Máté Hajdu Miklós
2022. szeptember 26. 04:24 Adat

Az abortusz egyre inkább a 24 év alattiak tapasztalata Magyarországon

Bár a sajtóban csak szívhangtörvény néven elhíresült rendelet több mint egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők.

Ne hagyd ki