Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. április 6. 13:18 Világ

Fegyvertelen a jövő hadihajója, mert túl drága hozzá a lőszer

Forradalmian új tervezésű hadihajót sohasem volt egyszerű építeni, de az amerikai haditengerészet új, lopakodó képességekkel felvértezett rombolójának története ebben a ligában is extrémnek számít. Ha minden jól megy, szeptemberben már hivatalosan is átadják a Zumwalt névre keresztelt hajót – öt év késéssel, tíz évvel az építés megkezdése után.

De ez sem azt jelenti, hogy onnantól kezdve már bevethető, 2021 ősze előtt még a korlátozott harcképességet sem éri majd el a romboló. Pedig 2016 decembere óta már a San Diegó-i haditengerészeti kikötőben van, és elvégeztek rajta egy sor mechanikai és elektronikai tesztet. A fegyverrendszere azonban még távolról sincs kész.

Sőt, a problémák bizonyos szempontból még csak itt kezdődnek. Az eredeti koncepció szerint 32 darab Zumwalt-osztályú*Az egyforma hajókból álló sorozatokat mindig az elsőről nevezik el. romboló épült volna, amelyek fő feladatkörükben a klasszikus csatahajókhoz hasonlóan nagy tűzerővel támogatták volna a partraszálló csapatokat. Konkrétan egy 155 milliméteres kaliberű, 115 kilométer hatótávolságú ikerlöveg végezte volna ezt a feladatot.

Mindez azonban a sorozatos határidő- és költségtúllépések miatt alaposan megváltozott. A darabszámot háromra csökkentették, a feladatkör pedig más hajók elleni harcra módosult. Ehhez viszont nagy hatótávolságú rakétafegyverzet dukál, amelyet még nem választottak ki. Ettől függetlenül elvileg a félmilliárd dollárba kerülő ikerlövegek is megmaradnak, de a Zumwalt átadásakor nem lesznek használhatók.

A hozzájuk tervezett lövedék ugyanis túl drága lenne.

Darabja jelenlegi számítások szerint 566 ezer dollár (mintegy 160 millió forint), ezért lemondtak a használatáról. „A megfelelő és megfizethető lőszer kiválasztása folyamatban van” – írta a haditengerészet szóvivője a Bloombergnek.

Ezek alapján már sejthető, hogy maga a hajó sem olcsó. Jelen állás szerint a Zumwalt 7,8 milliárd dollárba kerül, de a sorozatos költségtúllépések miatt inkább az lenne meglepő, ha ez ennyi is maradna. A három hajó együtt elvileg 13,2 milliárdot emészt fel, a kutatás-fejlesztési költségeket is magában foglaló teljes program pedig 23 milliárdot.

A haditengerészet persze védi a mundér becsületét, és állítja, hogy minden nehézség ellenére a hajó képes lesz akár csatákat is eldönteni. Ez egyebek mellett attól függ, hogy szolgálatba állítása idején is olyan nehezen észlelhető lesz-e a radarok számára, mint a tervezésekor. Erre szolgál ugyanis a szokatlan, nagyrészt sík felületekből álló, futurisztikus kialakítása. A 183 méter hosszú, legszélesebb pontján közel 25 méteres és 15 ezer tonna vízkiszorítású romboló radarkeresztmetszete állítólag mindössze akkora, mint egy halászbárkáé.

A haditengerészet a Zumwalt-programmal mindenesetre nem győzte meg sem a döntéshozókat, sem a közvéleményt, hogy jól bánik az adófizetői pénzekkel, és képes észszerű költségek mellett megvalósítani tervét, amely szerint 2034-re 355 hajósra bővíti az amerikai flottát a jelenlegi 289-ről. Főleg azzal együtt, hogy az új repülőgép-hordozókkal sem haladnak a tervek szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyelőre használhatatlan a valaha megépített legdrágább hadihajó13 milliárd dollárba került az amerikai Ford repülőgép-hordozó, de átadása után másfél évvel több nélkülözhetetlen rendszer még mindig nem működik rajta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ fegyverzet haditengerészet költségtúllépés romboló Zumwalt Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.