Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. december 1. 12:05 Világ

A svéd média már tükrözi a változást: egyre kevesebben akarnak repülőre szállni

Most már öt éve annak, hogy Svédországban komolyabb általános meggyőződéssé kezdett válni, hogy – elsősorban környezetvédelmi okok miatt – a repülős utazásokat érdemes lenne visszafogni. A Lund Egyetem két kutatója a The Conversationben ismerteti annak a tanulmánynak az eredményeit, amelyben azt nézték meg, hogy a médiatermékekben mennyire érhető tetten ez a társadalmi változás.

A kutatók elsősorban újságcikkeket és képes illusztrációkat vizsgáltak 1950 és 2019 között, és mivel a repülős utak döntő részét a nyaralás-pihenés jellegű utazások adják, ennek kontextusát és narratíváját nézték meg. Az eredmények három korszakra osztják a vizsgált 70 évet. Az ötvenes évek és a kilencvenes évek között a repülős vakációzás még nagyrészt a luxus iránti – egyre inkább kielégíthető – vágy fontos része volt, a kilencvenes évektől kezdve azonban a svéd középosztály mobilitásában átlagosnak mondható jellemzővé vált. A harmadik korszak 2016-tól kezdődött el, ekkortól egyértelművé vált a klímaváltozással való összefüggés, és a médiában a repülést már ennek megfelelően tálalják.

Az éles váltást egyébként nagyrészt az váltotta ki, hogy 2016-ban svéd celebek, újságírók, kutatók és aktivisták sokasága állt ki amellett, hogy ha teheti, akkor nem száll repülőre. Ezek a lépések olyan mértékben uralták el a közbeszédet, hogy általánosan is elkezdték átformálni az utazáshoz való hozzáállást.

A kutatók szerint sokan hibásan értelmezik a jelenséget, amikor azt mondják, hogy a repülést mint szégyenteljes dolgot utasítják el az emberek. Erre utal, hogy a svéd médiában a repülés iránti vágyat továbbra is pozitív értelemben tárgyalják, csak közben nagyon erős lett az a vonal, amely a repülésmentes, lassabb utazási módokat kifejezetten összeköti a környezettudatos életmóddal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ flygskam repülés Svédország utazás üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. július 25. 05:15 Világ

Kifürkészhetetlen, hogy milyen gazdaságpolitika jön, ha Trump nyer

Egyszerre védené a „dolgozó emberek", a hazai ipar és a milliárdos befektetők érdekeit, újabb vámháborút ígér, ami az exportfüggő Magyarországnak is fájhat.

Hajdu Miklós
2024. július 24. 17:39 Világ

A Lukoil-blokád csak újabb ürügy az ukrajnai magyar vétóra, meddig mehet ez?

A fegyverszállításokat ugyan nem tudja blokkolni Magyarország, de a támogatások kifizetését igen, és minden jel szerint meg is teszi, amíg lehet.

Jandó Zoltán
2024. július 22. 16:23 Adat, Világ

Mennyi esélye van Kamala Harrisnek legyőzni Trumpot?

A fogadóirodák oddsai alapján 38 százalék, de az elmúlt hetekben már minden felmérés azt mutatta, hogy több, mint a regnáló elnöknek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.