Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. október 2. 14:28 Világ

Az idősebb, nős, függőségekkel küzdő férfiak nem bírják a stresszt a tőzsdén

Minden tőzsdei befektető számára ismerős lehet az a kétségekkel teli érzés, amely az árfolyamok esésekor alakul ki. Ilyenkor azt kell eldönteni, hogy jobb bebiztosítani az addig elért nyereséget – már persze ha van ilyen – a részvények eladásával, vagy érdemes az embernek nyugton maradni, bízva abban, hogy hosszabb távon az árfolyamok ismét felfelé mennek majd.

Az utóbbi évtizedekben a világ tőzsdéinek nagy részén, hosszú távon az utóbbi volt a nyerő stratégia, de persze mindig vannak olyan részvények is, amelyek az esés után nem képesek elérni a korábbi árfolyamcsúcsaik közelébe sem, így ezeknél az eladás lett volna a jó döntés. De ez természetesen mindig csak utólag derül ki.

Ezeket a dilemmákat a múlt hónapban ismét sok befektető élhette át, hiszen a legtöbb tőzsdén szeptemberben komolyabb esések bontakoztak ki, legalábbis ahhoz képest, mint ami a koronavírus-járvány első sokkja óta eltelt másfél évet jellemezte. Valószínűleg emiatt ismertette most a Bloomberg a Massachusettsi Műszaki Főiskola (MIT) szakembereinek egyébként augusztus elején publikált kutatási eredményeit, amelyek arról szólnak, hogy milyen típusú befektetők hajlamosak a leginkább pánikszerű részvényeladásra.

Az MIT kutatói közel 300 ezer amerikai háztartás több mint 650 ezer értékpapírszámlájának utóbbi évekbeli történetét tekintették át, és azt minősítették pánikszerű eladásnak, amikor egy hónapon belül a háztartás értékpapírjainak állománya legalább 90 százalékkal csökken, minimum felerészben a részvények eladása miatt (tehát nem csak azért, mert az árfolyamuk lemorzsolódott).

Az eredmények szerint a tőzsdei lejtmenetek során az átlagosnál hajlamosabb a pánikszerű eladásra, aki

  • férfi,
  • 45 évnél idősebb,
  • házas,
  • több függősége van, és
  • aki azt állítja magáról, hogy sok tapasztalata, mélyreható tudása van a befektetések terén.

A pánikszerűen meghozott eladási döntések egy válság esetén megvédhetik a befektetőket a veszteségek egy részétől, ugyanakkor az ilyen befektetők azt követően gyakran túl sokat várnak azzal, hogy újra a részvénypiacra merészkedjenek. Azaz csak akkor vásárolnak, amikor a potenciálisan elérhető nyereség egy tekintélyes részéről már lemaradtak.

A kutatók azt írják, hogy létrehoztak egy olyan modellt, amelynek segítségével egy hónappal az események előtt képesek megjósolni a pánikszerű eladásokat. Ha ez valóban így van, az a befektetési tanácsadók számára nagyon hasznos lehet, hiszen munkájuk egyik legnehezebb része, hogy piaci lejtmenetek idején meggyőzzék ügyfeleiket: ha hosszú távra – például távoli nyugdíjas éveikre – fektetnek be, akkor ne adják el jó minőségű részvényeiket a pillanatnyi félelmeik miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelfoghatatlan kínai sztori: 200 millió négyzetméter ingatlana van, de rohan a csőd feléAz Evergrande nevű cégóriás két magyar GDP-nyi adósságot görget maga előtt, szerintük nincs baj, de a hitelminősítők szerint hamarosan elfogyhat a pénz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNormális, hogy két-három cég kezel szinte minden vagyont a világon?Mindenhol ott vannak tulajdonosként, nekik van a legnagyobb szavuk, mégsem érdeklik őket annyira a cégeik. A BlackRock és a Vanguard áll most a legközelebb a világkormányhoz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy anonim trader vallomásaEgy tanulságos történet a tőzsdén kereskedők számára az előző válság idejéből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ befektetések befektetők MIT részvénypiac tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.