Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. január 3. 14:12 Világ

Nehezen ment, de bevetésre kész a világ legdrágább hadihajója

„Hat év késés és 2,8 milliárd dolláros költségtúllépés” után 2021 legvégén végre eljutott oda az amerikai haditengerészet legújabb repülőgép-hordozója, hogy már éles bevetéseket is teljesíthet.

A USS Gerald R. Ford problémáiról korábban mi is írtunk, és ezek közül a fegyverlifteké különösen makacsnak bizonyult. A nehézséget az okozta, hogy ezek már nem kábelekkel, hanem mágnesekkel működnek, ám a fejlesztésük annyira elmaradt az ütemtervtől, hogy amikor a hajót 2017-ben átadták, még egyetlen egyet sem építettek be a fegyverliftekből. Ezeknek kell a hajótest alsóbb szintjein lévő fegyverraktárakból a fedélzetre továbbítaniuk a rakétákat és bombákat, hogy ott a repülőgépekre rögzíthessék őket, azaz nélkülük fogatlan oroszlán volt a hajó. Beépítés után a működésük bizonyult megbízhatatlannak, de most – ha minden igaz – már sikerült elhárítani a problémákat, így a hadihajó már bevetésre kész.

Az első mondatban szereplő idézet egyébként James Inhofe republikánus szenátortól származik, aki a fegyveres erőket felügyelő bizottság tagjaként visszatérő kritikusa volt a Ford-osztályú hordozók építési programjának – emlékeztet cikkében a Bloomberg. A hat év késéssel azért erősen túlzott, mert amikor 2017 májusában átadta az építő vállalat a hajót a haditengerészetnek, az volt az elképzelt menetrend, hogy 2020-ban teljesítheti első éles bevetését a hordozó. Egy hadihajó átadása ugyanis sosem azt jelenti, hogy másnap már bevetésre kellene indulnia, ezt megelőzően akár több évig is tesztelik, mielőtt éles feladatokat kap. Különösen akkor, ha egy új hajóosztályról van szó, mint a Ford esetében. Könnyen elképzelhető, hogy egy ideig még most is folytatódik a legénység képzése, mielőtt őrjáratozásra küldik a hordozót valamelyik távoli tengerre.

A Ford építését azért is kíséri nagy figyelem, mert 13,3 milliárd dolláros (jelenlegi árfolyamon durván a magyar GDP tizede) költségével ez az amerikai haditengerészet legdrágább hordozója, sőt, minden bizonnyal a világ valaha volt legdrágább hadihajója címet is magáénak tudhatja.

Az más kérdés, hogy a jövő konfliktusaiban is ugyanolyan meghatározó szerepük lehet-e a repülőgép-hordozóknak, mint az utóbbi nyolcvan évben. Ezzel kapcsolatban ugyanis már azt megelőzően is komoly kétségek merültek fel, hogy Oroszország és Kína kísérletek sorával demonstrálta hiperszonikus fegyverei képességeit – ezekkel szemben pedig a mai tudásunk szerint nehéz lenne megvédeni egy akkora célpontot, mint egy repülőgép-hordozó.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLeáldozhat a tengerek urainak, pedig egyre több pénzt költenek rájukNyolcvan éve uralják a tengereket a repülőgép-hordozók, de egyre több veszély leselkedik rájuk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyelőre használhatatlan a valaha megépített legdrágább hadihajó13 milliárd dollárba került az amerikai Ford repülőgép-hordozó, de átadása után másfél évvel több nélkülözhetetlen rendszer még mindig nem működik rajta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFegyvertelen a jövő hadihajója, mert túl drága hozzá a lőszerForradalmian új tervezésű hadihajót sohasem volt egyszerű építeni, de az amerikai haditengerészet új, lopakodó képességekkel felvértezett rombolójának története ebben a ligában is extrémnek számít.

Világ egyesült államok hadihajó haditengerészet repülőgép-hordozó Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2022. január 20. 15:44 Világ

Egyre többen látnak kartellt a rekordprofitot elkönyvelő konténerpiac káosza mögött

Viszont senki sem tudja ezt bizonyítani, más kérdés, hogy a szabályozás erre eszközt sem ad az érintett hatóságok kezébe.

Torontáli Zoltán
2022. január 20. 15:34 Világ

Tallinnban lekapcsolják a díszkivilágítást, hogy spóroljanak a rezsin

Hamarabb lett vége e karácsonyi díszkivilágításnak.

Mészáros R. Tamás
2022. január 19. 06:35 Adat, Világ

Mindenhol népszerű, de kevés helyen sikeres az újraiparosítás

Alig néhány ország van a világon, amelyet nem ért el a dezindusztrializáció, de Magyarország köztük van.

Fontos

Miklós László
2022. január 20. 16:04 Közélet

A rezsicsökkentés megtartása csapda, bemutatunk egy ésszerű kiutat

A jelenlegi árak tartása óriásira duzzasztja a közterheket, de ha rezsicsökkentés alatt a hatósági ármeghatározás eszközét értjük, akkor méltányos módszerek kínálkoznak.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2022. január 20. 06:33 Közélet

A boltokkal akarják megfizettetni az árstopot, valójában az összes vásárló fogja összedobni

Olyan a jogi csomag, hogy az üzletek ne terhelhessék át a beszállítókra a kieső bevételt. A vásárlókra azonban át fogják.

Pálos Máté
2022. január 19. 17:10 Élet

Pedagógus-krízis: harmadannyi pályakezdő, nagy lemorzsolódás, idősödő tanárkar

Akárhogy nézzük a nyilvánosan elérhető számokat, nem áll meg a minisztérium érvelése, amely szerint nincs baj.