Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. január 17. 15:51 Világ

A nagy boltláncok nem akarnak olyan tejet árulni, amelyet megkötött tehénből fejtek

Németországban a vezető boltláncok sorra jelentik be, hogy bizonyos türelmi idő után nem lesznek hajlandóak olyan friss tejet forgalmazni, amelyet (akár részben) megkötve tartott tehenekből fejnek. A Lidl és az Edeka után az Aldi mindkét ága (Süd és Nord) a hétvégén egyszerre, összehangoltan tudatta, hogy 2030-ig teljesen kivezeti az ebbe a kategóriába tartozó friss tejeket a polcokról.

A lépés mögött egyértelműen a vásárlói igények állnak, a láncok vélhetően így akarnak jó pontot szerezni azoknál a vevőknél, akik egyre jobban figyelembe veszik a termékek származásánál az állatjóléti szempontokat. Márpedig a jelek szerint a láncok egyre nagyobb nyomást érzékelnek ebbe az irányba.

Hasonló törekvések eddig leginkább a tojásnál voltak, a tartásra vonatkozó jelölések (például ketreces vagy szabad) Magyarországon is ismertek. Németországban most kezdik el jelölni a tejes dobozokon a szarvasmarhatartásra utaló kategóriákat, és a négy fokozatból az említett boltláncok a jövőben csak a szabadabb tartást biztosító két besorolást fogják forgalmazni.

A lépésekkel kapcsolatban azonban van pár elég ellentmondásos részlet. Az önkéntes korlátozás ugyanis csak a friss tejekre fog vonatkozni, és azok közül először csak a saját márkás termékekre (hiszen erre van leginkább közvetlen hatása a boltoknak). A tejtermékeknél azonban egyelőre lehetetlennek tűnik a bevezetés, hiszen például egy sajtra vagy joghurtra kivetett hasonló korlátozás aligha lenne kivitelezhető, ebben az esetben a tejipari gyártón keresztül kellene átvinni a kezdeményezést a tehenészetekre.

Másrészt a törekvések ellen a német gazdák szervezetei is tiltakoznak. Az Aldi ugyan azt is bejelentette, hogy a korlátozással egy időben teljes mértékben a helyi termelőknek adja a megrendeléseit, a szakmai szervezetek szerint azonban félő, hogy a szabadabb tartáshoz kapcsolódó többletköltséget nem tudják érvényesíteni az árakban, állami támogatásra pedig jelen állás szerint nem számíthatnak.

Amennyiben a német piac a helyi termelők előtt emiatt beszűkül, a várakozások szerint a tehenészetek nem friss tejnek, hanem feldolgozott termékek gyártóinak fogják eladni a tejet, vagy külföldre szállítják – a német sajtó többek között Kelet-Európát is megfelelő célrégiónak tartja erre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHolnaptól 80 forintos tojásokat tojnak boldogabb tyúkok, megveszed?A vásárlók és az állatvédők nyomásának engednek az élelmiszerláncok, amikor rákényszerítik a tojástermelőkre a ketreces tyúktartás eltörlését. A tojás ára ezzel a kétszeresére nőhet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ állatjólét németország tehén tej Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.