Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. október 4. 12:55 Világ

Míg a MÁV Zürichig, az osztrákok már Párizsig mennek az éjszakai vonatokkal

A MÁV-Start Zrt. ma bejelentette, hogy újraindítja a Budapest-Zürich éjszakai, hálókocsis vonatait, helyesebben a Münchenbe induló Kálmán Imre EuroNight egy része mostantól Salzburgtól külön kocsikkal közlekedik Svájcba.

A Kálmán Imre EuroNight a Keleti pályaudvarról 20.40-kor indul, és a Bécs-Salzburg-Innsbruck útvonalat követve a kocsik másnap reggel 8.20-ra érkeznek meg Zürichbe. A MÁV-Start a háromágyas fülkében utasonként 69,9 eurótól, kétágyasban pedig 89,9 eurótól kínál hálókocsis jegyeket, és azt is írják közleményükben, hogy az osztrák éjszakai vonatok példáját követve az utasok maguk állíthatják össze a reggelijüket, amelyhez egyaránt választhatók édes és sós, kiadós és kímélő összetevők, valamint meleg italok és gyümölcslé is.

Az éjszakai vonatok európai rendszeréről és piacáról nemrég ebben a cikkünkben írtunk részletesen, a szolgáltatás a német vasút állítása szerint korábban masszívan veszteséges volt, annak idején ezzel indokolták a beszüntetését. A MÁV-Start most nem közölt üzleti adatokat és várakozásokat, de azt írják, hogy a koronavírus-járvány előtti utolsó évben, azaz 2019-ben a zürichi hálókocsit több mint 13 ezer utas vette igénybe és az átlagos kihasználtság 93-94 százalék volt.

Az éjszakai vonatok várható reneszánszát újabban környezetvédelmi szempontok, döntően a repülés mellőzése iránti egyre erősebb igény hozhatja meg. A koronavírus-járványban tavaly még úgy tűnt, hogy a bajba jutott nagy légitársaságok állami mentőcsomagját a nagy európai országokban a rövid távú járatok korlátozásához, esetleg megszüntetéséhez fogják kötni, hogy ezeket az utakat mihamarabb vonatjáratokkal lehessen kiváltani, de ebben végül csak a franciák és az osztrákok léptek előre, és ők sem nagyot.

Az osztrák vasúttársaság azonban a tervek szerint nagy erőkkel fogja fejleszteni az éjszakai kínálatát, és a legfrissebb hír szerint december 13-tól elindítja a Bécs-Párizs járatát. A vonat hetente háromszor, Bécsből 19.40-kor fog indulni, és Münchenen keresztül megy Párizsig, ahova másnap reggel 9.42-re fut be. A szolgáltatás üzletileg azért is érdekes, mert az osztrák és a francia vasúttársaság mellett a német is részt vesz benne, ráadásul a Deutsche Bahn a visszatérése után azt tervezi, hogy ehhez hasonló módszerrel 13 európai nagyvárost köt majd össze egymással.

A Bécs-Párizs járattal együtt elindul a Zürich-Köln-Amszterdam éjszakai vonat is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmiben a MÁV oktatja Európát: az éjszakai vonatokban Magyarország messze a nyugatiak előtt járBéccsel holtversenyben Budapest az EU éjszakai vonat fővárosa, de hamarosan akár az osztrákokat is előzhetjük a MÁV tervei szerint.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ éjszakai vonat MÁV Párizs vonat Zürich Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.