Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. január 29. 12:43 Világ

Nagy vita megy arról, hogy be kell-e tiltani a gáztűzhelyeket

New Yorkban 2023 decemberétől kezdve már nem lehet olyan hétemeletesnél alacsonyabb új házat átadni, amelyben földgázt égetnek (a tűzhelyen és/vagy a kazánban). A gáz tiltása a liberális vezetésű kaliforniai településekről indult évekkel ezelőtt, és mára komoly mozgalommá fejlődött, többek között Boston, Denver és Seattle is hasonló úton jár már.

A földgáz használatát alapvetően két okból tiltják be, egyrészt vissza akarják szorítani a fosszilis energiahordozó (közvetlen) használatát, másrészt egészségügyi megfontolások is állnak a háttérben. A Washington Post a napokban közölte egy új felmérés eredményét, amely szerint a gáztűzhelyek jóval nagyobb környezeti terhelést okoznak és egészségügyi kockázatot jelentenek, mint eddig gondolták.

A földgáz, amelynek döntő többsége tulajdonképpen metán – vagyis a kettőt laikus megközelítésben gyakran egynek vesszük -, a sütés-főzés közben egyrészt nem teljes mennyiségben ég el, vagyis közvetlenül metánt jut a levegőbe, amely sokkal erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. Másrészt az égés során nitrogén-dioxid is keletkezik, ami magasabb koncentrációban egyértelműen káros a ház lakóinak egészségére.

A szakemberek már jó ideje arra biztatják a háztartásokat, hogy ha tehetik, a gáztűzhelyeket cseréljék le elektromosra (mert bár az elektromos áramot jelenleg még egész nagy arányban szintén fosszilis energiahordozókból, köztük épp földgázból állítják elő, ezek aránya egyrészt a jövőben csökkenhet a megújulókkal szemben, másrészt a nitrogén-dioxid nem kerül a lakás levegőjébe). A friss kutatás szerint a gáztűzhelyek szivárogtatják a metánt, és a szennyezés háromnegyede kikapcsolt állapotban jut a levegőbe.

Amerikában jelenleg a háztartások több mint harmadában, körülbelül 40 millió otthonban főznek gázzal. Az iparág szereplői élesen ellenzik a városok földgázellenes lépéseit, elsősorban a probléma relativizálásával érvelnek: azt mondják, hogy a háztartások metánkibocsátása egyre csökken, és egyébként is elenyésző mértékű a légkörbe kerülő metán teljes mennyiségéhez képest. A gázos szakma ezen kívül azzal érvel, hogy majdnem 30 milliárd dollár további befektetésre kész a szivárgás csökkentése érdekében.

A friss felmérés szerint egyébként a szagelszívót nem használó vagy rosszul szellőző háztartásokban pár perc alatt annyi káros anyag halmozódhat fel a levegőben, amely meghaladja a kültéri egészségügyi határértéket. Az iparág viszont azzal a kritikával vág vissza, hogy a felmérést nem jó módszerrel végezték, a konyhát lényegében műanyaglapokba csomagolták be, amely nem életszerű környezet.

A gázipar legfőbb érve az általános tiltás ellen egyébként az, hogy a gázzal megszűnne az amerikai lakosság választási lehetősége az energiahordozók között, ráadásul pont az olcsóbb, sokak számára kedvezőbb lehetőséget vennék ki a pakliból. A szakemberek viszont arra is rámutatnak, hogy ezúttal is a szegényebb rétegeket sújtó ördögi körről van szó, hiszen ők azok, akik az olcsóbb megoldást, vagyis a földgázt választják, náluk fordul elő többször, hogy a helyiségek nem megfelelően szellőznek, így ők szenvedik el leginkább a levegőszennyezés káros hatásait.

A gáz tiltása és kivezetése tipikusan a demokrata vezetésű településekre jellemző, a republikánus vezetésű tagállamokban, például Alabamában, Kentuckyban és Texasban ezért már olyan állami szintű jogszabályokat hoztak, amelyek meggátolják a városokat a fosszilis energiahordozó elleni fellépésben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi lesz, ha Putyin elzárja a gázcsapot?A piaci gázár elszállna, de még sokáig nem fogyna ki a földgázból az EU, ha odáig fajulnának a dolgok, hogy Oroszország teljesen leállítja az exportját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz oroszok és az amerikaiak is remekül keresnek a drága gázon, és ezt magának köszönheti EurópaEurópa alvajáró módján sétált bele az energiapiaci válságba: a hosszú távú kibocsátáscsökkentési célokat tervezgetve nem fordított elég figyelmet a rövidtávú kockázatokra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJönnek az amerikai tankerek, megfeleződött a gáz ára EurópábanA növekvő szállítások egyelőre megnyugtatták a piacot, de a folytatás így is kiszámíthatatlan.

Világ földgáz gáz gáztűzhely légyszennyezés metán nitrogén-dioxid tiltás üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2022. augusztus 16. 04:34 Világ

Adóslázadás rengette meg a kifulladó kínai ingatlanpiacot

Az utóbbi bő egy évben számos kínai ingatlanfejlesztő jutott csődközelbe, rengeteg beruházás leállt, az eladások erősen csökkennek. Most a félkész lakásokat előre megvásárló emberek azzal fenyegetnek, hogy nem fizetik tovább hiteleiket, amire a kormány is kénytelen reagálni.

Avatar
2022. augusztus 14. 04:34 Világ

Hivatalosan is előbújt Putyin árnyékhadserege, már plakátokon toboroznak Oroszországban

Egyre fájóbbak az orosz veszteségek Ukrajnában, a rejtélyes Wagner-csoport is kénytelen a hagyományos toborzóeszközökhöz nyúlni.

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 13. 12:35 Világ

Ősszel enyhülhet az élelmiszer-infláció egy német árszakértő szerint

A nagy boltláncok próbálnak olcsóbb beszerzési forrásokat felkutatni, másrészt elérhetjük azt az árszintet, amikor esik a kereslet.

Fontos

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.

Pálos Máté
2022. augusztus 13. 04:34 Élet, Közélet

Csak a szavak szintjén készült a kormány az ország elsivatagosodására

Már kormánytagok is sokat beszélnek az aszályról, de a megközelítést még mindig a károk gyors enyhítése és az öntözés fejlesztése dominálja.